Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a precizat pentru HotNews.ro care vor fi criteriile de performanta cu privire la salarizarea diferentiata a medicilor. In plus, Ministerul Sanatatii anunta schimbarea criteriilor de numire a sefilor de sectie si initierea unui control efectuat, alaturi de CNAS, la toate spitalele din tara.

Declaratiile ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi:

  • Criteriile de performanta cu privire la salarizarea diferentiata a medicilor vor fi: complexitatea actului medical, volumul si calitatea, rezultatele. Daca eu sunt chirurg si toate colecistectomiile mele sunt urmate de complicatii, inseamna ca nu sunt un bun profesionist. Daca eu operez un caz pe saptamana si altul opereaza trei cazuri pe zi nu e corect sa fiu platit la fel. Fiecare va trebui sa-si stabileasca aceste reguli. Va trebui sa schimbam si criteriile de numire ale sefilor de sectie.
  • Daca un caz este transferat dintr-un spital privat intr-un spital public, cheltuielile de finalizare a cazului trebuie sustinute de unitatea medicala care n-a avut capacitatea sa rezolve cazul. Medicul nu se va mai duce in spitalul privat avand posibilitatea acordarii de servicii medicale cu plata la cererea pacientilor in spitalul public. Deci nu se mai duce medicul in spitalul privat, ci pacientul care doreste sa fie tratat in sistem privat vine si se trateaza in spitalul public. Astfel nu va mai aparea o dubla raportare si posibilitatea unei competitii incorecte.
  • Pregatim un control incrucisat, Ministerul Sanatatii si CNAS, la toate spitalele din tara astfel incat sa identificam acolo unde nu e corecta alocarea resurselor si cheltuirea banilor. Va trebui sa schimbam si criteriile de numire ale sefilor de sectie.