Pacientii si medicii pot sesiza de acum abuzuri, cazuri de coruptie si malpraxis din sistemul medical romanesc pe portalul MedAlert.ro. Acesta este un serviciu gratuit de semnalare a neregulilor din spitalele romanesti, lansat joi, 10 mai. Proiectul, sprijinit de Ambasadele Statelor Unite si Marii Britanii la Bucuresti, isi propune sa rezolve "cea mai mare problema pe care romanii o atribuie sistemului sanitar romanesc: coruptia", sustine echipa MedAlert.ro.

MedAlert.roFoto: medalert.ro

MedAlert.ro este unul dintre proiectele online care a castigat competitia Restart Romania in 2011. Oricine poate depune pe site-ulwww.medalert.roo plangere in cazul in care se loveste de o ilegalitate in sistemul medical romanesc. Echipa MedAlert va prelua sesizarile si va urmari reactia si eficienta raspunsului autoritatilor responsabile, asigurand expunerea in media a cazurilor de coruptie si de lipsa de transparenta a celor responsabili, au anuntat initiatorii proiectului.

La conferinta de lansare a portalului au participat Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, Mark Gitenstein, ambasadorul S.U.A in Romania, Esther Blythe, vice-ambasador al Marii Britanii in Romania, precum si echipa MedAlert, formata din jurnalisti care lucreaza pro-bono in cadrul acestui proiect:

  • Laurentiu Diaconu-Colintineanu (RFI Romania)
  • Vlad Mixich (HotNews.ro)
  • Sanda Nicola (Digi 24)

Raed Arafat: Nu putem sa ne ascundem si sa spunem ca in sistemul de sanatate nu exista coruptie

Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat in cadrul conferintei ca Ministerul sustine lansarea acestui portal si ca problemele care vor fi sesizate de catre oameni pe acest site vor fi verificate si de specialistii institutiei guvernamentale. "Verificam si noi datele primite, vom putea localiza aceasta problema", a spus Arafat.

Potrivit oficialului, in sistemul medical din Romania exista in prezent "un cerc vicios". "Spunem ca medicii au salarii mici si de aceea accepta bani. Nu pot sa afirm ca in sanatate este coruptia cea mai mare. Pot sa afirm ca exista si ca trebuie sa facem ceva. Prefer sa colaboram cu organizatii neguvernamentale in acest domeniu, decat sa ignoram problema", a continuat acesta.

"Nu putem sa ne ascundem si sa spunem ca in sistemul de sanatate nu exista coruptie. Exista si ea trebuie cunoscuta. Trebuie sa stim mai ales care este dimensiunea acestei probleme", a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania: In sistemul de sanatate, "coruptia este o problema uriasa"

Unul dintre sustinatorii proiectului este Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania. Ambasadorul Mark Gitenstein a declarat ca "platforma MedAlert ii va permite oricarui roman sa inceteze doar sa se planga de sistemul de sanatate si de coruptia din sistemul de sanatate si ii va da posibilitatea sa faca ceva cu privire la acestea".

"Motivul pentru care ne aflam aici este faptul ca toti suntem preocupati de sistemul de sanatate in Romania", a afirmat acesta. Ambasadorul SUA la Bucuresti a subliniat ca, in sistemul de sanatate, "coruptia este o problema uriasa".

"Frumusetea acestei idei este ca voi, romanii obisnuiti, puteti folosi acest site si sa anuntati probleme pe care le sesizati in sistem si sa atrageti atentia presei si altor romani asupra spitalelor bune, bine dotate si asupra spitalelor care au probleme. Speram ca prin acest proces si prin piata deschisa programele bune vor deveni si mai bune, iar cele rele vor inceta sa se mai implice in activitati nepotrivite si ilegale", a declarat Mark Gitenstein.

Laurentiu Diaconu-Colintineanu, membru echipa Medalert.ro: Frecventa actelor de coruptie in sistemul medical s-a dublat in ultimii zece ani

Un raport al Bancii Mondiale constata ca frecventa actelor de coruptie in sistemul medical s-a dublat in ultimii zece ani: 60% dintre romanii chestionati in 2010 au admis ca au fost martorii unui act de coruptie in spitale, comparativ cu doar 30% in 2001, a declarat Laurentiu Diaconu-Colintineanu, membru al echipei Medalert.ro.

Acesta a explicat ca toate sesizarile vor fi preluate de echipa MedAlert, care va monitoriza activitatile si raspunsurile autoritatilor responsabile. "Pe site puteti gasi deja anumite documente de circuit intern care initial nu au fost publicate oficial din cauza continutului uneori incomod", a precizat acesta.

Vlad Mixich, membru echipa Medalert.ro: Ministerul Sanatatii si CNAS nu au suficienti oameni responsabili cu controlul sistemului medical

Vlad Mixich a citit in cadrul conferintei de presa cateva dintre declaratiile publice facute in ultimii sase ani de inalti oficiali ai statului roman, provenind din toate cele trei mari partide.

  • ministrul Sanatatii, in 2006: "In sistemul de sanatate este o coruptie de cumetrie, o numesc coruptie endemica."
  • un alt ministru al Sanatatii, in 2009: "Inteleg pe deplin responsabilitatea luptei impotriva coruptiei din sistemul de sanatate. Va asigur ca Ministerul va actiona responsabil."
  • presedintele CNAS, in 2011: "Frauda in sistemul medical se duce undeva la 400 milioane euro pe an"
  • Presedintele Romaniei, la inceputul lui 2012: "Sistemul medical este ineficient in administrarea fondurilor si este afectat de coruptie"
  • ministrul de Interne al Romaniei, in aprilie 2012: "Exista caiete de sarcini cu dedicatie in sistemul medical si aceste lucruri se cunosc in special la nivel local."

"Stiti cati angajati are corpul de control al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate? 15. Stiti cati inspectori de control are Ministerul Sanatatii? Tot 15. Si cine poate controla un sistem urias cum este cel medical avand la dispozitie doar cativa oameni?", a declarat Mixich.

Sanda Nicola, membru echipa MedAlert.ro: Ca pacient, am vazut, am admis si chiar am intretinut coruptia din sistemul medical

"Daca stiu ca sunt ascultati, iar parerea lor chiar conteaza, romanii vorbesc, denunta, vor pune umarul la insanatosirea sistemului", a declarat Sanda Nicola, parte a echipei MedAlert.ro. "Ca pacient, am vazut, am admis si chiar am intretinut coruptia din sistemul medical", a continuat aceasta.

Sanda Nicola a vorbit despre necesitatea ca tot mai multe organizatii non-guvernamentale sa secondeze statul "in incercarea de a elabora politici publice corecte, in deplin acord cu adevaratele noastre nevoi" . "In sistemul medical din Marea Britanie, de exemplu, sunt in jur de 55 de mii de asociatii, fundatii, grupuri de voluntari care 'plombeaza' activitatea statului acolo unde este nevoie. (...) O 'plomba' vrem sa punem si noi prin MedAlert.ro", sustine aceasta.