Ministrul Educatiei, Ioan Mang, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, dupa cateva ore de discutii cu reprezentantii UMF din Targu Mures, ca va propune Executivului adoptarea unei Hotarari de Guvern prin care sa se anuleze HG de infiintare a Facultatii de Medicina si Farmacie la UMF, transmite Mediafax.

Ioan Mang a afirmat ca a constatat, dupa cateva ore de discutii cu reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, ca nici conducerea Universitatii, dar nici "partea care doreste linie de predare maghiara" nu agreeaza ideea unei facultati maghiare separate.

Ministrul a spus ca Hotararea de Guvern de infiintare a Facultatii de Medicina si Farmacie la UMF Targu Mures a reprezentat "o fortare oarecum venita din partea fostului Guvern".

Mang spune ca, din moment ce nimeni nu isi doreste facultatea infiintata prin HG, va propune Executivului adoptarea unei alte decizii de Guvern prin care sa se anuleze cea privind infiintarea Facultatii de Medicina si Farmacie la UMF Targu Mures.

"Eu am sa merg la Guvern cu propunerea de a lua o Hotarare de Guvern prin care sa anulam HG cu infiintarea facultatii, pentru ca toata lumea a fost de acord ca nu e cazul de facultate, noi ne dorim altceva. Ne dorim linii de predare si eventual departamente. Am sa incerc sa mai vin peste cateva saptamani la Targu Mures pentru a discuta cu Senatul (UMF). Este delicat, autonomia universitara trebuie s-o respectam, m-am angajat sa respect autonomia universitara si vreau s-o respect", a spus Mang.

In opinia acestuia, legea Educatiei "este destul de bine gandita la invatamantul in limbile minoritatilor", insa "problema mare" apare in domeniul sanatatii, "unde este mult mai delicat sa se faca inclusiv practica in limba maghiara".

"Si aici trebuie sa fie de acord si Ministerul Sanatatii si Colegiul National al Medicilor si ARACIS - sunt o serie de factori care vor trebui sa-si spuna cuvantul", a spus Mang, subliniind ca practica in sanatate se desfasoara acum, conform legii, in limba romana.

"Linia de predare in limba maghiara este o chestiune cu care conducerea este de acord, dar aici este o problema - orele de practica se fac in romana, potrivit normelor ARACIS. Trebuie sa vedem ce trebuie sa modificam in legislatie, la ARACIS. (...) Cred ca este in interesul studentului sa faca practica in limba romana, daca gasim varianta sa fie bilingva e si mai bine. Poate un compromis cu linie in care sa fie un departament cu practica in limba romana ar fi cel mai bun. Astazi nu am ajuns la un astfel de compromis", a spus Mang, care a subliniat ca trebuie sa discute toate aceste aspecte cu ARACIS, care este un for autonom.

"Se doreste bilingv. Inca o data: Legea Educatiei nu poate prevala in sanatate peste Legea Sanatatii", a spus Mang, adaugand ca nu va veni "cu masuri de forta", ci isi doreste sa se ajunga la o solutie de compromis, o "formula de biligvism".

Intre ideile de compromis avansate joi la discutii se numara infiintarea unei linii cu departamente separate in care sa se studieze in maghiara, insa practica sa se desfasoare in limba romana, dar si ca la patul bolnavului sa se "invete bilingv".

Mang a precizat ca, inainte de adoptarea motiunii de cenzura, actuala putere dorea anularea HG referitoare la infiintarea Facultatii de Medicina si Farmacie in cadrul UMF Targu Mures, insa sentinta de suspendare a aplicarii acesteia, data vineri de Curtea de Apel Targu Mures, si celelalte procese in care se cere anularea HG au complicat situatia.

El a aratat ca va propune Executivului adoptarea unei Hotarari de Guvern prin care sa se anuleze HG de infiintare a Facultatii de Medicina si Farmacie la UMF Targu Mures, intrucat conducerea universitatii a adresat Guvernului o plangere prealabila, cerand anularea actului normativ, insa miercuri a expirat termenul de 30 de zile si nu a primit raspuns.

In alta ordine de idei, ministrul a aratat ca va verifica daca paragraful din Legea Educatiei care permite Ministerului Educatiei sa ia decizia infiintarii de facultati, peste conducerea unviersitatilor vizate, incalca principiul autonomiei universitare, iar daca va constata ca este asa, va propune modificarea legii.

"Daca legea Educatiei prevede ca Guvernul poate infiinta facultati fara aprobarea Senatului universitatii, fara autorizari, inseamna ca incalca autonomia universitara si (prevederea) trebuie abrogata", a conchis Mang.

Ministrul Educatiei, Ioan Mang, a sosit, joi, in jurul orei 12.30, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, pentru a discuta cu reprezentantii universitatii despre situatia Hotararii de Guvern privind infiintarea unei noi facultati - ca urmare a deciziei noului Guvern de a retrage recursul formulat de fostul Executiv la sentinta Curtii de Apel Targu Mures privind suspendarea aplicarii HG.

La sosire, Mang a declarat jurnalistilor ca isi doreste sa identifice o solutie care sa multumeasca toate partile si totodata sa respecte hotararea instantei.

El a apreciat ca Universitatea "Babes-Bolyai" poate fi "un model" de solutionare a problemei.

Ministrul s-a intalnit cu presedintele Senatului UMF Targu Mures, Constantin Copotoiu, fost rector, si cu rectorul Leonard Azamfirei si a avut intalniri cu cadrele didactice maghiare si reprezentanti ai studentilor romani si maghiari.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, fost rector al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, nu a sosit, desi era anuntat in delegatia care urma sa vina la UMF Targu Mures.

Aplicarea Hotararii de Guvern privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures a fost suspendata, vinerea trecuta, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.

Luni, Guvernul Ungureanu a atacat insa cu recurs sentinta de suspendare.

Guvernul a decis in sedinta de marti sa retraga recursul formulat de fostul Executiv la decizia instantei de suspendare a hotararii fostului Cabinet privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures.

Premierul Victor Ponta preciza ca o delegatie a Guvernului se va deplasa la Targu Mures pentru a "media" o solutie in acest caz, in conformitate cu principiile autonomiei locale. Astfel, ministrul Educatiei, Ioan Mang, insotit insa si de cel al Externelor, Andrei Marga, urma sa plece la Targu Mures pentru a identifica o solutie cu reprezentantii universitatii.