Prof. dr. Viorel Pasca - indrumatorul tezei de doctorat a procurorului general al Romaniei Codruta Kovesi - spune ca definitiile date in acte normative, in texte juridice, nu inseamna plagiat, precizand ca lucrarea sefului Ministerului Public a fost verificata, relateaza Mediafax.

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut, vineri, ca lucrarea de doctorat a procurorului general Codruta Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara.

"Eu am fost indrumatorul lucrarii de doctorat a doamnei procuror Laura Codruta Kovesi. Eu am verificat-o si va spun ca lucrarea a fost data de mai multe ori inapoi sa o refaca", a declarat profesorul doctor Viorel Pasca, de la Universitatea de Vest din Timisoara.

Profesorul a spus ca au fost mai multe discutii pe tema lucrarii de doctorat. "Ea s-a intins pe perioada a sase ani. Au fost discutii despre concept, ordonarea unor idei, de date ce trebuie tratate, de puncte de vedere", a adaugat Pasca.

Intrebat despre acuzatiile lansate de GIP, prof. dr. Viorel Pasca a spus: "M-am uitat pe internet si am vazut ca se fac referiri la niste exprimari de astea de mod general in care se preia definitia criminalitatii organizate, spre exemplu. Ei, definitia o gasesti in Conventia Europeana si in o gramada de acte, directive europene. O preluare de acolo a unei asemenea definitii - asta nu inseamna plagiat, definitiile date in acte normative, in texte juridice. Eu nu stiu exact pasajele respective, ar trebui sa reiau lucrarea sa vad pasaj cu pasaj si sa fac comparatia".

Totodata, profesorul Pasca a facut trimitere la Legea dreptului de autor si drepturilor conexe.

Potrivit articolului 9 al Legii 8/1996 privind drepturile de autor, nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare.

Totodata, nu sunt protejate de lege textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora.

GIP afirma ca prima fraza din teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi reproduce "cuvant cu cuvant, fara sa citeze", prima fraza din studiul "Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate" publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat.

"Acuma chiar sa detectez pasaje din alea de pe la institutul de aparare sau nu stiu unde, e greu sa le faci. Acuma poti sa spui ca te apuci sa cauti in lucrarile clasice, consacrate. Aici iti trebuie un program anti-plagiat in care sa bagi lucrarea ca altfel nu ai de unde. Asa ceva n-avem la universitate", a mai spus profesorul Pasca.

Procurorul general respinge acuzatiile GIP potrivit carora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat si cere CSM sa-i apere reputatia in acest caz, intrucat teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifice a unui alt autor, ci face trimitere la toti autorii si lucrarile citate.

"Procurorul general Laura Codruta Kovesi aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Teza de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal' face trimitere la toti autorii si lucrarile citate, iar caracterul de noutate si valoarea stiintifica a lucrarii au fost constatate de catre comisia de doctorat din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postata pe site-ul institutiei organizatoare, iar sustinerea lucrarii a fost publica", se arata intr-un comunicat de presa remis vineri.