Hidrologii au emis, miercuri, o noua avertizare Cod Portocaliu de inundatii valabila incepand de miercuri de la ora 16:00 pentru 13 bazine hidrografice, potrivit Agerpres. Informarea completeaza atentionarea de Cod galben publicata anterior si care, la randul ei, ramane in vigoare. Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, in perioada 23 mai, ora 16:00 - 24 mai, ora 14:00, se instituie Cod Portocaliu de inundatii pe raul Motru si pe afluentul sau Cosustea (judetul Mehedinti) si pe Teleajen si pe afluentul si pe afluentul raului Prahova, Cricovul Sarat.

De asemenea, se mentine avertizarea de Cod galben pe raurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega (judetul Timis), Timis, Barzava (judetele Caras Severin si Timis), Caras, Nera, Cerna (judetul Caras Severin), Jiu si afluentii sai din sectorul Iscroni - amonte Podari (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj), afluentii din zona de munte ai Argesului (judetele Arges si Dambovita), pe Ialomita (judetele Dambovita si Ialomita) si Prahova (judetele Prahova si Ialomita).

Hidrologii au instituit Cod galben si pe afluentii din zona de munte ai Oltului superior si mijlociu, de pe raza judetelor Brasov, Sibiu si Valcea.

Pe toata durata avertizarilor se vor semnala scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, rauri necadastrate si cresteri de debite si niveluri pe rauri cu depasiri ale Cotelor de aparare.

Avertizarile au fost transmise, deja, catre Ministerul Mediului si Padurilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul Administratiei si Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administratiile Bazinale de Ape: Banat, Jiu, Olt, Arges-Vedea si Ialomita-Buzau.

INHGA mentioneaza ca situatia actuala impune urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu 'Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale'.