"Afirmatiile domnului Ponta sunt iresponsabile. A gresit ca mi-a intrerupt tacerea, pentru ca altminteri l-as fi pasuit pentru acomodare", a declarat Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, dupa ce premierul Victor Ponta a spus ca in spatele infiintarii clasei pregatitoare se afla o "miza financiara" de 50 de milioane. "E straniu ca primul lucru la care se gandeste dl. Ponta, atunci cand vede bani in bugetul educatiei, este spaga. (...) Banii pentru dotarile scolilor provin din acceptarea de catre Parlamentul Romaniei a unui amendament la legea bugetului, daca nu ma insel votat chiar de PSD", a afirmat Funeriu.

Premierul Victor Ponta "arunca fumigene pentru a ascunde faptul ca, dupa doua numiri catastrofale, nu are ministru competent la educatie, iar examenele se vor derula in regim de interimat sindical: aceeasi persoana care acum doi ani incita la blocarea bacalaureatului", a declarat Daniel Funeriu, consilier prezidential si fost ministru al Educatiei.

Funeriu: "Vreau sa ii asigur pe parinti si elevi ca am lasat in urma un minister al educatiei solid, organizat, onest si profesionist. Indiferent de balbaielile domnului Ponta, ministerul va reusi sa organizeze bine examenele, fiti fara emotii"

Fostul ministru al Educatiei a afirmat ca "e straniu ca primul lucru la care se gandeste dl. Ponta, atunci cand vede bani in bugetul educatiei, este spaga. Eu ma gandeam cum sa folosim acesti bani pentru copii. E iresponsabil sa afirmi ca ministerul educatiei amaneteaza viitorul copiilor Romaniei pentru bani. Resping aceste acuzatii la adresa ministerului si il invit pe premier sa inceteze decredibilizarea ministerului educatiei".

"Datoria oricarui fost ministru al educatiei este sa apere credibilitatea si onoarea ministerului si a profesionistilor adevarati de acolo. Voi apara institutia ministerului, chiar daca premierul nu intelege ca nu poti sa denigrezi o astfel de institutie", sustine Funeriu.

Acesta a explicat ca "banii pentru dotarile scolilor provin din acceptarea de catre Parlamentul Romaniei a unui amendament la legea bugetului, daca nu ma insel votat chiar de PSD. Banii pentru materialele didactice provin dintr-un proiect cu finantare externa de reforma a educatiei timpurii, gandit in 2005 de ministrul Miclea si semnat, spre onoarea sa, in 2007 de ministrul Adomnitei. Domnului Ponta ii lipseste cel mai important lucru pe care trebuie sa-l aiba un premier: informatia. Dl Ponta tipa in ianuarie ca nu sunt bani pentru clasa pregatitoare, iar acum spune ca sunt prea multi. Aceasta ilustreaza definitia demagogiei".

Funeriu sustine ca "este extrem de grav faptul ca premierul Romaniei, pentru a ascunde incapacitatea sa de a avea o conducere competenta la ministrul educatiei, spune parintilor Romaniei ca ministerul educatiei se joaca cu viitorul copiilor. Inainte sa spuna ca vrea sa desfiinteze clasa pregatitoare, dl Ponta ar trebui sa stie ca fara introducerea clasei pregatitoare in septembrie 2012, 20 000 de copii nu ar fi mers nici la scoala nici la gradinita. Isi asuma ca Romania sa aiba cea mai imbatranita populatie scolara? Isi asuma ca gradinitele se aglomereaza din nou? Isi asuma faptul ca zeci de mii de copii pierdeau un an din viata repetand in grupa mare pregatitoare acelasi lucru pe care il faceau la grupa mare, in loc sa aiba un curriculum diferit? Eu impreuna cu profesionistii din minister am pus la punct schimbarea acestor lucruri devastatoare pentru copiii Romaniei. Sa raspunda parintilor la aceste intrebari".

Funeriu: "Daca nu stie, domnul Ponta poate sa intrebe specialistii, dar il rog sa nu intrebe departamentul de educatie al PSD condus de dl Mang. Regret enorm ca domnul Ponta a facut un pact cu mediocritatea. Altfel avea o sansa"

In ce priveste schimbarea sistemului de paza, fostul ministru al Educatiei a declarat ca "externalizarea serviciului de paza s-a facut din doua motive: primul pentru ca parte a personalului de paza din minister era implicat in aranjamente ilegale cu persoane care intrau ilegal in minister, unul dintre paznici fiind chiar anchetat de DNA la un moment dat pentru ca ar fi primit mita pentru rezolvarea unui dosar. Actuala conducere doreste intoarcerea acelui om. Al doilea motiv este acela ca s-au redus costurile crescand calitatea pazei. Acest lucru a deranjat liderii sindicali care intrau fara legitimatie in minister si aici trebuie cautate motivele scandalului. Regret ca premierul Romaniei este instrumentalizat de cei care vor sa isi faca jocuri de doi bani".

Referitor la plata profesorilor care fac parte din comisiile pentru Bacalaureat, Daniel Funeriu afirma ca "banii pentru suplimentarea indemnizatiilor pentru bacalaureat erau prevazuti in buget, urmand a fi alocati dupa executia bugetara din primul trimestru".

"Domnul Ponta trebuie sa raspunda urgent la intrebarea daca va schimba, cu cateva zile inainte de bacalaureat, inspectorii scolari si sa isi asume consecintele. Echipa in functie este o echipa profesionista care a reusit in 2011 sa schimbe modul in care e vazuta scoala din Romania prin organizarea bacalaureatului. Acesti oameni merita toata stima noastra", a continuat fostul ministru al Educatiei.

Declaratiile fostului ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, vin dupa ce premierul Victor Ponta a spus in cadrul unei conferinte de presa ca in spatele infiintarii clasei pregatitoare se afla o "miza financiara" de 50 de milioane. "In spatele multor decizii luate anterior si in spatele atacurilor pe care vechile conduceri ale ministerului le indreapta zi de zi la adresa noastra se afla interese financiare. Vreau sa stiti ca pentru clasa pregatitoare s-au alocat in buget 26 de milioane RON pentru mobilier si 23 de milioane RON pentru materiale. Deci miza financiara este de 50 de milioane. (...) I-am cerut ministrului ca imediat sa ia masuri de auditare si, daca e cazul, de suspendare a achizitiilor facute din acesti bani, pentru ca n-as vrea ca viata a 130.000 de copii sa fie influentata, de fapt, de intentia unora de a cheltui 50 de milioane si, eventual, de a-si finanta campaniile electorale din acesti 50 de milioane", a declarat Victor Ponta.

Premierul a adaugat ca, "daca de la anul vom pastra sau nu clasa pregatitoare, asta este o decizie pe care o luam in urma unei analize mult mai serioase. Optiunea noastra a fost ca era bine sa nu se faca, dar, din momentul in care s-a facut, prejudiciul era mult mai mare pentru copii si pentru parinti, pana la urma, sa le spui dupa ce s-au inscris ca acum s-au inscris degeaba".

Potrivit lui Victor Ponta, "urmeaza sa aflam in zilele urmatoare si acel audit pe care l-am solicitat, este extrem de important ce alte masuri de afaceri s-au luat in minister, incepand de la sistemul de paza, care s-a privatizat evident catre o firma prietena".

In ce-i priveste pe profesorii care fac parte din comisiile de la Bacalaureat, seful Executivului a declarat ca "faptul ca s-au taiat acesti bani in 2010 si in 2011, cand toti bugetarii au primit o parte, 15%, din bani inapoi, iar catre membrii comisiilor nu s-a dat nici un leu cred ca e o nedreptate si o sa incercam sa o indreptam cat mai repede".

Citeste si: