Trei tramvaie care circulau pe linia 41 din Capitala s-au ciocnit joi dimineata in Pasajul Lujerului. Cele patru spitale bucurestene unde au fost transportate victimele accidentului au inregistrat 86 de prezentari la Unitatile de Primiri Urgente (UPU), sapte persoane ramanand internate, dupa cum au declarat, pentru Mediafax, reprezentantii unitatilor sanitare. Accidentul a avut loc la o ora de varf, ora 7:25 dimineata. Autoritatea Metropolitana de transport Bucuresti exclude ca tramvaiele sa fi avut vreo defectiune la frane pentru ca au patru sisteme de franare si tramvaiele sunt verificate zilnic. Cei mai multi raniti au fost in cel de-al doilea tramvai care stationa pentru ca oamenii nu se mai tineau de bare.

Accident in Pasajul LujeruluiFoto: Agerpres

Primul tramvai implicat in accident a ramas defect pe linie, cel de-al doilea a oprit, insa al treilea vagon n-a mai reusit sa opreasca la timp si a lovit cele doua tramvaie din fata oprite pe linie. In urma impactului, doua dintre tramvaie au deraiat, respectiv cel de-al doilea si al treilea, a explicat RATB intr-un comunicat de presa.

Accidentul a avut loc la o ora de varf, ora 7:25 dimineata, cand tramvaiele sunt foarte aglomerate cu oameni care merg la serviciu si copii care merg la scoala. La fata locului au fost trimise autobuze care sa preia calatorii.

Ranitii au fost transportati la cele trei spitale de urgenta din Capitala: Spitalul Universitar, Floreasca si Elias.

UPDATE La ora 13.15, circulatia tramvaielor de pe linia 41 a fost deblocata, informeaza RATB intr-un comunicat.

11:00 Inspectia Muncii a demarat o ancheta, deoarece este considerat accident colectiv de munca, fiind implicati vatmanii si persoane care mergeau spre serviciu.

"Noi cercetam sub aspectul prestarii si cauzelor producerii acestui eveniment. Am dispus si efectuarea unor expertize pentru ca, deocamdata, nu stim daca este eroare umana sau utilajele au fost defecte. Suspectam acolo doua ipoteze: eroare umana sau defectarea utilajului respectiv", a explicat Dantes Nicolae Bratu, seful IM.

ora 9:50"M-am trezit cu multa lume peste mine, oameni raniti, capete sparte. Sunt foarte speriata. Usile erau blocate, lumea era peste mine, am crezut ca acolo mor, eram pe jos, intre scaune, nici nu stiu cum am ajuns acolo. Am spart usile cu piciorul ca sa iesim, a declarat o femeie aflata in al doilea tramvai.Ma doare rau capul si sunt panicata" - victima.

ora 9:45 Un numar de 12 persoane sunt internate la Spitalul Floreasca. Una este in operatie. Vatmanul celui de-al doilea tramvai este ranit grav.

ora 9:39 Un numar de 21 de persoane au ajuns la Spitalul Universitar. Doar una a fost internata restul sunt supuse inca investigatiilor, transmite TVR Info.

ora 9:20 Un calator a povestit la TVR Info ca in momentul impactului el se afla in zona de legatura dintre vagoane si ca a fost pur si simplu proiectat in aer si aruncat jos. I-a vazut si pe ceilalti calatori proiectati in aer. Femeie tipau, barbatii trageau de manerele feresterelor mici de aerisire. Am vazut cioburi zburand pe langa mine, a spus domnul Cristian, aflat in tramvaiul al doilea, cel care a intrat in viteza in tramvaiul stationat.

ora 9:14 Autoritatea Metropolitana de transport Bucuresti exclude ca tramvaiele sa fi avut vreo defectiune la frane pentru ca au patru sisteme de franare si tramvaiele sunt verificate zilnic. Adrian Crit, directorul general autoritatii a spus la TVR Info ca aceste mijloace de transport sunt foarte vechi si ca ar trebui inlocuite. De cealalta parte, purtatorul de cuvant al RATB spune ca era imposibil de evitat impactul pentru ca tramvaiele se succedau la o distanta foarte mica.

El a explicat ca vatmanii sunt des verificati si ca sunt testati chiar si dupa ce stau mai mult de 10 zile in concediu.

Crit a spus ca linia 41 transporta foarte multi calatori pe zi si are nevoie de tramvaie mai lungi.

ora 9:05 Oficial nu s-a stabilit cauza accidentului. La fata locului procurorii fac cercetari. Vatmanii au fost testati cu etilotestul si a rezultat ca nu au consumat bauturi alcoolice, a declarat Daniel Pistea, seful serviciului accidente Rutiere din Politia Capitalei. Ei vor fi audiati.

ora 8:45 Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Daniel Vasile, a declarat ca 14 echipeje ale ISU sunt la fata locului si s-a cerut suplimentarea acestora.

ora 8:32 Doi adulti si un copil, grav raniti, au fost transportati la spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, a spus purtatorul de cuvant al Spitalului, medicul Bogdan Oprita. El explicat ca ranitii au fracturi, contuzii si traumatisme toracice

ora 8:30 Un martor a povestit la RTV ca tramvaiele circulau cu viteza si erau pline cu calatori.

ora 8:25Un numar de 13 persoane au fost duse la spitalul Universitar. Nu sunt in stare grava. Deocamdata li se fac investigatii si vor ramane internati.

ora 8:15 Circa 30-40 de persoane au fost ranite, intre care si doi vatmani. Cinci dintre raniti sunt in stare grava. Printre victime sunt si copii. Unii pasageri au ramas incarcerati.

ora 8:00 Linia 41 este blocata in acest moment. In zona sunt mai multe echipaje de politie si ambulante.

Circulatia este oprita pe sensul de mers dinspre Plaza Mall si Piata Presei. In ajutorul calatorilor vor fi introduse mai multe autobuze.