Un numar de 18 delfini morti au fost gasiti de voluntarii Oceanic Club pe plajele litoralului romanesc de la jumatatea lunii aprilie si pana in prezent, noua dintre ei fiind depistati la sfarsitul acestei saptamani.

Directorul organizatiei neguvernamentale Oceanic Club, Razvan Popescu Mirceni, a informat, duminica, printr-un comunicat remis presei, ca majoritatea mamiferelor gasite de-a lungul regiunii costiere sunt ''fie marsuini fie subadulti de afalini'', ele murind din cauza ca s-au prins in plasele pescarilor, scrie Agerpres.

''In toate cele 18 cazuri cauza mortii a fost aceeasi, asfixia ca urmare a prinderii lor in unelte de pescuit de tip setca/ohana'', a mentionat reprezentantul fundatiei. Conform acestuia, ''scenariul'' se repeta la fel ca in anii anteriori, delfinii esuand primavara si la inceputul verii din cauza plaselor pescaresti, in multe cazuri acestea fiind pierdute si abandonate in Marea Neagra.

Echipa Oceanic Club continua atat un program de cercetare privind cauzele esuarii delfinilor, cat si evaluarea starii de sanatate a populatiilor de cetacee pe baza necropsiei cadavrelor ajunse pe plajele romanesti.

''In cadrul planului de interventie adoptat pentru anul 2012 am prevazut continuarea actiunilor de identificare, recuperare, distrugere a plaselor de pescuit pierdute sau abandonate in mare'', a afirmat Popescu-Mirceni.

Biologul a informat, totodata, ca pe parcursul acestei luni, la initiativa prestigioasei facultati franceze Ecole Nationale Veterinaire d'Alfort, in cadrul Oceanic Club doctoranda Anne-Claire Le Corre desfasoara un stagiu de practica in specializarea patologia cetaceelor.