Eurodeputatii decid joi, in plen la Bruxelles, daca acorda votul pe descarcarea de gestiune bugetara a agentiilor europene si daca amana inchiderea conturilor pentru trei dintre ele asa cum propune raportorul pe aceasta tema, europarlamentarul roman PDL, Monica Macovei.

Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European (PE) a aprobat pe 27 martie propunerea Monicai Macovei de amanare a descarcarii de gestiune si, implicit, amanarea inchiderii conturilor pentru Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA), Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana de Mediu (EEA). Pentru fiecare dintre ele, raportorul a semnalat o serie de potentiale conflicte de interese ale reprezentantilor consiliilor de administratie care aveau sau au legaturi strinse cu industriile pe care, din pozitiile pe care le ocupa in cadrul agentiilor europene, trebuie sa le verifice sau sa le acorde autorizatii.

Socialistii au anuntat ca vor vota impotriva propunerilor raportorului roman. "Toate agentiile au nevoie de control, la fel ca orice alt organism al UE, dar acest lucru ar trebui sa fie adecvat. Acolo unde este justificat trebuie sa identificam probleme specifice, in cazuri individuale, dar sa nu avem o opinie generalizat negativa care risca sa submineze reputatia si munca tuturor agentiilor europene", a precizat Edit Herczog, negociator al grupului socialistilor din PE. Pe de alta parte, reprezentantii grupului Partidul Popular European sunt de acord cu amanarea descarcarii de gestiune pentru doar doua din cele trei agentii - Agentia Europeana de Mediu si cea pentru Medicamente, in timp ce grupul liberalilor este de acord cu Macovei pe o a treia: cea Siguranta Alimentara, dar nu si pe celelalte doua, noteaza EuObserver.

In cadrul Agentiei pentru Siguranta Alimentara (EFSA), Macovei a semnalat multe potentiale conflicte de interese, lipsa unor informatii complete privind unele achizitii publice si costurile ridicate pentru consiliile de administratie.

Presedintele Consiliului de administratie al EFSA, Diana Bánáti, a anuntat miercuri ca va demisiona fiind unul din reprezentantii la varf ai agentiei cu probleme legate de conflictul de interese. Concret, ea nu a mentionat in declaratia sa de interese ca a fost in Consiliul International Life Sciences Institute Europe (ILSI-Europe), organizatie de cercetare si advocacy, finantata de industria alimentara si agrochimica. A demisionat din pozitia detinuta la ILSI-Europe, dupa ce situatia a fost denuntata de un eurodeputat francez din partea verzilor, dar a continuat sa fie membru al Consiliului de Administratie al agentiei. Dupa decizia de a pleca de la agentia europeana, Banati va deveni director executiv stiintific la ... ILSI Europe, noteaza European Voice.

Europarlamentarul a precizat in momentul in care a decis sa nu acorde descarcarea de gestiune ca daca problemele semnalate nu se rezolva, "aceste agentii nu vor primi descarcarea de gestiune. Asta inseamna ca se blocheaza activitatea si ca cei de la conducere trebuie sa-si dea demisia. Noi am votat si pentru neinchiderea conturilor". ​