Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, sambata, ca Ministerul Sanatatii va monitoriza lunar achizitiile de materiale facute de unitatile de primiri urgente (UPU), dupa ce au fost constatate diferente de preturi, in urma unor controale, informeaza Mediafax.

Prezent la un congres international al studentilor medicinisti organizat la Cluj-Napoca, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii a explicat ca monitorizarea se impune dupa desfasurarea unui audit la unitatile de primiri urgente din tara, ale caror rezultate vor fi date publicitatii saptamana viitoare.

"Va fi o monitorizare continua si o raportare continua la mai multi parametri de catre unitatile de primiri urgente, inclusiv asupra achizitiilor si preturilor de achizitie ale unor materiale, care vor fi monitorizate lunar de catre Ministerul Sanatatii. Vom analiza toate aceste chestiuni cu ministrul Sanatatii si apoi vom trece la monitorizare. Pana acum nu era o astfel de monitorizare, nu in aceasta forma. Noi am inceput o monitorizare dupa controlul serviciilor de ambulanta, dar nu sub o astfel de forma de monitorizare intensa. Acum vom incepe aceasta monitorizare, care se impune dupa auditul unitatilor de primiri urgente desfasurat in urma cu trei saptamani si ale carui rezultate vor fi prezentate saptamana viitoare", a spus Raed Arafat.

Subsecretarul de stat a adaugat ca a avut, sambata, la Targu Mures, o intalnire cu medicii sefi de la unitatile de primiri urgente din tara, directorii economici, directorii de achizitii, ocazie cu care "au fost discutate mai multe aspecte semnalate in rapoartele de audit".

"Vom trimite la fiecare unitate de primire a urgentelor raportul complet si vor trebui luate masuri la diverse probleme. De exemplu, au fost platiti oameni de unitatile de primi urgente si care in mod normal nu trebuiau platiti din aceste fonduri, ci preluati de spitale. Acest aspect va trebui corectat in cateva spitale. De asemenea, au fost analizate preturile platite pe mai multe achizitii de materiale similare si unde au fost constatate diferente, va trebui sa vedem care a fost cauza si care sunt solutiile. Pentru diferentele de preturi exista anumite explicatii, ca nu s-a prezentat decat un singur furnizor la licitatie, ca unii au dorit sa cumpere materiale de calitate mai mare si au crescut si preturile. Trebuie vazut unde nu se justifica preturile sa nu se mai repete situatiile", a precizat Raed Arafat.

La inceputul lunii aprilie, Ministerul Sanatatii anuntase ca toate cele 67 de unitati de primiri urgente vor fi controlate de reprezentanti ai directiilor de sanatate publica, pentru a verifica modul de organizare si functionare, precum si utilizarea fondurilor alocate in 2011 de la bugetul de stat, relateaza Mediafax.