Spatiul fiscal actual asigura rambursarea lunara a unei cote din CASS la pensiile peste 740 lei numai pentru o perioada de trei luni, Ministerul Finantelor si celelalte institutii implicate avand sarcina ca, pana la urmatoarea misiune a FMI, sa asigure restul banilor, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

"Pentru rambursarea lunara a pensiilor, in acest moment, pe spatiul actual, sunt asigurate cele 3 luni, iar pana la urmatoarea misiune a FMI, Ministerul Finantelor si toate ministerele de linie au obligatia de asigura restul sumei necesare pentru 2012. Este obligatia politica a actualului guvern, adoptata si insusita in prima sedinta", a spus Ponta, aflat la Bruxelles pentru discutii cu oficialii europeni.

El a reluat ideea ca, in acest an, Guvernul nu va "umbla" la taxe si impozite, dar ca in bugetul pentru anul viitor propus de USL vor fi avansate schimbari fundamentale atat referitoare la TVA-ul diferentiat, cat si la contributiile de asigurari sociale.

In baza unei ordonante de urgenta adoptate in 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a retinut, de la 1 ianuarie 2011, o cota de 5,5% drept contributii de sanatate.

Curtea Constitutionala a constatat insa ca procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 lei.

In sedinta de marti, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a oprit incasarea de catre stat a cotei de asigurari de sanatate pentru pensii mai mari de 740 lei, perceputa pana in prezent peste limita legala, urmand ca pensionarii sa primeasca inapoi acesti bani, in 16 transe lunare, incepand cu luna iunie.

Un document guvernamental prezentat, miercuri, de Mediafax releva ca bugetul fondului de asigurari sociale de sanatate pierde in acest an peste 760 milioane lei din stoparea incasarii unei parti din contributia la sanatate perceputa pana in prezent la pensii de peste 740 lei, pierderea calculata pentru perioada urmatoare la nivelul unui an depasind 1,1 miliarde lei.