Salariatii ar putea primi anual tichete pentru a-si cumpara carti in valoare de 100 de euro, potrivit unei propuneri legislative adoptata tacit de Senat si care va intra in vigoare daca va fi insusita si de deputati. Initiativa legislativa care modifica Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa a fost initiata de catre deputatii PSD Adrian Nastase si Viorel Socaciu, scrie Mediafax.

"Fiecare cetatean trebuie sa beneficieze de acces neingradit la cultura scrisa si trebuie sa oferim fiecaruia posibilitatea de a cunoaste nemijlocit scrierile care ii sunt necesare profesiei sau nevoilor proprii de informare. Initiativele care pot incuraja populatia sa citeasca, sa se apropie de universul cartilor prezinta avantaje pentru educatia si nivelul de cultura al fiecarui cetatean, atragand dupa sine un avantaj direct si pentru finantele publice, sub forma unor valori adaugate din amplificarea circuitului editorial", arata acestia in expunerea de motive la proiectul de lege.

Nastase si Socaciu mai mentioneaza ca "prin introducerea tichetelor pentru carte, statul roman intervine printr-o masura legislativa perfect compatibila cu practicile identice din alte state membre ale UE, atat in favoarea angajatului, caruia ii cresc veniturile reale, cat si in favoarea angajatorului, care are posibilitatea si este stimulat sa acorde angajatilor, alaturi de salariu, facilitatea unui acces liber la cultura scrisa, in particular la productia de carte".

Potrivit propunerii legislative, tichetele pentru carte pot fi utilizate timp de un an de la data emiterii, pentru finantarea costurilor de achizitie a cartilor, indiferent de domeniu, profil ori tematica. Tichetele pentru carte vor avea acelasi statut fiscal ca tichetele de masa.

Propunerea legislativa va fi transmisa in forma initiatorilor Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala.