Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca i-a cerut ministrului de Interne, Ioan Rus, sa prezinte, miercuri, in sedinta de Guvern, un raport privind urmaritii general, el precizand ca vor fi facute schimbari de conducere si de sistem la nivelul Politiei daca va fi cazul. Potrivit acestora, raportul ar putea fi prezentat premierului in viitoarea sedinta de Guvern. Ministerul Administratiei si Internelor pregateste raportul referitor la cazul fratilor Camataru, care ar putea fi prezentat in viitoarea sedinta de Guvern, au declarat pentru Agerpres oficiali ai institutiei.

"Am discutat cu ministrul de Interne si am inteles ca sunt sanse considerabile ca cel de-al doilea (dintre fratii Camataru - n.r.) sa fie prins. Mai mult, ca lectie de invatat, voi cere ministrului de Interne sa-mi prezinte un raport foarte clar cu ce se intampla cu acesti urmariti general. Nu e normal sa stim ca sunt atat de multi in libertate si vedem, daca e cazul, facem schimbari si de conducere, si de sistem, pentru ca cei care sunt dati in urmarire chiar trebuie prinsi, nu trebuie sa fie doar trecuti intr-un computer acolo si sa nu se preocupe nimeni de ei", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat ca i-a cerut lui Rus sa-i prezinte un raport exact pana miercuri, la sedinta de Guvern.

Ponta a spus ca nu stie deocamdata cine este de vina pentru situatia existenta in ceea ce priveste urmaritii generali, dar a dat asigurari ca vor fi luate masurile necesare.

Intrebat daca vor fi dati afara sefii din Politie, Ponta a raspuns afirmativ, subliniind ca acest lucuru se va intampla daca acestia sunt vinovati de situatia existenta.

"Daca e nevoie de schimbari, facem toate schimbarile necesare, dar nici nu sunt de principiu - primul lucru - il dau pe un om afara pana nu vad daca are sau nu vreo vina. Am lucrat cu acest gen de activitati acum 12 ani si nu pot sa spun ca stiu acum toate detaliile. Sigur ca vom lua masuri daca sunt necesare", a spus Ponta.

Sile Camataru, pe numele caruia s-a dat mandat de urmarire internationala, a fost prins in Germania de politistii locali, la un filtru in trafic organizat pe autostrada Passau - Frankurt, au anuntat, duminica, reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Purtatorul de cuvint al IGPR, Marius Tache, a mai spus ca fratele lui Sile Camataru, Nutu, este dat, si el, in urmarire internationala, insa nu a fost localizat deocamdata. Potrivit IGPR, nu exista informatii ca Nutu Camataru ar fi plecat din Romania.

Fratii Ion si Vasile Balint, cunoscuti drept Nutu si Sile Camataru, au fost dati mai intai in urmarire nationala, dupa ce politistii nu i-au gasit la domiciliu, vineri seara, pentru aplicarea mandatelor de executare a condamnarilor definitive.

Cei doi au fost condamnati, vineri, de instanta suprema, printr-o decizie definitiva, la sase si, respectiv, 13 ani de inchisoare, judecatorii mentinand, in cazul celor doi, sentinta din faza inferioara a procesului.

In cazul lui Vasile Balint, judecatorii instantei supreme au admis partial recursul acestuia, constatand ca executata in regim de detentie perioada 2 mai 2004 - 19 decembrie 2011, pe care au si dedus-o din condamnarea de 13 ani data de Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit deciziei instantei supreme, din pedeapsa lui Sile Camataru va fi dedusa o perioada de aproximativ sapte ani si jumatate, astfel ca acesta ar mai avea de executat aproximativ cinci ani si jumatate de detentie.

Fratii Camataru au fost judecati, alaturi de rude si apropiati, intr-un dosar privind savarsirea de fapte cu violenta, proxenetism, camatarie si trafic de persoane.

Alaturi de cei doi, in acest dosar au mai fost judecati Ion Lungu, Cristian Gheorghe, Laurentiu Roman, Laurentiu Cosma, Costel Urzica, Iulian Bocu, Smaranda Stoica, Danut Ion, Iulian Marghiolescu, Adrian Panduru, Marian Simirianu, Leonard Barbieru, Constantin Stoica, Adi Dinescu, Stefan Gheorghe, Eugen Gheorghe, George Ionut Teodoru Baboi, Cristian Robert Boboc, Cristian Alexandru Cirstoiu, Alina Vasile, Silviu "Fluturica" Dudita, Sile Stan si Angela Stoica.