Peste 33.000 de romani mor anual de cancer pulmonar, asta inseamna ca la 16 minute un roman moare de aceasta boala. Datorita unei evolutii silentioase si nespecifice, cancerul pulmonar se depisteaza, in general, extrem de tarziu. La momentul depistarii - in cazul a 75% dintre pacienti - cancerul se afla in stadii avansate ceea ce duce la o rata de supravietuire doar de 17-18% la 5 ani dupa diagnosticare.

Control pentru SperantaFoto: arhiva proprie

In parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Asociatia Aer Pur Romania, organizatie nonguvernamentala care din 1994 desfasoara activitati in domeniul mediului si sanatatii, a conceput "Control pentru Speranta", campanie de constientizare a riscurilor cancerului pulmonar in randul populatiei din Romania. Aceasta campanie urmareste intelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, in special in randul populatiei cu risc (fumatori, pacienti cu BPOC, persoane expuse profesional).

Ideea campaniei s-a nascut din cateva considerente medicale valabile atat la nivel mondial, cat si national: cancerul pulmonar este cauza principala a deceselor provocate de neoplazii deoarece din cauza unei evolutii silentioase si nespecifice, neoplasmul bronho-pulmonar se depisteaza, in general, extrem de tarziu. In stadii foarte avansate ale bolii, rata de supravietuire pentru acesti pacienti, la 5 ani de la dignosticare, este de numai 18%. Factorul de risc dominant pentru cancerul pulmonar este fumatul.

"Pentru a putea diagnostica din vreme boala si a creste astfel sansa de supravietuire a pacientilor nostri trebuie sa informam si sa educam populatia cu privire la gravitatea bolii si sa le aratam cum un simplu control de rutina poate sa le schimbe viata." - Prof. Dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Bucuresti.

"La Institutul <> din Bucuresti sunt examinati anual 60% din pacientii din Romania care necesita bronhoscopie. Ne dorim ca prin implicarea societatii civile sa facem posibila achizitia de echipament medical modern si performant pentru Institut in vederea transformarii acestuia in primul centru modern de referinta pentru diagnostic precoce si tratament endoscopic al cancerului pulmonar, prin bronhoscopie din Romania," declara Prof. as. Dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog-bronholog la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Bucuresti.

"Obiectivele includ educarea populatiei privind factorii de risc, modul de manifestare, atentia fata de controlul medical la primele semne si sustinerea celor care au descoperit afectiunea",a declarat Cornel Radu-Loghin, presedintele Asociatiei Aer Pur Romania.

La fiecare 16 minute, un roman moare de cancer pulmonar. Fiecare diagnostic precoce creste rata de supravietuire. Contribuie si tu la realizarea primului centru de depistare precoce a cancerului pulmonar din Romania! Campania "cu 2% daruiesti ani de sanatate" este activa pana in data de 25 mai 2012. Pana la aceasta data puteti completa formularul pentru redirectionarea celor 2%. Detaliile si formularul le puteti gasi si descarca pe site-ul http://www.controlpentrusperanta.ro/redirectioneaza-2-la-suta.html