Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Targu Jiu, in legatura cu declaratiile sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, privind cresterea salariilor bugetarilor, ca a doua transa de majorare va fi aplicata la 1 decembrie, asa cum s-a convenit in negocierile cu Fondul, informeaza Mediafax.

"Decizia am luat-o ieri, se va aplica pentru ca este in conformitate cu negocierile pe care domnul Florin Georgescu le-a purtat cu FMI", a declarat Victor Ponta. Intrebat despre data la care va fi acordata ce-a de-a doua transa de majorare, premierul a raspuns: "1 decembrie".

Intr-un comunicat de presa transmis miercuri de Guvern se precizeaza, de asemenea, ca reintregirea salariilor bugetarilor va avea loc in doua transe, pana la finalul anului 2012, informeaza Agerpres.

"Acest angajament al Guvernului Romaniei se bazeaza pe negocierile purtate cu reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale. Decizia Guvernului este una ferma si in conformitate cu negocierile purtate cu FMI.

Tot de la 1 iunie, in transe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au incasat gresit, se va incepe restituirea sumelor catre pensionarii cu pensii de peste 740 lei", se mai arata in comunicat.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat miercuri ca reintregirea salariilor poate fi facuta anul viitor, pentru acest an fiind posibila doar cresterea de 8% pe care guvernul a stabilit-o incepand cu luna iunie. Pensionarii vor primi bani retinuti ilegal in mai multe transe. "Am convenit sa permitem o usoara relaxare a tintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB.(...) Suma disponibila nu va fi suficienta pentru a permite recuperarea totala imediata a salariilor, cat si contributiile platite de pensionari. Ceea ce ramane pana la recuperarea totala la salarii urmeaza sa fie acordat anul urmator", a spus Franks, citat de Mediafax.

Jeffrey Franks a precizat ca Guvernul a ales sa majoreze salariile cu 8% la 1 iunie si sa aloce suma ramasa pentru plata contributiilor achitate de pensionari.