Trei agentii europene, de Mediu (EEA), pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si pentru Medicamente (EMA) nu au primit aprobarea comisiei de control bugetar al PE pentru modul in care si-au cheltuit banii, din cauza conflictelor de interese existente in cadrul acestora. Decizia de descarcare de gestiune va fi luata in toamna, informeaza un comunicat al Parlamentului European.

In privinta Agentiei pentru Medicamente, cu sediul in Londra, decizia de amanare a descarcarii de gestiune a fost luata cu 14 voturi pentru si cu 9 impotriva. Eurodeputatii au cerut un plan de actiune pentru imbunatatirea managementului achizitiilor si contractelor si prin care se cer asigurari privind impartialitatea angajatilor agentiei si a expertilor nationali care lucreaza temporar la agentie. Eurodeputatii nu au fost amuzati de refuzul echipei care asigura managementul agentiei de a stabili un nou sistem de plati.

Descarcarea de gestiune a Agentiei de Mediu, cu sediul in Copenhaga, a fost respinsa cu 16 voturi in favoarea respingerii si 10 impotriva. Eurodeputatii au criticat faptul ca din iunie 2010 pana in aprilie 2011, directorul executiv al agentiei a fost si membru al Consiliului Consultativ International al organizatiei neguvernamentale Earthwatch.

Mai mult, unii angajati, inclusiv directorul executiv, au fost in calatorii de cercetare la proiecte ale Earthwatch in Caraibe si in Mediterana, calatorii pentru care Agentia a platit organizatiei neguvernamentale, potrivit directorului sau execuiv, 33.791 de euro. Parlamentarii au cerut agentiei sa ofere informatii detaliate despre aceste calatorii si despre sumele platite Earthwatch.

In plus, parlamentarii vor ca agentia sa isi clarifice procedura de recrutare si sa ofere mai multe informatii privind calificarile si competentele specialistilor cu care colaboreaza temporar.

Autoritatea pentru Siguranta Alimentara, cu sediul la Parma, este a treia agentie care nu a primit descarcarea de gestiune, decizie luata cu 15 voturi in favoare, 7 impotriva si 4 abtineri. Parlamentarii europeni au gasit inacceptabile costurile intalnirilor membrilor consiliului de management - in medie de 92.630 de euro, adica 6175 de euro pe membru - si au cerut "reduceri drastice ale acestor costuri excesive".

Mai mult, eurodeputatii au semnalat conflicte de interese existente, avand in vedere ca presedintele board-ului de management al companiei are legaturi directe cu industria alimentara si este membru al board-ului director al filialei europene al International Life Science Institute, un ONG cu sediul central la Washington.

Comisia parlamentara a cerut Curtii Europene de Audit sa finalizeze si sa prezinte un raport de audit privind conflictele de interese din cadrul Autoritatii si asupra institutiei, pentru a arata ce masuri au fost luate pentru imbunatatirea verificarii angajatilor.

A patra institutie europeana care nu a primit descarcarea de gestiune este Consiliul. Cele doua institutii - Parlamentul si Consiliul - au dezbatut indelung, fara sa cada de acord, cu situatia in care PE sa isi indeplineasca rolul de autoritate care sa aprobe descarcarea de gestiune a bugetului Consiliului. Eurodeputatii spera ca procesul de mediere sa aduca un compromis acceptabil.

Ce este descarcarea de gestiune

Votand descarcarea de gestiune a unei institutii sau agentii, parlamentul atesta faptul ca institutia respectiva si-a cheltuit bugetul potrivit regulilor din UE. Procedura este urmatoarea: Consiliul face o recomandare Parlamentului care isi bazeaza decizia pe o analiza a conturilor anuale si a raportului Curtii Europene de Audit. Parlamentarii pot sa recomande anumite actiuni Comisiei, pe diferite chestiuni. Comisia isi prezinta raspunsul intr-un raport ulterior si un plan de actiune, trimis Consiliului si Parlamentului.

De fapt, comisia parlamentara intocmeste un raport - iar raportorii au fost Monica Macovei (PPE) si Inés Ayala Sender (socialisti). Iar acest raport este votat in comisie si apoi in plen.

Comisia de control bugetar a PE a acordat descarcarea de gestiune a bugetului Comisiei si Parlamentului in 26 martie. Descarcarea de gestiune a Comisiei e cea mai importanta, intrucat 80% din cheltuielile bugetului UE cade in responsabilitatea sa impreuna cu a statelor membre.