Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat marti ca dupa cinci ani de la aderarea Romaniei la UE trebuie sa se tina cont ca exista un progres in justitie si ca nu se poate ramane la acelasi format al Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Titus CorlateanFoto: AGERPRES

"Tinand cont de progresele respective pentru viitor, cel putin pentru o bucata de timp, evident ca trebuie sa continuam efortul pentru a avea clar ireversibilitatea acestui progres. In acelasi timp, dupa cinci ani, tinand cont de faptul ca s-au schimbat lucrurile in Romania, ca exista un progres, nu putem sa ramanem la acelasi cadru, format al MCV. Practic, desi sunt multe progrese care au aparut, avem acelasi benchmark-uri generice care nu s-au modificat. Eu am exprimat asteptarea ca prin dialog si cooperare cu CE sa putem sa redefinim mai bine, focaliza mai bine, care sunt obiectivele care au ramas, care sunt pasii de parcurs si masurile care inca ar trebui adoptate", a afirmat ministrul Corlatean.

El a spus ca acest lucru este firesc daca se tine cont de realitatile europene.

"Anul viitor exista un prim ciclu de raportare si practic de cooperare si monitorizare la nivelul intregii UE prin acel instrument general de combaterea coruptiei. Toate statele membre vor trebui sa faca rapoarte care vor fi evaluate. Ar fi nefiresc - si am spus-o foarte clar - ca Romania si probabil si Bulgaria sa fie singurele state care sunt supuse cooperarii, monitorizarii, verificarii a doua sisteme separate, independente pe aceeasi tematica", a aratat ministrul.

Pe de alta parte, din punct de vedere politic, Corlatean spus ca si-a exprimat asteptarea ca la momentul aderarii Croatiei in 2013 Romania sa-si fi epuizat si finalizat acest proces de cooperare si verificare.

Pe de alta parte, el a subliniat ca mai trebuie sa se tina cont si de o realitate romaneasca, respectiv ca Guvernul s-a angajat sa duca mai departe si sa finalizeze acest proces.

"Noi practic internalizam benchmark-urile, obiectivele, conditionalitatile in plan intern, primul benchmark prin intermediul acelui studiu independent realizat cu Banca Mondiala care va contine un set de recomandari pe care le implementam privind sistemul judiciar si celelalte trei prin intermediul Strategiei Nationale Anticoruptie. Practic preluam in plan intern, prin eforturile noastre mature, in institutiile romanesti aceste progrese. Deci tinand cont de aceste progrese cred ca e nevoie ca, dupa raportul din iulie pe care il asteptam si pe care il speram pozitiv, sa redefinim acest mecanism. Ar fi nerealist sa spunem ca asteptam in iulie inchiderea MCV. Este in continuare un mecanism util, dar cu siguranta trebuie sa restrangem aria, sa identificam mai bine, sa focalizam mai bine care sunt obiectivele inca de respectat, de implementat, masurile de adoptat, pentru ca in perspectiva pe care am mentionat-o sa putem avansa spre o finalizare a acestei proceduri", a mai spus Corlatean.

"Am exprimat asteptarea ca raportul din iulie al CE sa reflecte intr-o maniera obiectiva progresele inregistrate de Romania in acesti cinci ani. Sunt lucruri care s-au intamplat pe palierul guvernamental, parlamentar, la nivelul institutiilor din sistemul judiciar si asteptarea noastra este fireasca pentru a fi consacrate aceste progrese", a precizat ministrul Justitiei.