Consiliul de Administratie al Grupului pentru Dialog Social a transmis o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta prin care cere demiterea ministrului Educatiei, Ioan Mang. "In ultimele zile, opinia publica romaneasca asista cu stupoare la felul in care d-l Ioan Mang, profesor la Universitatea din Oradea si ministru al Educatiei, a raspuns foarte gravelor acuzatii de plagiat care i-au fost aduse", se arata in scrisoarea deschisa.

Citeste integral scrisoarea deschisa:

"Scrisoare deschisa adresata Primului Ministru, d-l Victor Ponta

Domnule Prim-Ministru,

In ultimele zile, opinia publica romaneasca asista cu stupoare la felul in care d-l Ioan Mang, profesor la Universitatea din Oradea si ministru al Educatiei, a raspuns foarte gravelor acuzatii de plagiat care i-au fost aduse. Nu numai ca acesta nu a reusit sa explice de ce tot mai multe articole stiintifice care poarta semnatura sa si a sotiei sale sunt recunoscute de cercetatori importanti din Japonia, Taiwan, Israel ori Statele Unite ca apartinindu-le, dar acum domnia sa pozeaza in victima inocenta, acuzind un complot obscur a carui tinta ar fi.

Domnule Prim-Ministru,

Ati declarat ca veti cere Academiei Romane sa confirme plagiatul. Gest inutil, deoarece domnul Mang insusi a recunoscut ca articolele semnate cu numele sau au fost copiate dupa alte articole apartinind unor oameni de stiinta internationali.

Domnia sa neaga insa ca ar fi scris textele respective, cu toate ca s-a aflat ca unele dintre ele sunt listate chiar in rapoartele de activitate stiintifica mai vechi ale Universitatii din Oradea. Oare Dvs. credeti ca opinia publica si mediul universitar pot accepta asa-zisele explicatii conspirationiste ale ministrului? Ati declarat, pe de alta parte, ca oricare ar fi ministrul Educatiei, acesta va fi atacat, deoarece la mijloc sunt mari interese. Sa intelegem de aici ca moralitatea celui pe care il numiti este irelevanta, deoarece el oricum va fi atacat? Acesta este argumentul principal al Dvs. pentru a-l pastra in functie pe acest om discreditat?

V-ati gindit oare cum va prezida examenul de bacalaureat un ministru dezonorat de suspicinile de plagiat care sporesc zi de zi? Cum va sustine domnia sa standardele de integritate universitara pe care actuala lege le prevede? Credeti ca un ministru care s-a facut de ris inaintea intregii natiuni mai poate inspira respectul datorat functiei? Si cum va reprezenta dinsul Romania la intilnirile internationale pe linie de educatie, acum cind 'afacerea Mang' a fost deja preluata de agentiile internationale de presa?

Domnule Prim-Ministru,

Ati anuntat ca guvernul pe care il conduceti va fi 'cel mai cinstit' de dupa 1989. Credeti ca, pastrindu-l pe d-l Ioan Mang in guvern, veti parea ca respectati aceasta promisiune? Cind, pe buna dreptate, ati renuntat la nominalizarea d-nei

Corina Dumitrescu, ati declarat ca nu doriti ca ministrul Educatiei sa-si piarda vremea raspunzind zilnic unor acuzatii. Vi se pare ca d-l Mang se afla intr-o situatie mai buna? De asemenea, v-ati facut un punct de onoare promitand ca, spre deosebire de guvernele anterioare, veti sti sa ascultati vocea opiniei publice.

Nu am auzit in aceste zile altceva din partea opiniei publice si a universitarilor decit ca d-l Mang este nedemn de functia sa publica, ca si de titlul de profesor universitar. Ascultati aceasta voce, ascultati si vocea onoarei si cereti-i d-lui Ioan Mang neintirziat demisia.

Consiliul de Administratie al Grupului pentru Dialog Social

14 mai 2012"

Grupul pentru Dialog Social (GDS) este o asociatie independenta, neguvernamentala, care si-a propus sa apere si sa promoveze valorile democratiei, libertatile si drepturile omului, potrivit informatiilor publicate pe site-ul ONG-ului. Grupul pentru Dialog Social editeaza Revista 22, efectueaza studii si cercetari cu teme culturale si sociale, lansari de carte si alte manifestari culturale.