Regele Mihai I si principesa Margareta au participat, vineri, la castelul Windsor, la un pranz oficial oferit de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu ocazia jubileului sau de diamant, la eveniment fiind prezente principalele familii regale din lume, dar si printul William si sotia sa, Kate.

Regele Mihai la Castelul-Windsor, langa Regina Elisabeta a II-aFoto: www.princeradublog.ro

Potrivit noblesseetroyautes.com, citat de Mediafax, regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a invitat reprezentantii monarhiilor la o receptie organizata la castelul Windsor, pentru a marca jubileul sau de diamant.

Toate casele regale au fost reprezentate la eveniment, cu exceptia celor din Spania, Bhutan, Cambodgia si de sultanatul Omanului.

Alaturi de regina Elizabeth a II-a, la eveniment, au participat ducele de Edinburgh, ducele si ducesa de Cambridge, printul Harry, ducele de York, printesele Beatrice si Eugenie, contele si contesa de Wessex.

Aceasta receptie a permis membrilor familiilor regale sa se intalneasca intr-o ambianta care parea foarte relaxata. Ei au schimbat imbratisari, au purtat discutii informale si au facut fotografii oficiale, mai scrie noblesseetroyautes.com.

Pranzul oficial a durat o ora si jumatate si a fost precedat de o sesiune foto oficiala la care au luat parte regina Elizabeth a II-a si monarhii celor 26 de tari prezente la eveniment, se spune pe site-ul familiei regale a Romaniei.

Intr-o fotografie de grup realizata cu acest prilej, regele Mihai I al Romaniei este asezat chiar in dreapta reginei Elizabeth a II-a, in timp ce in stanga monarhului britanic se afla regele Simeon al Bulgariei, se arata pe noblesseetroyautes.com.

Alaturi de acestia, tot in primul rand, in fotografie apar imparatul Japoniei, regina Olandei, regina Danemarcei, regele Constantin al Greciei, sultanul din Brunei, regele Suediei, regele Swazilandului, printul Hans Adam de Liechtenstein.

Pe randul al doilea, in spatele reginei Elizabeth a II-a apar: printul Albert de Monaco, marele Duce de Luxembourg, regele din Lesotho, regele Albert al II-lea, regele Norvegiei, emirul din Qatar, regele Iordaniei, regele din Bahrein si regele din Malaysia.

Pe ultimul rand apar printul Nasser Mohamed Al-Jaber din Kuweit, primul mostenitor din Abu Dhabi, printul Alexandru al Serbiei, regele din Tonga, printul mostenitor al Thailandei, printesa Lalla Meriem din Maroc si printul Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz Al Saud al Arabiei Saudite.

Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii - implinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron - este sarbatorit, pana in iunie, cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar si cu consideratie in contextul acestei perioade de austeritate.

Principalele momente festive vor avea loc insa de pe 2 iunie, data incoronarii reginei, timp de patru zile. In prima zi va avea loc derby-ul Epsom, singurul in care caii reginei nu au fost premiati pana acum. Duminica, 3 iunie, va avea loc "big lunch" (marele pranz n.r.), cand milioane de oameni vor fi in parcuri, pub-uri si pe strazile regatului. In aceeasi zi, circa 1.000 de ambarcatiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.

In ziua urmatoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, pana la Londra. Pe acesta din urma il va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. In seara acestei zile, va avea loc si concertul BBC in fata palatului Buckingham, la care vor participa cantareti britanici celebri, precum Paul McCartney, Elton John, Tom Jones, Robbie Williams si Shirley Bassey.

Pe 5 iunie, in ultima zi de sarbatoare, va avea loc o slujba la catedrala Saint-Paul, dupa care regina se va plimba cu caleasca pe strazile Londrei si isi va face apoi aparitia la balconul palatului Buckingham.