Guvernul a adoptat, marti, o ordonanta de urgenta care prevede recuperarea din conturile autoritatilor locale a sumelor ce au fost alocate, din fondul de rezerva, de fostul Guvern Ungureanu, a anuntat premierul Victor Ponta, la finalul primei sedinte a noului Cabinet. "S-a luat o decizie ca sumele necheltuite din ce s-a alocat catre primarii sa fie blocate, iar ce a ramas necheltuit se returneaza la guvern pentru a fi distribuit catre prioritati", a precizat si ministrul de Finante, Florin Georgescu.

Declaratii Victor Ponta:

  • Am adoptat OUG privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul CAS si al finantelor publice. Am pus in aplicare decizia Curtii Constitutionale si am oprit incasarea acelei cote de asigurari de sanatate pentru cei care au pensiile peste 740 de lei, dincolo de limita prevazuta de lege
  • In al doilea rand, am decis recuperarea din conturile autoritatilor locale a sumelor distribuite prin HG 255/2012 de catre fostul Guvern
  • Proiect de OUG pentru reorganizarea administratiei publice locale, prin care departamentul Cultelor a revenit la Ministerul Culturii, Inspectoratul pentru Constructii si Oficiul pentru Cadastru au revenit in subordinea Guvernului, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale
  • Am preluat in coordonarea premierului Agentia Nationala pentru Sport. Ministerul Educatiei are foarte multe atributii si sarcini concrete, e an olimpic si vreau sa dau un mesaj de implicare directa in sprijinirea activitatii sportive de performanta

HG 230/2012 privind UMF Tg Mures

  • Cunoasteti intentia politica anuntata de USL de a opri aplicarea acestei hotarari, exista deja, chiar inainte de a se instala noul guvern USL, o decizie a Curtii de Apel Targu Mures prin care se suspenda aplicarea acestei HG. Guvernul interimar, ieri, a declarat recurs. Decizia noastra, adoptata astazi si transmisa secretariatului general este de a retrage recursul.
  • Este normal ca aceasta hotarare de guvern sa fie suspendata si imediat ce instanta se va pronunta vom lua si decizia politica necesara.
  • Nu vreau sa dau doar acest mesaj care poate fi interpretat eventual de UDMR si de comunitatea maghiara din Targu Mures ca fiind un mesaj negativ. Nu asta este intentia, este doar un mesaj de respectare a legalitatii si autonomiei universitare.
  • Am solicitat ministrului Educatiei, domnul Mang, si acesta va fi insotit de ministrul Afacerilor Externe, domnul Marga, in baza experientei domniei sale de rector a celei mai mari universitati din tara, Babes-Bolyai, cei doi ministri se vor deplasa joi la Targu Mures pentru a discuta cu reprezentantii UMF, pentru a media si a incerca sa se gaseasca o solutie legala, care sa respecte autonomia universitara.
  • Orice decizie luata pe plan local la Targu Mures va fi acceptata de Guvern, dar Guvernul de la Bucuresti nu trebuie sa decida pe interese de tip politico-electoral care este soarta UMF din Targu Mures.
  • Am adoptat mandatul pentru domnul viceprim-ministru, ministru de Finante, Florin Georgescu, de a semna in numele Guvernului Romaniei scrisoarea de intentie si memorandumul tehnic de intelegere, al doilea memorandum suplimentar aferent programului preventiv incheiat de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, aproband de asemenea imputernicirea de semnare a celui de-al doilea memorandum de intelegere intre Uniunea Europeana si Romania si editia 2012 actualizata a Programului de convergenta.
  • In baza acestei scrisori de intentie, Guvernul pe care il conduc va proceda, saptamana viitoare, prin ordonanta de urgenta si in urma elaborarii formei juridice necesare in situatia speciala in care ne aflam, deci va proceda incepand cu 1 iunie la acordarea unei cresteri de 8% pentru personalul bugetar, urmand ca restul sumelor necesare pentru a se reveni la salariile din 2010 sa fie acordate in luna decembrie.
  • Tot de la 1 iunie, in transe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au incasat in mod gresit, vom incepe restituirea sumelor catre pensionarii cu pensii de peste 740 de lei, carora li s-a incasat in mod gresit o contributie la asigurarile de sanatate pentru intreaga suma, si nu doar diferenta de la 740 de lei.
  • Pentru bugetari, 8% de la 1 iunie, restul din decembrie, pentru pensionari, tot de la 1 iunie, transe egale.
  • Am semnat ordinele necesare pentru eliberarea din functie a presedintelui CNAS, dl Duta, afland cu indignare ca inainte de a pleca a creat o noua problema guvernului, trimitand facturile referitoare la incasarea taxei claw-back, ceea ce ne poate pune in situatia de a ramane fara medicamente.
  • E nu doar o atitudine neeleganta, e o atitudine ilegala.
  • Am semnat decizia privind eliberarea din functie a doamnei Traila, sefa ANRMAP, urmand sa numesc in scurt timp un nou sef.

Florin Georgescu, ministrul Finantelor:

  • In momentul decembrie, toti cei afectati de reduceri salariale vor reveni la salariile nominale din iunie 2010.
  • Nu se depaseste anvelopa de salarii, avem siguranta ca ne incadram in angajamentele asumate, tocmai de aceea s-a si esalonat aceasta refacere a puterii de cumparare in mod partial.
  • Salariul real a fost erodat intr-o anumita proportie de rata inflatiei, asa incat acea anvelopa salariala se va inscrie in prevederile asumate in acordurile internationale.
  • S-a luat o decizie ca sumele necheltuite din ce s-a alocat catre primarii sa fie blocate odata cu aparitia in MOf, iar ce a ramas necheltuit se returneaza la guvern pentru a fi distribuit catre prioritati. Nu stim ce a facut fiecare in teritoriu.
  • Documentele negociate cu FMI in ultimele zile sunt documente de lucru ale FMI si ale CE, ambele avand in mare acelasi continut, iar circuitul lor e unul specific institutional. Ele devin publice in momentul in care au trecut prin consiliul de administratie al FMI si se posteaza pe site-ul Fondului, al Ministerului de Finante si al BNR.

Raspuns la intrebarea daca vor fi anumite categorii de bugetari care nu vor avea salariile majorate:

  • Am decis ca toti salariatii bugetari vor avea refacute salariile nominale la nivelul din iunie 2010, in cele doua transe mentionate, iunie si decembrie 2012. Deficitul va creste in limitele negociate cu FMI.
  • Din moment ce acorzi niste sume, e clar ca se regasesc intr-un anumit  buget, si in deficitul majorat, asa ca stati linistiti, rudele dvs mai in varsta vor primi sumele mentionate si cuvenite de drept.
  • Autoritatile locale au la dispozitie trei zile de la aparitia hotararii de guvern in Monitorul Oficial.
  • Se va face o rectificare, undeva la sfarsitul lunii iunie, potrivit legii.

Despre restituirea sumelor catre pensionarii cu pensii peste 740 de lei

Banii pentru restituirea sumelor din pensii se vor acorda din cheltuielile bugetare. Sumele se regasesc intr-un anumit buget, si in bugetul general consolidat si in deficitul majorat, in proportia in care scrie in documentele negociate cu institutiile internationale.