Presedintele Traian Basescu a declarat duminica seara, la Chicago, ca a vorbit la Summitul NATO despre nevoia de a fi solidari, punctand ca in timp ce unii isi sacrifica militarii in Afganistan, altii isi retrag trupe inainte de inchiderea misiunii si precizand ca nu doreste sa atace nicio tara, asa cum nu ataca nici puterea politica din Romania. Seful statului a adaugat ca retragerea militarilor romani din Afganistan reprezinta in momentul de fata o "chestiune de planificare a generalilor" si nu mai este "o treaba a civililor". Traian Basescu a mai adaugat ca, dupa incetarea misiunii NATO in Afganistan, prevazuta pentru 2015, Romania va participa financiar, timp de 3 ani, la asigurarea securitatii afgane, insa nu a precizat despre ce suma este vorba, potrivit Agerpres.

Ministrul de Externe Andrei Marga declarase, in urma cu o zi, ca Romania ar putea aloca 500.000 de dolari pentru finantarea fortelor afgane de securitate, decizia urmand sa fie anuntata la sectiunea dedicata Afganistanului in cadrul Summitului NATO de la Chicago.

  • "Romania are la aceasta ora o decizie preliminara de a interveni cu 500.000 de dolari. Aceasta a fost repartizata pana la aceasta ora, dar aceste cifre trebuie luate in miscare. Nu vreau sa consideram ca sunt finale, este clar ca depinde si de nevoile care vor aparea. La aceasta ora, acesta a fost calculul pentru Romania, facut de centrul Aliantei de la Bruxelles ", spunea ministrul de Externe.

La randul sau, Traian Basescu a afirmat ca "Este principiul pe care functioneaza Alianta: solidaritate. Si daca militarii romani isi risca in continuare viata ramanand in Afganistan, nu intelegem de ce altii, fara a fi predat zona lor de responsabilitate, vor sa plece mai repede. Si mi se pare ca este in neregula. Pot sa va spun si un tip de formulare care a fost: ca in timp ce militarii si-au sacrificat viata pentru Afganistan, unii ezita sa-si sacrifice niste voturi, eventual, si isi retrag trupe inainte de inchiderea misiunii. Vreau sa stiti ca nu m-am adresat niciunei tari, ci pur si simplu am vorbit de niste principii cand am formulat asta. Nu as vrea sa vad maine titluri de prima presa: "Pe cine a atacat Basescu?" Nu vedeti ca nu atac Puterea, daramite...".

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca retragerea militarilor romani din Afganistan este in momentul de fata o "chestiune de planificare a generalilor" si nu mai este o treaba a civililor: "Poate incepe chiar si mai devreme, este o chestiune de planificare a militarilor. Noi am pus contingentele la dispozitie, a fost decizia politica. Pe masura ce militarii constata ca sunt capabile sa le preia misiunile fortele afgane, se diminueaza participarea. Dar, de acum inainte este o chestiune de planificare a generalilor si nu mai este o treaba a civililor".

El a subliniat ca, avand in vedere perspectiva incetarii misiunilor in Afganistan in 2015, trebuie asigurata securitatea misiunilor de instruire.

"In acelasi timp, avand in vedere perspectiva incetarii misiunilor de lupta la 1 ianuarie 2015 si mentinerii unor misiuni consolidate de instruire si pregatire si administratie, nu numai a fortelor de securitate, noi trebuie sa asiguram totusi securitatea misiunilor de instruire. Ceea ce inseamna ca va trebui sa avem la dispozitie forte combatante care nu sunt planificate pentru misiuni de lupta, dar care sa fie capabile sa riposteze daca viata instructorilor nostri sau a taberelor de instruire este in pericol de actiuni teroriste sau actiuni ostile", a explicat Basescu.

  • Basescu: Romania si-a anuntat sustinerea financiara pentru Afganistan, incepand cu 2015

Seful statului a afirmat duminica seara, la Chicago, ca Romania si-a anuntat sustinerea financiara, incepand cu 2015, pentru asigurarea securitatii afgane dupa retragerea trupelor NATO, precizand ca nu doreste sa spuna despre ce suma este vorba, pentru ca aceasta sa nu fie 'obiect de discutie' intre statele carora li se cer contributii mai mari: "Si Romania si-a anuntat o participare financiara, incepand cu 2015, pentru o perioada de trei ani, eu neprecizand suma, dar vom fi solidari cu celelalte state membre".

"Ce va pot spune este ca aceasta contributie pe care si-o asuma fiecare stat, iar eu repet, in intalnirea din aceasta seara nu am anuntat nicio suma, tine cont totusi de mai multi factori suma cu care va contribui fiecare stat. Primul factor este ca e o suma voluntara, se fac totusi niste socoteli tinand cont de contributia de pana acum. Aceasta contributie in forte combatante, spre exemplu, se raporteaza la numarul populatiei. Si Romania are o contributie dintre cele mai mari daca raportam fortele dislocate in Afganistan astazi, 1840 de militari combatanti, plus 66 de jandarmi, plus 23 in EULEX. Deci, ramanem cu un raport foarte bun de participare, in raport cu populatia. Se are in vedere pe mai departe tot un raport care sa reflecte cumva modul cum ai contribuit in perioada combatanta, dincolo de actiunile benevole ale unor state care nu mai pot ramane in Afganistan din motive politice si atunci vin cu contributii mai mari", a spus Traian Basescu, intrebat daca este vorba de aceeasi suma anuntata de ministrul de Externe, Andrei Marga, si anume 500.000 de dolari.

Seful statului a mai precizat ca suma nu a fost stabilita "ieri, azi", ci a presupus un proces mai lung de discutare si de negociere, in raport cu participarea pe care Romania a avut-o pana acum.

Intrebat daca anuntul facut de Marga a reprezentat o "eroare", Basescu a raspuns: "Nu spun ca a facut o eroare, dar nici nu vreau ca statele cu contributii mai mari sau carora li se cer contributii mai mari sa se intrebe de ce Romania doar atat. Uite de aia. Nu vreau ca contributia noastra sa fie obiect de discutie intre state. Cum noi nu discutam contributia nimanui in militari, in forte combatante, nu vrem sa fie discutata nici contributia noastra in bani."