Fostul ministru al Economiei Lucian Bode, dar si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu, sunt obligati sa plateasca despagubiri in valoare de cate aproximativ 21.000 de euro fostului sef al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Prahova, Corneliu Buzu, pentru neexecutarea sentintei Curtii de Apel Ploiesti care dispusese incadrarea acestuia din urma in functia de comisar sef al CJPC Prahova, transmite Agerpres.

Buzu a declarat luni ca instanta a dispus, la inceputul lunii mai, ca cei doi, Bode si Cerbulescu, sa ii plateasca despagubiri egale cu drepturile banesti de care a fost privat ca urmare a neexecutarii sentintei din octombrie 2011 a Curtii de Apel Ploiesti, devenita irevocabila, actualizate in functie de rata inflatiei.

De asemenea, acestia sunt obligati la plata unei amenzi in procent de 20% din salariul mediu brut pe economie, pe zi de intarziere, incepand cu data de 15 octombrie 2011, pana la data executarii efective a sentintei respective.

"Am facut un calcul. 20% din salariul mediu brut pe economie, pe zi de intarziere, inseamna in jur de 100 de euro pe zi de fiecare. Practic, fiecare dintre ei trebuie sa plateasca, in nume personal, aproximativ 21.000 de euro. Acestora li se adauga si drepturile salariale pe cei trei ani pe care le va plati ANPC", a precizat Buzu.

Corneliu Buzu a fost eliberat din functia de director al OJP C Prahova la data de 1 aprilie 2009.

Acesta a contestat in instanta decizia de eliberare din functie, iar Curtea de Apel Ploiesti a admis actiunea sa si a dispus, la data de 12 octombrie 2011, incadrarea reclamantului in functia de comisar sef al Comisariatului Judetean Pentru Protectia Consumatorilor Prahova, cu plata drepturilor banesti aferente si acordarea celorlalte drepturi legale.

Ulterior, ANPC a atacat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii pastrand insa hotararea Curtii de Apel Ploiesti.

"La solicitarea mea de reintegrare nu mi s-a raspuns in niciun fel. Am revenit cu aceasta solicitare, dar nu au vrut sa o puna in aplicare. I-am dat in judecata pe ministrul Lucian Bode si pe domnul Cerbulescu, iar Curtea de Apel Ploiesti mi-a dat castig de cauza", a mai spus Buzu.

Astfel, potrivit portalului instantelor de judecata, magistratii s-au pronuntat la data de 3 mai in dosarul care are ca obiect "obligatia de a face" si i-au obligat pe parati - ANPC, presedintele ANPC, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ministrul Economiei - la plata unor despagubiri catre reclamant.

Hotararea nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs in termen de cinci zile de la comunicare.

Buzu a precizat ca nu a fost informat pana in acest moment cu privire la un eventual recurs al paratilor.