Dupa ce ministrul interimar Liviu Pop a anuntat ca licitatiile pentru clasa pregatitoare vor fi retrase, Funeriu a declarat pentru HotNews.ro ca "programa aprobata pentru clasa pregatitoare necesita un anumit tip de mobilier modulabil adaptat varstei. Pentru astfel de mobilier aveam bani prevazuti".
Cele mai importante declaratii ale fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu:
- "Ponta dezinformeaza. Miza financiara a clasei pregatitoare nu e de 50 de milioane de lei. E de cateva miliarde de lei. Miliarde va castiga Romania ca o consecinta a unei educatii mai bune. Acum se investesc 50 de milioane.
- Programa aprobata pentru clasa pregatitoare necesita un anumit tip de mobilier modulabil adaptat varstei. Pentru astfel de mobilier aveam bani prevazuti. Sa-l achizitioneze si de la matusa Tamara daca vor, dar sa-l achizitioneze nu sa improvizeze pe spatele copiilor. Acest mobilier urma sa intre in clase, asa cum e normal, in vacanta de vara.
- Am lasat ministerul la cheie in ceea ce priveste clasa pregatitoare si examenele nationale. Bani in conturi, proceduri la termen, curriculum pregatit, proceduri de formare profesionala, proceduri de ocupare a posturilor cu personal calificat. Este raspunderea politica a actualei guvernari de a decide daca merge pe stabilitate sau nu. Educatia este fara ministru de aproape o luna, iar responsabil este Victor Ponta.
- Negasind un profesionist onest la educatie, Ponta improvizeaza tot felul de solutii. Vreau sa-i asigur pe parinti si pe elevi ca ministerul a fost lasat perfect organizat si ca nici chiar Ponta nu va reusi sa-l dea peste cap pana in septembrie.
- Nu tin minte in mandatul meu sa fi dat vina pe ceea ce am gasit in minister, pe softuri sau alte asemenea lucruri. Am lucrat si am reusit. Sigur, nu eram toata ziua la televizor. E greu sa ceri unui lider sindical sa conduca institutia pe care a denigrat-o o viata intreaga, dar sunt suficienti specialisti in minister pentru ca lucrurile sa mearga. Poate invata de la ei, dar vad ca sunt pusi pe schimbat inspectori. Sunt aceiasi inspectori care anul trecut nu s-au lasat cumparati la bac".
Declaratia fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu vine dupa ce ministrul interimar Liviu Pop a afirmat ca licitatiile pentru clasa pregatitoare vor fi retrase, dupa ce au fost gasite probleme la achizitia de mobilier, iar in anul scolar viitor vor fi facute improvizatii pentru functionarea acesteia. Ministrul interimar al Educatiei a precizat ca sunt doua tipuri de fonduri, unele deja licitate, pe opt euro-regiuni, respectiv 26 milioane de lei pentru banci, scaune, catedre, mobilier, si altele, de 23 de milioane de lei, pentru materiale si harti.
"Pe licitatie a fost doar mobilier. Fac audit, retrag licitatia. Utilarea se va face, banii vor fi tot aceiasi. Auditul care se face a semnalat o problema pe licitatia de la mobilierul scolar. Premierul mi-a dat sarcina - daca este sa zic asa - sa analizez, iar in sedinta de Guvern de miercuri sa vin cu rezultatul", a precizat Liviu Pop.
"E greu sa ceri unui lider sindical sa conduca institutia pe care a denigrat-o o viata intreaga,"
Pare disperat ( si cred ca are de ce)!!! ceea ce e ffff trist pentru educatie !
Problema psd-ului a fost si va ramene aceeasi:
La cine dam contractele ?
Daca cineva-si imagineaza ca vor sau sunt capabili sa faca ceva pentru educatie? il rog sa faca un scurt istoric al evenimentelor din ultima luna:
- primul ministru al educatie nici n-a exista
- a doilea a fost copy / paste
- al treilea e din randul celor care de 3 ani se lupta sa darame legea educatiei
- la incalzire se afla abramburica
scopurile lor sunt bani din contracte si revenirea la vechile criterii de promovare (articole multe in reviste de 2 bani) atat !
Sub acest aspecte, e de inteles disperarea domnului Funeriu
Defapt daca te uiti cine ranjeste din spatele cabinetului (voiculescu, mazare, iliescu, nastase, fenechiu, dragnea ...) este o iluzie sa crezi ca poate avea loc o schimbare in bine ! Cine crede asa ceva ori nu are spirit de observatie, ori nu s-a dezlipit de televizor de foarte multa vreme ! Pt ca, a vorbi de schimbare si de nastase + iliescu + voiculescu, in acelasi timp, este absurd daca nu ridicol !
Sigur, la un audit nu se poate să nu găseşti ceva nereguli minore (un ac, o agrafă, un toner).
Şi vor face tapaj pe aşa ceva.
Pentru că ei nu vor să continue reforma, ci s-o îngroape. Şi pentru asta orice pretext e bun.
Ce il defineste in general pe politicianul roman, dar nu numai, este ca uita ce a promis in campania electorala.
D. Funeriu credea acum 4 ani (stiu, este mult de atunci), ca parinti sunt cei care stiu cel mai bine ce este bun pentru copiii lor. Acum crede ca parintii nu au dreptul sa isi aleaga invatatoarea care cred ei ca este cea mai buna pentru copilul lor, ci inspectoratul.
Mai mult, in interviul acordat acum cateva zile afirma ca parintii trebuie sa se implece in viata scolii si sa ajute la cresterea calitatii. Asta in conditiile in care directorii stiu ca 80%-90% dintre copii sunt captivi scolii. Chiar credeti ca directorul se va certa cu profesorii pentru 1-2 elevi, in conditiile in care stie ca marea majoritate a elevilor nu vor alege alta scoala pentru simplu fapt ca strada lor a fost arondata scolii respective?
Ideea ca elevii trebuie sa mearga la scoala de cartier este foarte periculoasa. Este atat de periculoasa, ca in America se incearca de zeci de ani sa se renunte la ea si nu se reuseste. In Anglia, decizia birocratica de a aronda strazi scolilor nu a facut decat sa creasca coruptia si pretul locuintelor din apropierea scolilor considerate bune.
Sa intelegem ca d. Funeriu s-a apucat de afaceri imobiliare?
Pentru cei care vor sa vada cat de dura va fi lupta peste cativa ani daca aceasta idee va fi mentinuta, le recomand documentarul de mai jos asta:
http://www.youtube.com/watch?v=bxeP-krUrdU (sunt 4 parti).
Daca il urmariti cu atentie, multe din ideile d. Funeriu le veti auzi la reprezentantii sindicatelor.
PS: Cred ca marea majoritate a deciziilor luate de d. Funeriu sunt corecte, dar aceasta ultima decizie risca sa compromita tot ceea ce a facut bun in cei 3 ani de mandat.
Cand mi-am inscris copiii la scoala (ani in urma), ca sa fiu sigur ca nu mi se vor pune bete in roate si ca nu va fi nevoie sa dau spagi, m-am mutat in zona scolii. O zona mult mai scumpa. Asta e viata.
Si pana sa vina Funeriu existau scoli arondate scolilor, scoala era obligata sa-i primeasca pe cei din zona, numai ca cei care nu erau arondati cotizau ca sa prinda o scoala buna. Unii cotizau cu ani buni inainte. Cazul Scolii nr. 11 e de notorietate.
daca s-ar scoate asta din lege ar fi situatii in care copiii care stau in zona scolilor bune si nu au bani sa dea spaga ceruta ar fi nevoiti sa mearga la alte scoli, mai departe, ceea ce este neplacut si chiar riscant pt copiii mici.
niciun sistem nu este perfect insa asta este cel mai aproape de perfectiune. cine are bani isi poate da oricand copilul la ce scoala privata vrea el asa ca nu poti spune ca e ceva ce nu poti schimba. in sistemul public mi se pare ok varianta asta pt ca desi nu e perfecta macar garanteaza copiilor o scoala in zona in care locuiesc. altfel ar fi avantajati cei care dau spaga mai mare.
Celor care nu le-a placut ceea ce am scris, poate ar trebui intai sa urmareasca documentarul. Acum 4 ani d. Funeriu era mai apropiat de parerile lui Milton Friedman decat este acum, de propriile idei.
Birocratia nu functioneaza pentru ca priveste totul din avion, iar birocratii cred ca rationamentele lor sunt "optime".
In caz practic insa:
In cartierul Tatarasi din Iasi, sunt 3 scoli. ISJ-ul a impartit strazile cartierului, celor 3 scoli. De exemplu eu sunt arondat scolii X cu toate ca sunt mai aproape de scoala Y unde am gasit o invatatoare pentru copilul meu.
Probabil o sa spuneti ca este un caz particular si nu conteaza. Tocmai asta este problema! Birocratii rezolva problemele in medie. Insa, micile probleme pentru d. ministru, dar mari pentru mine, sunt trecute la categoria "nu se poate".
PS: 1. Daca credeti ca va rezolva astfel d. ministru problema coruptiei, stati sa vedeti cat va costa sa iti transferi copilul de la o scoala la alta.
2 . Si totusi nu mi-a raspuns nimeni la intrebarea: cum incurajeaza d. ministru competitia intre scoli, daca copiii sunt arondati scolilor?
Credeti ca numai de bani este nevoie pentru a fi la o scoala buna?
Va inselati!
Un exemplu tot din Iasi. In clasa a V-a se da examen de admitere pentru cei care vor sa urmeze gimnaziul la scolile mai bune.
Probabil asta nu este normal sa se intample pentru ca elevii nu merg la scoala de proximitate!
Clase fara mobilier nu prea exista, planul era de inlocuire (crede cineva ca peste tot exista numai mobilier de calitate in stare perfecta ??) cu mobilier adaptat pentru varste mici, special pentru clasa pregatitoare.
Bine dar ce facem cu copiii cand ies de la scola la ora 12 ne-a dat Funeriu jumate de norma la unul din parinti ca sa se poata ocupa de el? Sau ii dam drumul prin trafic cu cheita de gat?
Sa aiba funeriu tot binele pe care il doresc eu si alti cativa care au copii!!!!
- sa ai noroc de un profesor caruia sa-i pese ;
- sa te ocupi de copil.
Restul depinde doar de copil. Daca vrea sa invete, daca vrea ceva de la viata.Si dupa 20 de ani de scoala, dintre care cativa pe la o facultate din lumea asta mare ,ani in care nu si-a facuta tara de rusine, sa le spuna dl presedinte sa ramana acolo unde sunt, in alta tara, ca in Romania nu este loc pentru ei.
Sunt parinti care nu se ocupa de educatia copiilor lor; ajung astfel la scoala fara sa stie sa numere pana la 10. De aia ii duci la clasa pregatitoare; se practica in multe tari chestia asta.