Victor Alistar anunta ca a castigat procesul cu ANI
Potrivit comunicatului, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins vineri recursul formulat de ANI impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti care ii dadea dreptate lui Victor Alistar, in procesul sau cu ANI si ANFP.
"Astfel, Sectia Contencios administrativ si fiscal a ICCJ a stabilit ca suspendarea la cererea mea din functia publica de la ANFP pentru a putea lucra la Transparency International Romania, a fost facuta prin acte administrative care raman valabile si legale, care nu mai pot fi anulate dupa ce suspendarea s-a consumat. Astfel, in conditiile in care suspendarea la cerere ramane valabila, nu se poate discuta de existenta unei incompatibilitati, in conditia inexistentei unui cumul de functii", afirma Alistar.
Victor Alistar: ANI nu a emis niciodata actul cu caracter definitiv de constatare a incompatibilitatii
El a mai anuntat ca, tot vineri, prin retragerea recursului sau, "a ramas irevocabila si hotararea Curtii de Apel privind exceptia de nelegalitate a actului de constare nr 1139/I.I/2009 al ANI, prin care s-a stabilit ca acest act nu are caracterul unui act administrativ definitiv, ci ca reprezinta un act aflat inca in procedura de control nefinalizata de ANI, care nu poate produce efecte juridice, si ca nu poate fi atacat in fata instantei de contencios administrativ pana cand cercetarea ANI nu se finalizeaza pe baza masurilor dispuse la paginile 19 si 20 din actul de constatare".
"Astfel prin decizia instantei rezulta ca in lipsa unui act administrativ definitiv nu exista ("ramanerea definitiva a deciziei de incompatibilitate", cum sustinea ANI pana acum) si nu putea sa subziste nici o interdictie in toata aceasta perioada. Aceasta hotarare a ramas definitiva dupa retragerea recursului declarat de mine atunci cand a luat la cunostinta de motivarea hotararii, care imi este favorabila, si confirma integral cele sustinute de mine toata aceasta perioada", spune Alistar.
Acesta mai sustine ca "hotararea de astazi dovedeste dezinformarea pe care ANI a facut-o in fata presei si a opiniei publice atunci cand sustinea ca a emis un act definitiv de control care trebuia atacat, si ca exista o decizie de incompatibilitate ramasa definitiva, in conditiile in care ANI nu si-a finalizat cercetarea si nu a asteptat sa vada daca actele administrative de suspendare sunt sau nu anulate de instanta de judecata sau daca Parchetul confirma sau infirma prin cercetarea penala existenta sau inexistenta falsului cu privire la motivul suspendarii".
Victor Alistar fusese propus de Victor Ponta sa ocupe functia de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, insa propunerea a fost retrasa ulterior de premier, dupa ce ANI a anuntat ca Alistar are interdictie de a ocupa functii publice timp de trei ani, pana in 7 august 2012, ca urmare a actului de constatare a incompatibilitatii sale, ramas definitiv in august 2009.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
1. există o lege care zice negru pe alb că două funcţii de tipul cutare nu pot fi ocupate simultan?
2. dacă există o asemenea lege, pe cine/ce/de ce dai în judecată? Nu e clar ce zice legea?
- Ai vazut, fa? Fuego s-a apucat de politica, dar nu vrea sa se lase de cantat.
CV Victor Alistar
Victor Teodor Alistar s-a născut la 1 februarie 1977.
Între 1995 şi 1999 a studiat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA),
Facultatea de Administraţie Publică. În perioada 1999-2002, a urmat cursurile Facultăţii de Drept
din cadrul Universităţii Danubius Galaţi. Între 2002 şi 2004 a studiat pentru obţinerea masterului în
„Spaţiul Public European” în cadrul SNSPA. În 2009 devine Doctor în Drept şi Ştiinţe
Administrative din partea SNSPA, cu teza 'Instrumente şi mecanisme de perfecţionare a funcţiei
publice'.
În anii 1996-1997 a lucrat pe postul de redactor la Radio România Actualităţi - Radiojurnal. A fost
redactor de ştiri interne la Televiziunea Română între 1997-1998. A fost şef serviciu Contacte şi
Relaţii la cabinetul Primarului General în perioada 1999-2001. Între 2001 şi 2004 a fost purtătorul
de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Între decembrie 2006 şi februarie 2007 a activat pe postul de Key Expert 3 în cadrul organizaţiei
non-guvernamentale Transparency International România, devenind expert al acestui ONG în
perioada martie 2007-martie 2009.
Din ianuarie 2009 a fost manager şi coordonator al mai multor proiecte susţinute de Transparency
International România.
Ocupă funcţia de director executiv al Transparency International România.
Din 2000 este lector universitar doctor în cadrul SNSPA.
La 15 decembrie 2010 a fost ales reprezentant al societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al
Magistraturii.