Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca reintregirea salariilor poate fi facuta anul viitor, pentru acest an fiind posibila doar cresterea de 8% pe care guvernul a stabilit-o incepand cu luna iunie.

Pensionarii vor primi bani retinuti ilegal in mai multe transe.

"Am convenit sa permitem o usoara relaxare a tintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB.(...) Suma disponibila nu va fi suficienta pentru a permite recuperarea totala imediata a salariilor, cat si contributiile platite de pensionari. Ceea ce ramane pana la recuperarea totala la salarii urmeaza sa fie acordat anul urmator", a spus Franks, citat de Mediafax.

Totodata acesta a spus ca Romania se afla acum intr-o pozitie buna, iar masurile luate au asigurat credibilitatea pe plan extern a Romaniei si au permis reducerea costurilor de finantare la niveluri de 5-6%.

De asemenea cheltuielile cu fondul de salarii s-au redus foarte mult si reforma din sistemul de pensii a permis incadrarea acestuia pe o pozitie sustenabila pe termen lung.

Nivelurile deficitului fiscal si datoriei publice sunt printre cele mai reduse din Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste sectorul financiar, Franks a precizat ca Romania a fost printre primele tari care au participat la acordul prin care bancile mama din strainatate si-au luat angajamentul sa nu-si retraga banii din filialele din Romania, evitandu-se astfel o retragere brusca de fonduri care sa puna in pericol sistemul bancar. Acesta a remarcat ca in Romania toate bancile au supravietuit crizei financiare fara a fi nevoie de o interventie publica.

Desi sunt elemente pozitive acesta a spus ca provocarile nu au disparut. Guvernul trebuie sa aiba o conduita a politicii fiscale prudenta avand in vedere riscurile existente atat pe plan extern (provenite in principal din zona euro), cat si pe plan intern (generate de presiunile electorale). De asemenea unele tinte privind arieratele nu au fost atinse, mai ales in sistemul sanitar.

In acelasi timp guvernul trebuie sa isi continue eforturile de absorbtie a fondurilor structurale, pentru ca Romania risca o reducere a fondurilor europene alocate.