Ambasadorul Gitenstein "are tot dreptul" sa faca aprecieri la adresa procurorului-sef al DNA, pentru ca Departamentul de Stat al SUA a "finantat" atat DIICOT, cat si DNA si este interesat de ce se intampla cu aceasta "investitie", a declarat, duminica, vicepresedintele PDL Monica Macovei, citata de Mediafax.

Macovei a precizat ca ambasadorul SUA in Romania si-a aratat aprecierea fata de procurorul-sef al DNA Daniel Morar, nefiind pentru prima data cand o face, si a apreciat ca Mark Gitenstein are tot dreptul sa faca astfel de comentarii.

"Da, are tot dreptul ambasadorul american sau alti ambasadori sa faca astfel de comentarii, pentru ca SUA, Departamentul de Stat, a finantat atat DIICOT, cat si DNA, adica parchetele specializate pe crima organizata si coruptie. Sigur ca-i intereseaza ce se intampla cu investitia lor, in sens de eficienta. Doi: au investitori straini. Investorii straini sunt interesati sa nu fie coruptie in Romania. Cine lupta cu coruptia din Romania, la nivel de investigatii? DNA. Deci e firesc si normal sa fie ingrijorat si sa-si spuna parerea cu privire la cum e condus DNA, daca e condus eficient impotriva coruptiei sau nu", a explicat vicepresedintele PDL.

Europarlamentarul PDL a reamintit un moment din 2007, cand ministrul al Justitiei era Tudor Chiuariu, care a incercat "sa-l dea jos pe Tulus, un sef de sectie la DNA" si atunci au "sarit" ambasadorii olandez, britanic, american, care au mers la CSM si au facut declaratii publice impotriva cererii ministrului Justitiei.

"Ii intereseaza pe toti coruptia, repet, cel putin pentru motivul ca au investitii straine in Romania, ca vor sa aduca investitori care sunt opriti de coruptie. Deci, da, vor fi mereu interesati de cine conduce institutiile anticoruptie si de eficienta acestor investitii", a adaugat vicepresedintele PDL.

Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein a declarat, intr-un interviu la TVR Info, ca va discuta cu noul ministru al Justitiei, Titus Corlatean, despre o eventuala numire a lui Daniel Morar ca procuror general, reiterand ca il considera pe acesta o persoana cu "integritate si credibilitate" si ca, daca acesta nu va ajunge la conducerea Parchetului, atunci spera ca va fi gasita o persoana de acelasi nivel.

Ambasadorul american a mai spus ca "vorbeste sporadic" cu europarlamentarul PDL Monica Macovei si o consulta in chestiuni legate de sistemul de justitie, chiar daca nu poate spune ca intalnirile cu aceasta sunt "constante".

"Vorbim sporadic. Nu avem intalniri constante. Atunci cand am intrebari legate de sistemul de justitie, discut cu multe persoane din aceasta tara, printre care si Monica. Respect foarte mult parerile ei, la fel si Guvernul SUA. A vizitat Statele Unite, atat in timpul mandatului de ministru al Justitiei, cat si dupa, si este foarte respectata in SUA", a mai afirmat ambasadorul