Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca Romania si-a indeplinit obligatii "din punct de vedere tehnic" pentru aderarea la Spatiul Schengen, iar faptul ca tara nu face parte "din club" produce pierderi economice si sociale, informeaza Mediafax. Ministrul a mai pecizat ca, incepand de luni, va avea intalniri cu ambasadorii unor tari din Uniunea Europeana si apoi cu ministrii de Interne din tarile membre Schengen pentru a accelera demersurile de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.

"Este un an special pentru ca ducem o batalie mare pe obiectivul zero, sa-i spunem, de prioritate extrema in politica externa a Romaniei, si anume aderarea la Schengen [...] Aceasta inexistenta a noastra in acest club duce la pierderi, si economice si sociale si in ceea ce priveste mobilitatea fortei de munca si in ceea ce priveste evolutia, de fapt, a mai multor categorii socio-profesionale din Romania care, in situatia in care ar fi acolo, ar avea alte posibilitati de exprimare in mai multe variante existentiale", a precizat Ioan Rus.

Ministrul de Interne a adaugat ca in perioada urmatoare va avea intalniri cu ambasadori si ministri de interne ai unor tari din Uniunea Europeana pentru a discuta despre aderarea Romaniei la Schengen.

"De maine am intalniri cu o serie de ambasadori ai unor tari din UE si dupa asta am intalniri cu ministrii de interne din UE, ai tarilor membre Schengen, sa vedem ce putem face. [...] Din punct de vedere tehnic, noi am facut ceea ce trebuia facut. Acum suntem intr-o discutie politica sa spunem, in care toate tarile membre ale acestui spatiu sa fie de acord ca sa facem si noi parte din el. Sunt o serie de lucruri pe care nu vreau sa le discut acum, pe care le vom face", a conchis Rus.

Ioan Rus a participat, duminica, la Alba Iulia, la ceremonia de investire in functie a noului prefect de Alba, Dan Coriolan Simedru.

Liderii statelor UE au hotarat, la 1 martie, sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, potrivit un proiect de declaratie finala pentru summitul UE de la Bruxelles, obtinut de AFP.