Titus Corlatean despre MCV: Trebuie sa restrangem aria, sa identificam mai bine, sa focalizam mai bine care sunt obiectivele inca de respectat, de implementat, masurile de adoptat
"Tinand cont de progresele respective pentru viitor, cel putin pentru o bucata de timp, evident ca trebuie sa continuam efortul pentru a avea clar ireversibilitatea acestui progres. In acelasi timp, dupa cinci ani, tinand cont de faptul ca s-au schimbat lucrurile in Romania, ca exista un progres, nu putem sa ramanem la acelasi cadru, format al MCV. Practic, desi sunt multe progrese care au aparut, avem acelasi benchmark-uri generice care nu s-au modificat. Eu am exprimat asteptarea ca prin dialog si cooperare cu CE sa putem sa redefinim mai bine, focaliza mai bine, care sunt obiectivele care au ramas, care sunt pasii de parcurs si masurile care inca ar trebui adoptate", a afirmat ministrul Corlatean.
El a spus ca acest lucru este firesc daca se tine cont de realitatile europene.
"Anul viitor exista un prim ciclu de raportare si practic de cooperare si monitorizare la nivelul intregii UE prin acel instrument general de combaterea coruptiei. Toate statele membre vor trebui sa faca rapoarte care vor fi evaluate. Ar fi nefiresc - si am spus-o foarte clar - ca Romania si probabil si Bulgaria sa fie singurele state care sunt supuse cooperarii, monitorizarii, verificarii a doua sisteme separate, independente pe aceeasi tematica", a aratat ministrul.
Pe de alta parte, din punct de vedere politic, Corlatean spus ca si-a exprimat asteptarea ca la momentul aderarii Croatiei in 2013 Romania sa-si fi epuizat si finalizat acest proces de cooperare si verificare.
Pe de alta parte, el a subliniat ca mai trebuie sa se tina cont si de o realitate romaneasca, respectiv ca Guvernul s-a angajat sa duca mai departe si sa finalizeze acest proces.
"Noi practic internalizam benchmark-urile, obiectivele, conditionalitatile in plan intern, primul benchmark prin intermediul acelui studiu independent realizat cu Banca Mondiala care va contine un set de recomandari pe care le implementam privind sistemul judiciar si celelalte trei prin intermediul Strategiei Nationale Anticoruptie. Practic preluam in plan intern, prin eforturile noastre mature, in institutiile romanesti aceste progrese. Deci tinand cont de aceste progrese cred ca e nevoie ca, dupa raportul din iulie pe care il asteptam si pe care il speram pozitiv, sa redefinim acest mecanism. Ar fi nerealist sa spunem ca asteptam in iulie inchiderea MCV. Este in continuare un mecanism util, dar cu siguranta trebuie sa restrangem aria, sa identificam mai bine, sa focalizam mai bine care sunt obiectivele inca de respectat, de implementat, masurile de adoptat, pentru ca in perspectiva pe care am mentionat-o sa putem avansa spre o finalizare a acestei proceduri", a mai spus Corlatean.
"Am exprimat asteptarea ca raportul din iulie al CE sa reflecte intr-o maniera obiectiva progresele inregistrate de Romania in acesti cinci ani. Sunt lucruri care s-au intamplat pe palierul guvernamental, parlamentar, la nivelul institutiilor din sistemul judiciar si asteptarea noastra este fireasca pentru a fi consacrate aceste progrese", a precizat ministrul Justitiei.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
pai parca acum nici jumatate de an faceati conferinte pe la UE despre dictatura din Romania, ca justita este aservita si ca e mai rau ca inainte. acum recunoastem progresele facute?
unde-s postacii de tipau ca justitia este aservita sa-mi explice de ce idolii lor acum spun ca s-au facut progrese?
sau in doua saptamani usl-ul a eliberat justitia de politic? :)))
dumnezeule ce creduli mai sunt unii :)
Prosti!
1. Bombo la bulau (de rezolvat marea coruptie)
2. Felix sa nu aibe voie sa mai fie in politica (restrangerea drepturilor celor care au facut politie politica dovediti)
3. Pedelei, uslasi, uslasi, udemerei, uneperei, la bulau (Toti cei care nu respecta legea si cetateanul la bulau)
4. Intarirea rolului si controlului ANI, DNA,...
Toar'su corlatescu, n/o mai zgudui!
Spune/o direct.
As vrea sa stiu si eu un benchmark din asta generic, care ar trebui modificat.
Este copilul lui NASTASE n'spe case si al lui ILICH, vesnic revolutionarul Romaniei ! Cu asemenea oameni in conducere nu va progresa in veci Romania !! Chiar nu vedeti ce au reusit in zece zile de la instalare ?! Un Guvern autoproclamat ca temporar, provizoriu, cu mandat limitat, dar pornit pe restauratie pana in ultimele unghere care-i intereseaza !! ROMANIA, TREZESTE-TE odata, daca nu mai vrei sa fii coada Europei !!
Corlatean trancaneste, dar stie el ce spune. In limbajul acesta steril el doreste renegocierea mecanismului de supraveghere al UE. Astfel, el afirma ca UE nu mai are nevoie sa supravegheze Romania la capitolul coruptie.
Adica, "noi am facut progrese si lasati-ne sa ne facem de cap".
Astia vor inrobirea si manipularea justitiei in scopuri politice si le sta UE in coasta.
Sper ca UE sa nu fie de acord.
Tu chiar nu intelegi ca doar simpla voastra venire la putere este motiv de mentinere, daca nu de inasprire a conditiilor MCV!?
Tu chiar nu intelegi ca trupa voastra de Hrebenciuci, Nastasei, Voiculesti, Vantosi, Chiuari si Fenechi nu inspira nici cea mai mica incredere!?!
Mergeti la un consult ca nu e de gluma,sunteti si tanar.
MCV se inchide cand convingem cu fapte nu cu povesti.
Simplu si la treaba, lasati oamenii sa-si faca treaba in liniste!