​Controversa din jurul ministrului Educatiei, Ioan Mang, acuzat de plagiat in mai multe articole academice, s-a amplificat vineri, fortandu-l pe premierul Victor Ponta sa ceara o ancheta Academiei Romane, cea mai inalta instanta stiintifica din tara, scrie Agentia France Presse intr-o analiza dedicata acestui subiect.

Dupa cazurile rasunatoare de plagiat care au dus la demisia ministrului german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, in martie anul trecut, si a presedintelui Ungariei, Pal Schmitt, in aprilie anul acesta, "noul ministru roman al Educatiei este de aceasta data in centrul unui scandal, oameni de stiinta din Israel, Japonia si Taiwan acuzandu-l ca a copiat pasaje mari din lucrarile lor pe tehnologia informatiei", relateaza AFP.

Dragos Ciuparu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), a declarat pentru agentia citata ca acuzatiile de plagiat vor fi analizate si de Consiliul National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei. Acuzatiile vin la cateva zile de la investirea guvernului Ponta, care a fost deja nevoit sa renunte la prima nominalizare pentru portofoliul Educatiei, Corina Dumitrescu, acuzata de asemenea de plagiat, noteaza AFP.

Agentia il citeaza pe ministrul Mang respingand toate acuzatiile si calificandu-le drept "politice". "Nu este niciun plagiat. Este doar frica unora de a pierde controlul acestui minister", a declarat joi Ioan Mang.

Acuzatiile de plagiat din partea oamenilor de stiinta s-au inmultit, insa, sustin jurnalistii francezi, care relateaza raspunsurile cercetatorilor Chu Hsin Lin si Eli Biham publicate de Contributors.ro si HotNews.ro.

"Dupa doi ani de reforme in educatie si cercetare ale caror rezultate incep sa se vada, sunt mahnit sa vad aceste acuzatii, din pacate fondate. Este dureros pentru mine si in calitate de cercetator", a declarat pentru AFP fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, acest scandal "este o lovitura teribila pentru imaginea tarii noastre".

Citeste si: