​Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, a declarat pentru HotNews.ro ca a primit in aceasta dupa-amiaza un telefon de la cabinetul prim-ministrului prin care a fost anuntat ca Academia Romana va fi sesizata oficial maine, 15 mai, sa analizeze acuzatiile de plagiat aduse ministrului Educatiei, Ioan Mang. Presedintele Academiei Romane a precizat ca a fost contactat de cineva din cabinetul premierului dupa ce a declarat in presa, in cursul zilei de astazi, ca Academia Romana nu a inceput analiza documentelor acuzate de plagiat pentru ca nu a fost sesizata oficial.

Ionel HaiducFoto: Agerpres

"Am primit astazi (luni, 14 mai) un telefon de la cabinetul prim-ministrului si am fost informat ca in cursul diminetii de maine vom primi o sesizare oficiala pentru inceperea analizei asupra acuzelor de plagiat la adresa lui Ioan Mang", a declarat Haiduc pentru HotNews.ro.

"Nu stiu pe cate si pe care dintre documente va fi realizata aceasta sesizare, pentru ca am fost informat doar ca vom primi maine sesizarea oficiala", a explicat Ionel Haiduc. Potrivit acestuia, Academia Romana nu a mai fost sesizata niciodata pana acum sa se ocupe de analiza unor acuzatii de plagiat si "nu exista o procedura prestabilita". "Dar vom numi 2-3 specialisti care se vor ocupa de aceasta sesizare", a continuat presedintele Academiei Romane.

"E greu de stabilit cat va dura analiza, pentru ca din ce am aflat din presa este vorba despre mai multe lucrari acuzate si nu stim in acest moment ce va cuprinde sesizarea", a declarat Haiduc.

Amintim ca premierul Victor Ponta a anuntat, joi seara, 10 mai, ca cere Academiei Romane ca un grup de specialisti din cadrul institutiei sa verifice acuzatiile de plagiat aduse de Opozitie ministrului Educatiei, Ioan Mang, precizand ca daca acestea se confirma, ministrul va trebui sa paraseasca functia.

"Am fost informat cu privire la acuzatiile de plagiat aduse de Opozitie ministrului Educatiei. Am hotarat sa solicit, si sper sa fie acceptata aceasta solicitare, catre o institutie independenta, respectiv catre Academia Romana, daca exista posibilitatea ca un grup format din cativa specialisti sa analizeze in cel mai scurt timp aceste acuzatii. In masura in care ele se confirma, domnia sa va trebui sa-si asume raspunderea politica si sa paraseasca functia", a declarat premierul Victor Ponta, pe Aeroportul Henri Coanda, la intoarcerea de la Bruxelles.

"Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, ministrul pleaca, isi va prezenta demisia. Daca nu se dovedesc, inseamna ca aceasta este cea mai periculoasa functie din Romania in acest moment", a mai spus premierul.