Care sunt asteptarile externe de la noul Guvern? Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 13 mai 2012, 14:22 Actualitate | Esenţial


Andreas von Mettenheim
Foto: bukarest.diplo.de
La ce se asteapta Berlinul in plan economic, politic si in materie de politica externa de la Guvernul Ponta? Ce preocupa in acest moment cancelariile occidentale? Cum sunt interpretate mesajele publice transmise deja de noul ministru de externe, Andrei Marga? Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate
 • Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2896 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  questions (Duminică, 13 mai 2012, 16:02)

  Arlecchino [utilizator]

  Mr Ambassador,

  I have several questions and, even if it may not seem so, all of them concern Romania. That being said, my first question directly refers to Greece. That Greece is now part of the eurozone may be regrettable. Unfortunately, now we cannot change that. Maybe it would have been better without a eurozone. But now we have a eurozone and Greece is in it. So, shouldn't Germany relax its stance and allow some real solutions to be implemented (like eurobonds, mutualizing debt, etc)? I realize Germany would lose in such a deal but I do believe that the loss would be greater in the all more likely case of a disorderly Greek default. Before Lehman politicians in the US thought that a default in the Lehman Brothers case is the just thing to do. In order for innocent people (and I'm talking about Germans and Romanians and Poles, etc) not to be hurt, sometimes a politician should do what is right and not act like a punisher even if, yes, a punishment would be well deserved in some cases.
  My second question refers to Romania in a more direct manner. Would you recommend Romania to German investors? Do you feel that their wealth is protected here or you think they would be better of elsewhere?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:13)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui Arlecchino

   Nu cred ca este vorba de o pedeapsa ci mai degraba de modul in care vom reusi sa iesim din criza datoriilor. Iar argumentul cel mai convingator pentru a nu continua cu cheltuieli si mai mari este acela ca daca am face-o am ajunge exact acolo unde nu dorim sa fim nici unul dintre noi, mai precis am fi cu totii falimentati. Germania nu se teme de a participa financiar la solutionarea crizei. Ne-am asumat o raspundere a carei valoare se cifreaza momentan la 100 de miliarde de euro. Or, euro-obligatiunile ar fi calea eronata. Ar fi un semnal fals pentru acele tari care trebuie sa practice austeritate pentru ca ele ar beneficia de o creditare la o dobanda foarte redusa. O crestere a nivelului de dobanda mediu pentru Germania nu ar avea aceleasi repercursiuni grave precum ar avea pentru alte tari creditate AAA, care ar fi mai puternic afectate.

   Referitor la intrebarea doi, recomandam zilnic Romania ca destinatie de investitie unor investitori germani, investitiile acestora in Romania fiind sigure.
 • +1 (1 vot)    
  Buna ziua (Duminică, 13 mai 2012, 16:33)

  Cetatean [anonim]

  Ce parere aveti despre controversa "austeritate" vs. "stimularea cresterii economice prin marirea deficitelor", pana la iesirea din criza?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:15)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   Daca nu vom practica austeritatea, vom pasi intr-o a doua criza a datoriilor. Concomitent, si cresterea economica trebuie stimulata. Dar ce inseamna de fapt crestere economica? Inseamna in primul rand o crestere a competitivitatii si reforme structurale. De exemplu, reducerea birocratiei. Un domeniu in care, apropo, Romania a avut succese remarcabile, un fapt care se va reflecta in randamentul economic al anului curent si al anului care urmeaza.
 • +1 (1 vot)    
  durata guvernarii (Duminică, 13 mai 2012, 17:11)

  Radu Botta [anonim]

  dupa ce se schimba guvernele cu atata rapiditate in romania, care sunt asteptarile de durata pentru noul guvern? unii nu ii dau mai mult de doua luni, altii il vad pentru opt ani. cum caracterizeaza domnul ambasador aceasta situatie stranie.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:16)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Botta

   Ca sa citez un aforism al lui Mark Twain, prognozele sunt foarte dificile mai ales cand ele vizeaza viitorul. In calitate de ambasador al unei tari prietene, nu ma ocupt de prognoze ci ma straduiesc sa lucrez cat se poate de bine cu executivul democratic al unei tari.
 • 0 (0 voturi)    
  Investiile germane (Duminică, 13 mai 2012, 17:16)

  dumi [anonim]

  Cum se explica absenta marilor investii germane in industria extractiva romaneasca?

  Si voi da cateva example :

  Minerit - cupru - o firma canadiana
  - aur - rmgc (canadiana, desi aici am mari dubii)
  - petrol - omv (austriaca)
  - gaze - chevron(americana)

  Asadar, de ce firmele germane nu sunt deloc interesate sa investeasca in aceste domenii, desi sunt cunoscute ca avand o valoare strategica imensa atat in prezent cat si in viitor ?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:18)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui dumi

   N-o sa va vina sa credeti, nu pot sa raspund la aceasta intrebare. Fiecare tara are punctele sale forte. Pare ca Germania, exceptand pozitia de lider de piata in ceea ce priveste tehnologia performanta de extractie, nu are cunostinte foarte profunde legate de extractia unor resurse naturale. Ori, putem sa dormim linistiti noaptea, avand in vedere amploarea unor investitii ale unor companii germane in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  More support for Goethe School in Bucharest (Duminică, 13 mai 2012, 22:35)

  GM [anonim]

  Why is Germany so inactive in Romania culturally and linguistically speaking at least comparative with British Council?
  Why Germany is not supporting Bucharest - Goethe German school more? For instance by providing teachers at all levels starting with gymnasium.
  It's a shame that Germany is not capitalizing more on the respect and admiration of Romanians for the German minority.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:22)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui GM

   Ma mir des de unele lucruri in Romania iar aceasta intrebare ma mira cel mai mult. La ora actuala, la colegiul Goethe predau sase profesori germani din care vor ramane cinci. In intreaga Romanie avem un numar de 33 de profesori germani trimisi pentru a preda in Romania, numar care depaseste cu mult cifrele din alte tari est europene. Ne ocupam de un numar de 73 de linii de studiu cu predare in limba germana in Romania. In afara Bucurestiului intretinem un numar de cinci institute culturale germane, carora li se adauga Goethe Institut de la Bucuresti. Nu ne vedem in concurenta cu prietenii nostri britanici. Si totusi cred ca putem fi mandri de angajamentul nostru cultural aici in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Sprijinul Germaniei (Luni, 14 mai 2012, 8:28)

  Drepturi stramosesti [anonim]

  ...dupa 800 de ani de convietuire in Transilvania si Banat, in anii 80 majoritatea populatiei de origine germana au parasit Romania, luind drumul Germaniei apusene. Au fost obligati sa lase pe bani derizorii casele, gospodariile si pamanturile stramosesti. Acei putini bani primiti, au fost deasemenea retinuti, fiind obligati sa plateasca pentru dreptul de plecare 8000 DM de persoana, iar la cei cu studiu, dublu.
  De atunci agricultura romaneasca este in paragina. Pamanturile lor au devenit obiecte de specula. Multi s-ar intoarce in tara, daca s-ar reveni asupra acelor decizii eronate si ar redobandi pamanturile stramosesti.
  Discutam de facultatti cu linii de predare in limba maghiara. Centre seculare nemtesti ca Timisoara, Sibiu ar putea avea facultati in limba germana, in domeniile IT si medicina. Ce sa cauta in Cluj si Tg. Mures, unde numarul populatiei de etnie germana este si astazi foarte mica? Un sprijin din partea guvernului german ar putea ajuta mult.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:25)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui Drepturi stramosesti

   Multe din liniile de studii in diferitele limbi straine existente in facultati din Romania au o traditie istorica. Astfel, facultatea din Cluj, cu predare in trei limbi straine reprezinta un exemplu recunoscut la nivel international pentru multilingvism. Este de fapt atributia politicii educationale din Romania sa promoveze astfel de linii de studii in mai multe limbi straine.
 • 0 (0 voturi)    
  două aspecte (Luni, 14 mai 2012, 10:43)

  cristi dumitrescu [anonim]

  Este normal ca datoria istorică a Germaniei față de România să fie negociată? Inclusiv printr-un contract care să prevadă ca o mare parte din acea datorie să fie transformată în contracte tip offset. iar restul datoriei să fie achitată sub formă de bancă de investiții româno-germană, cu majoritatea la Germania, din care întregul capital să fie vărsat de Germania (pentru partea română să fie echivalentul datoriei fără dobanzi, acel rest fiind la offset)
  A doua problemă
  datorită existenței unei minorități germane în românia (chiar și după marea plecare din perioada comunistă) considerați că aceasta ar putea să fie un numitor comun al relațiilor bilaterale?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:28)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi dumitrescu

   Nu cunosc acest proiect si nu exista nici o datorie a statului german fata de Romania. La sfarsitul anului trecut, Senatul Romaniei solicitase Bancii Nationale a Romaniei redactarea unei expertize care a ajuns la acelasi rezultat precum cel enuntat de mine anterior.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns 2 (Luni, 14 mai 2012, 12:29)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi dumitrescu

   Minoritatea germana este considerata de ambele state si apreciata drept catalizator pentru relatiile bilaterale.
 • 0 (0 voturi)    
  Care sunt asteptarile... (Luni, 14 mai 2012, 10:59)

  ionita manea [anonim]

  Excelenta,
  Exista o intentie de revenire in Romania a vechilor familii de sasi si schvabi pe vechile locatii ?.
  Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:33)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionita manea

   O astfel de intrebare mi se pune des. Din nefericire, raspunsul meu nu este atat de pozitiv precum mi-as fi dorit. Exista insa diferite indicii intr-o Europa din ce in ce mai unita ca astfel de persoane de etnie germana emigrati in Germania ar putea reveni in Romania din motive profesionale, turistice etc. Actualmente, estimam ca numarul acestor peresoane se cifreaza in Romania intre cinci si sase mii. Si aceasta face parte din procesul de unificare al Europei.
 • 0 (0 voturi)    
  Politica (Luni, 14 mai 2012, 11:52)

  Aurel Vacarescu [anonim]

  Excelenta,
  1.Credeti ,ca este necesara mentinerea mecanismului de supravegere pe justitie cu toate ca guvernele anterioare au facut unele progrese ?
  2.Asteptarile dvs de la guvernul Ponta sunt ca acesta ,sa sustina proiectul fiscal al UE initiat de catre Angela Merkel si Sarkozy?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:35)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui Aurel Vacarescu

   1. Am luat pozitie in repetate randuri in mod public vis a vis de acest subiect. Este adevarat ca executivul roman a facut progrese in ce priveste atingerea tintelor impuse de MCV. Consider ca exista o stransa corelare intre aceste succese semnalate si MCV-ul. De aceea, consider propice pastrarea MCV.

   2. Cu mare satisfactie am putut observa reusita noului executiv roman de a trece prin Camera Deputatilor pactul de consolidare fiscala. Acesta ar fi raspunsul meu.
 • 0 (0 voturi)    
  Progres si mentalitate (Luni, 14 mai 2012, 11:56)

  Cititor [anonim]

  Cat de importanta este mentalitatea colectiva (cea care aseaza scara valorilor in societate) pentru obtinerea progresului economic si care ar fi principalele diferente de mentalitate intre poporul german si poporul roman din acest punct de vedere?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:39)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cititor

   Cred ca, intr-o piata libera, agentii economici se comporta la fel pretutindeni in lume. De aceea, nu vad atat de puternic diferentele de mentalitate. Iimportant insa pentru o libera dezvoltare a activitatii economice este cadrul oferit de stat. In acest context, gratie unei stranse colaborari intre FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, au fost realizate reforme substantiale. In plus, cateodata, ezit sa cred ca ar exista o mentalitate unitara germana. Daca veti calatori in Germania veti realiza cu usurinta acest lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  Creante (Luni, 14 mai 2012, 12:22)

  Silvia [anonim]

  Excelenta,

  credeti ca guvernul Ponta ar putea soliticat la nivel oficial problema crentei istorice aspura Germaniei? BNR a confirmat recent 25% sin suma vehiculata prin presa.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 14 mai 2012, 12:47)

   Andreas von Mettenheim [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silvia

   Nu cunosc acest lucru. Din cunostintele mele, nu exista vreo datorie a statului german fata de statul roman. De aceea nu-mi pot imagina ca guvernul Ponta sa actioneze din nou in acest subiect.
 • 0 (0 voturi)    
  Ponta-Regierung (Luni, 14 mai 2012, 12:49)

  Andreea [anonim]

  Sehr geerhter Herr Botschafter von Mettenheim,

  wie informiert ist die Regierung Merkel darüber dass ein ex-kommunistisches Lager die regierende Hand Rumäniens übernommen hat? Wie sieht die BRD die Tatsache, dass die neue Ponta-Regierung aus Leuten besteht, die in korrupten Machenschaften involviert sind oder waren? Ist die BRD Regierung die Tatsache, dass nach fast 23 Jahren Rumänien einen Schritt zurück macht, dass die Korruption immer noch tagesaktuell ist, dass Schmiergelder bezahlt werden, dass diese neue Ponta-Regierung nicht EU konform regieren möchte, dass sie der Bevölkerung durch Slogans wie "uns interresiert nicht was der internationale Währungsfond sagt" versucht zu ködern?
  Wie sieht die BRD dieser Machtwechel innerhalb von 2 Monaten, scheint es nicht eine gewissen Instabilität zu zeigen?
  Vielen Dank für Ihre Antwort.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by