VIDEO Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi: "Avem o problema cu persistenta regulilor feudale in spitale"

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Vineri, 11 mai 2012, 18:19 Actualitate | Esenţial


Vasile Cepoi
Foto: Hotnews
Noul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, se afla in fata unui mandat scurt dar intens. Stabilirea serviciilor medicale care vor fi excluse din pachetul prezent al asigurarilor de sanatate, jocul politic care va sta la baza croirii unei noi legi a sanatatii sau schimbarea metabolismului puterii in spitalele romanesti sunt tot atatea subiecte periculoase pentru stabilitatea proaspatului ministru. Subiecte insa imposibil de evitat intr-un prim interviu acordat de Vasile Cepoi, in calitatea de ministru al Sanatatii.

Cele mai importante declaratii:
 • Proiectul legii sanatatii scris pana acum nu este rezultatul unei asumari politice. Nu exista nicio varianta perfecta, toate au avantaje si dezavantaje iar asumarea uneia dintre ele este politica. Sunt cel putin 10 puncte care au mai multe solutii pe care urmeaza sa le prezint in cadrul guvernului unde se va decide.
 • Am putea sa completam lista negativa cu serviciile medicale care acopera un risc minor. Tratamentul cu antitusive si expectorante care a costat anul trecut 20 milioane de euro ar putea sa fie trecut pe o lista negativa.
 • Sistemul informatic ne permite sa stim cine plateste si cine nu plateste, dar el nu ar fi utilizat corect de catre noi, Ministerul Sanatatii si CNAS.
 • Pregatim un control incrucisat, Ministerul Sanatatii si CNAS, la toate spitalele din tara astfel incat sa identificam acolo unde nu e corecta alocarea resurselor si cheltuirea banilor. Va trebui sa schimbam si criteriile de numire ale sefilor de sectie.
 • Criteriile de performanta cu privire la salarizarea diferentiata a medicilor vor fi: complexitatea actului medical, volumul si calitatea. Va trebui sa schimbam si criteriile de numire ale sefilor de sectie.
VIDEO: EXPLICATIA UNEI DECLARATII SOCANTENOUA LEGE A SANATATII: CAND O VEDEM SI CINE VA FI RESPONSABILUL?

 • Cel mai mare pacat, cea mai mare boala a sistemului medical este ca in decurs de 20 de ani am avut peste 20 de ministri. S-a generat astfel o lipsa de continuitate in toate masurile de reforma incepute si neduse la capat. Fiecare ministru a venit cu propria-i reforma.
 • Eu vin cu un element de continuitate. Faptul ca am fost chemat cu 3 luni in urma sa ma ocup de aceasta reforma e un avantaj pentru mine pentru ca exista un agreement intre toate partidele politice ca aceasta lege este necesara si ca trebuie sa continuam o reforma.
 • Pe 1 iulie noua lege a sanatatii ar trebui sa fie publicata deja in zona de transparenta decizionala.
 • Proiectul legii sanatatii scris pana acum nu este rezultatul unei asumari politice. Cu vechiul guvern nu am ajuns la o prezentare a proiectului in guvern pentru a fi asumat politic si urmeaza sa facem asta cu noul guvern. Eu sunt croitorul. Comanda, asumarea politica este a celor care trebuie sa si-o asume. Exista mai multe variante rezultate in urma consultarilor cu actorii din sistem. Nu exista nicio varianta perfecta, toate au avantaje si dezavantaje iar asumarea uneia dintre ele este politica. Sunt cel putin 10 puncte care au mai multe solutii pe care urmeaza sa le prezint in cadrul guvernului si el va decide.
 • Nu am nicio informatie despre viitorii secretari de stat. Raed Arafat va ramane. Deocamdata sunt negocieri, fiind doua partide politice. Voi avea un cuvant de spus in termeni de aprobare a numirii pentru ca, fiind o negociere politica, eu chiar nu am dorit sa fac parte din aceasta negociere politica.
MINISTERUL SANATATII vs. MINISTERUL DE FINANTE

In timpul audierilor din Parlament, Vasile Cepoi a afirmat ca “suspectez ca Ministerul de Finante si in special ANAF-ul indestuleaza alte fonduri decat Fondul de sanatate.” Ministrul Sanatatii ofera o explicatie a acestei declaratii.
 • Vasile Cepoi: Lipsa de transparenta in colectarea fondurilor si in alocarea lor catre sanatate ridica o suspiciune rezultata in urma unor consultari pe care le-am avut. Ceea ce am vrut eu sa spun nu era o acuza la adresa Ministerului de Finante, ci era o propunere de a transparentiza acest lucru. Din pacate afirmatia mea a fost preluata diferit de ceea ce am vrut sa spun. Se referea la lipsa de transparenta si la necesitatea transparentei in colectarea si utilizarea fondurilor. Ar trebui sa stim cine plateste si cine nu plateste. O modalitate de raportare transparenta se poate face. Sistemul informatic permite acest lucru dar el nu ar fi utilizat corect de catre noi, Ministerul Sanatatii, si CNAS ca sa permita acest lucru.”
CONTROLUL SISTEMULUI SI RELATIA DINTRE MINISTER SI AUTORITATILE LOCALE


 • Primul lucru pe care ar trebui sa-l facem ar fi sa crestem colectarea. Un alt mecanism este o reducere a cheltuielilor prin definirea pachetului de servicii. In ciuda faptului ca banii in sistem sunt putini exista dovezi ca ei nu se cheltuiesc eficient. Pregatim un control incrucisat, Ministerul Sanatatii si CNAS, la toate spitalele din tara astfel incat sa identificam acolo unde nu e corecta alocarea resurselor si cheltuirea banilor.
 • Puterea economica a fiecarui cetatean este extrem de redusa si probabilitatea de a propune o crestere a contributiei la sanatate, desi ea pare logica, nu cred ca este sustenabila. Si daca nu corectam si imbunatatim mecanismele de colectare si de cheltuire, tot nu vom ajunge la un echilibru financiar.
CRITERII DIFERENTIATE DE SALARIZARE A MEDICILOR
 • Daca un caz este transferat dintr-un spital privat intr-un spital public, cheltuielile de finalizare a cazului trebuie sustinute de unitatea medicala care n-a avut capacitatea sa rezolve cazul. Medicul nu se va mai duce in spitalul privat avand posibilitatea acordarii de servicii medicale cu plata la cererea pacientilor in spitalul public. Deci nu se mai duce medicul in spitalul privat, ci pacientul care doreste sa fie tratat in sistem privat vine si se trateaza in spitalul public. Astfel nu va mai aparea o dubla raportare si posibilitatea unei competitii incorecte.
 • Criteriile de performanta cu privire la salarizarea diferentiata a medicilor vor fi: complexitatea actului medical, volumul si calitatea, rezultatele. Daca eu sunt chirurg si toate colecistectomiile mele sunt urmate de complicatii, inseamna ca nu sunt un bun profesionist. Daca eu operez un caz pe saptamana si altul opereaza trei cazuri pe zi nu e corect sa fiu platit la fel. Fiecare va trebui sa-si stabileasca aceste reguli.
 • Cu sefia de sectie lucrurile sunt deja mai complexe. Noi trebuie sa ne gandim la o reorganizare a spitalului pentru a distruge mitul feudal. Noi avem o problema cu persistenta regulilor feudale in spitale. Seful de sectie trebuie sa fie un sef profesional nu administrativ. Nu cred ca medicul sef de sectie trebuie sa fie un administrator al unui teritoriu. El este un sef profesional. Va trebui sa schimbam si criteriile de numire ale sefilor de sectie.
SERVICIILE CARE NU VOR MAI FI INCLUSE IN ASIGURAREA MEDICALA DE BAZA
 • Am stabilit niste reguli pentru definirea pachetului de baza. Am propus ca definirea pachetului de baza sa plece de la intrebarea “care este riscul pentru care ma asigur”: riscul major sau riscul minor? Raspunsul tuturor la aceasta intrebare a fost pentru riscul major. Ceea ce inseamna ca am putea sa completam lista negativa cu serviciile medicale care acopera un risc minor.
 • Tratamentul cu antitusive si expectorante care a costat anul trecut 20 milioane de euro ar putea sa fie trecut pe o lista negativa pentru ca nu te tratezi cu antitusive si expectorante toata viata, ci atunci cand ai nevoie. Costurile nu sunt atat de mari incat sa nu ti le poti permite. Daca doresti te poti asigura suplimentar si pentru asta. Vom avea aceasta lista negativa dupa ce guvernul isi va asuma politic una dintre variantele puse la dispozitie, inainte de septembrie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3092 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  Cele feudale is prea vechi,vrem comuniste (Vineri, 11 mai 2012, 19:31)

  Sli [anonim]

  era doar o gluma.nu conteaza culoarea acolo sus la norisorii puterii, conteaza sa lase in pace oamenii care vor sa faca ceva ;)
  • +2 (4 voturi)    
   cepoi (Vineri, 11 mai 2012, 20:09)

   jorea [utilizator] i-a raspuns lui Sli

   ataca la antitusive si expectorante. adica la copii.
   iti raceste copilul si ti-l crezi asigurat si tratat gratuit ? cepoi zice ca nu-i asa.
   o veste buna pentru cei cu copii in gradinite.
 • -2 (4 voturi)    
  cepoi (Vineri, 11 mai 2012, 20:35)

  degeroi [anonim]

  pai de ce sa ramana arafat, emai cu mot ?iar arafat?iar?
  chiar nu aveti un medic tanar destept scolit afara si din romania, chiar nu aveti?
 • +2 (2 voturi)    
  cepoi (Vineri, 11 mai 2012, 20:57)

  DEGEROI [anonim]

  Ministerul de Finante este trantitorul banilor din sanatate,nu faceti nimic decat dupa reforma crunta in finante, pensionarea elefantilor triere la sange in servicii si salarii mai mici la femeile de servici care castiga cat un medic de la sanatate!ASTA TREBUIE SA LE SPUNETI NU AIA CU MAI MULTA TRANSPARENTA ,MAI MULT BUN SIMT!
 • +1 (1 vot)    
  dar justitia??? (Vineri, 11 mai 2012, 21:16)

  mm [anonim]

  sanatatea ca sanatatea, dar justitia e din sclavagism. fiecare judecator interpreteaza legile dupa bunul plac (a se citi interesul din plic).
 • +2 (2 voturi)    
  UMEFOI (Vineri, 11 mai 2012, 21:25)

  CEPOI [anonim]

  cu sefii de sectie aveti dreptate, trebuie unii noi obligatoriu din UMF ca tot sunt cu miile de profi, confi, sefuti de lucrari ce se lupta care sa fie mai sus si poate analizam si performante universitare , nu AVEM NICI O UNIVERSITATE IN PRIMELE 500DIN EUROPA SI USA !Asta spune ceva , nu?
  Rediscutati calitatea invatamantului , NORMELE didactice multe inexistente, ca tot noi ii platim !
  • 0 (0 voturi)    
   Vai de noi.... (Sâmbătă, 12 mai 2012, 6:26)

   asi [utilizator] i-a raspuns lui CEPOI

   •Cu sefia de sectie lucrurile sunt deja mai complexe. Noi trebuie sa ne gandim la o reorganizare a spitalului pentru a distruge mitul feudal. Noi avem o problema cu persistenta regulilor feudale in spitale. Seful de sectie trebuie sa fie un sef profesional nu administrativ. Nu cred ca medicul sef de sectie trebuie sa fie un administrator al unui teritoriu. El este un sef profesional. Va trebui sa schimbam si criteriile de numire ale sefilor de sectie.
   ...incuscriri/cumetrii/politichii/interimate...da' de examene pe bune?a mai auzit cineva in tara asta?nu cred!
   ..sef profesional?nici nu cred ca se poate admite asa ceva:nu avem nevoie de astfel de oameni-pe aceia ii matrasim,le facem zile negre si poate-i convingem sa-si ia lumea in cap.
   ...plus ca pe o sectie seful de sectie este sub papucul asistentei sefe puse de director/manager-care stie tot!!!
 • +1 (1 vot)    
  nu ai cu cine (Sâmbătă, 12 mai 2012, 0:09)

  visio [utilizator]

  uitati-va la el si recunoasteti ca nu avem cu cine in tara asta...vorbeste mult si prost...
  "sistemul informatic nu a fi utilizat corect de MS si casa de pensii" evident ca are dreptate; doar sunt bugetari si nu pot fi concediati pentru incompetenta;
  intrebarea mea este: cum ii punem pe liber?
  pentru ca noi ii platim....decat sa dam banii unor lenesi mai bine dam o paine in plus copiilor nostri...
 • 0 (2 voturi)    
  masuri (Sâmbătă, 12 mai 2012, 10:58)

  torna_fratre [anonim]

  Nu esti minstru doar sa te plangi ca se fura banul public prin spitale.Esti ministru sa faci curatenie in sistem.
  Mai lasa-ma cu feudele cu capusele si alte cele.
  Dupa 6 luni vei spune ca sistemul nu se poate reforma.
  Asta o spunea si Basescu acum 6 luni.Nu era nevoie sa dati jos guvernul pentru ca sa va dovediti neputinta in a gestiona Sanatatea si a repeta ce a spus si Basescu.
  Esti pus pe postul de ministru sa imbunatatesti sistemul sa vii cu solutii practice nu cu lamentari si interviuri lacrimogene.
 • 0 (2 voturi)    
  Legea Sanatatii (Sâmbătă, 12 mai 2012, 11:10)

  Padova [utilizator]

  Cine poate elabora si aproba o noua lege a sanatatii, croita dupa cerintele noului guvern, in 48 de zile?! Iar incepe nebunia!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by