Ministrul Agriculturii sustine intr-un CV oficial ca in 2003 a obtinut de la Scottish Agricultural College din Scotia o diploma pentru "Imbunatatirea eficientei personalului". Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Scottish Agricultural College au declarat ca institutia nu i-a acordat nici un fel de diploma. Daniel Constantin a transmis un document care arata ca a participat la un curs de pregatire pe parcursul unei perioade de cinci zile la Bucuresti la care au predat profesori ai Scottish Agricultural College.

Daniel ConstantinFoto: Agerpres
  • Oficialii Scottish Agricultural College au precizat urmatoarele despre documentul prezentat de ministrul Constantin: Documentul nu este o diploma sau un certificat de performanta sau o realizare academica anume.

Daniel Constantin arata in CV-ul postat pe site-ul Partidului Conservator ca a studiat in 2003 la Scottish Agricultural College. Ministrul Agriculturii mentioneaza si ca a primit o diploma pentru „Imbunatatirea eficientei personalului”. Aceasta referinta nu mai apare, insa, pe CV-ul postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

fakepath\Screen shot 2012-05-16 at 12.23.24 PM-Daniel Constantin

CV - Daniel Constantin - PC

Foto: Hotnews

Vezi captura foto de pe site-ul PC (realizata pe 16 mai)

Contactat de HotNews.ro si intrebat despre diploma obtinuta de la Scottish Agricultural College, ministrul Agriculturii a explicat ca este vorba de un curs de cateva zile tinut in Romania de profesori scotieni. "Este un curs care s-a facut in Romania cu o diploma eliberata de reprezentantii colegiului din Scotia. Am diploma la cabinet si v-o pun la dispozitie oricand, pe fax, pe email", a spus Constantin.

Intrebat de ce diploma de la Scottish Agricultural College apare in CV-ul de pe site-ul Partidului Conservator si nu mai apare pe CV-ul de pe site-ul ministerului, Daniel Constantin a raspuns ca "probabil din eroare, nu din alt motiv".

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Scottish Agricultural College au declarat ca nu au gasit in baza lor de date nici o referinta ca Daniel Constantin ar fi studiat acolo si ca primit o diploma.

"Inregistrarile noastre oficiale nu contin vreo informatie ca pe numele indicat de dumneavoastra ar fi fost acordata o diploma. Exista insa posibilitatea ca el (Daniel Constantin n.red.) sa fi participat la un curs, dar noi nu pastram date despre aceste cursuri pentru perioada respectiva", a transmis profesorul George Marshall, reprezentantul Scottish Agricultural College.

Citeste si

Diploma de la Scottish Agricultural College - de fapt un curs de cinci zile in Bucuresti

"La vremea aceea eram membru al Corpului Consiliului de Integrare Europeana si alaturi de cativa colegi, care sunt si acum in minister, am facut acel curs de cateva zile. Repet, este un curs care s-a tinut in Romania", a mai declarat Daniel Constantin.

La solicitarea HotNews.ro, ministrul Agriculturii a transmis o copie electronica a documentului prin care sustine ca atesta studiile sale la Scottish Agricultural College. Documentul are urmatoarea mentiune in engleza: "The Scottish Agricultural College it is hereby affirmed that Daniel Constantin studied with The Scottish Agricultural College from 24 March 2003 to 28 march 2003 in Bucharest, Romania and has successfully completed a course in Developing Personal Effectiveness in testimony whereof this seal is affixed this second day of July 2003".

Din document reiese ca a participat la un curs de 5 zile in Bucuresti. Documentul nu mentioneaza acordarea unei diplome sau a unui certificat de competente, cu toate ca ministrul mentioneaza in CV ca a obtinut o diploma.

Vezi mai jos documentul transmis de Daniel Constantin.

Scottish Agricultural College: Documentul nu este o diploma sau un certificat de performanta sau o realizare academica anume

HotNews.ro a transmis Scottish Agricultural College o copie electronica a documentului. Reprezentantii institutiei de invatamant au mentionat ca pare a fi un document autentic, dar ca nu are nici o valoare academica. Profesorul George Marshall, reprezentantul Scottish Agricultural College a precizat ca cel mai probabil este vorba de un curs sustinut de profesori ai colegiului care insa au fost contractati de catre altcineva.

Reprezentantul Scottish Agricultural College a subliniat ca ministrul Constantin nu a obtinut o diploma si nici macar un certificat de performanta si documentul nu reflecta o calificare academica oficiala in Marea Britanie.

Vezi aici raspunsul trimis de Scottish Agricultural College si citeste mai jos raspunsul tradus in limba romana:

  • Documentul ar parea sa fie autentic si reflecta, pur si simplu, faptul ca o persoana anume (n.red Daniel Constantin) a luat parte la un curs de pregatire pe parcursul unei perioade de cinci zile, in 2003. Documentul nu este o diploma sau un certificat de performanta sau o realizare academica anume. El confirma, consemneaza ca persoana a primit instruire in cadrul unui curs, de la membri ai Colegiului. Nu pastram rapoarte ale unor astfel de cursuri de pregatire din 2003. In acel moment, in cadrul SAC functiona un grup, SAC International, care se ocupa de exercitii de instruire si consultanta in strainatate.
  • Astfel, consider ca acesta a fost un curs de instruire de cinci zile derulat de membri SAC, pe tema Imbunatatirii Eficientei Angajatilor. Cel mai probabil, a facut parte dintr-un program de instruire in management derulat in baza unei sponsorizari contractuale. Nu reflecta o calificare academica oficiala in Marea Britanie, ci mai degraba finalizarea cu succes a unui curs de instruire.  George Marshall reprezentantul Scottish Agricultural College

Dupa ce HotNews.ro i-a prezentat raspunsul celor de la Scottish Agricultural College referitor la valoarea academica a cursului de pregatire ministrul Daniel Constantin a facut urmatoarele precizari:

  • "Dar nici nu am folosit-o ca atare (n.r. calificare academica). Am folosit-o ca si un certificat si atat. Nimic mai mult. M-a ajutat in activitatea de atunci, avand  in vedere ca aveam cateva luni de cand lucram in minister. Nu am obtinut un loc de munca pe baza acelei calificari. Este doar un curs. Probabil colegii care mi-au facut CV-ul, din motivul acesta, nu mi l-au trecut si in cel de pe site-ul Ministerului, pentru ca nu este ca o formare academica.
  • Este un curs de perfectionare care l-am folosit la cateva luni dupa angajare. Am terminat facultatea in 2002, m-am angajat in ianuarie 2003 in Ministerul Agriculturii si acel curs este facut in primele luni din 2003. Atunci cand cred ca aveam nevoie de asa ceva pentru a lucra eficient ca bugetar la vremea aceea. Nu am folosit acest curs la nici o angajare", a declarat Daniel Constantin pentru HotNews.ro

Daniel Constantin a mai mentionat atat in CV-ul de pe site-ul ministerului, cat si in cel de pe site-ul PC ca a primit o diploma pentru „Imbunatatirea managementului strategic” de la Institutul de Administratie Publica – Irlanda. Institutul de Administratie Publica – Irlanda nu a raspuns solicitarii HotNews.ro de a confirma studiile ministrului Agriculturii. Daniel Constantin a vorbit si despre diploma "Imbunatatirea Managementului Strategic" care apare in CV-ul de la Institutul de Administratie Publica.

"Acela este un curs de opt zile care s-a facut la Dublin, in Irlanda, la ei", a declarat Constantin.

Vezi mai jos documentul prezentat de Daniel Constantin de la Institutul de Administratie Publica – Irlanda