Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica in procedura accelerata o serie de acuzatii vehiculate in ultima perioada privind posibila colaborare cu fosta securitate a ministrului de Externe, Andrei Marga, solicitarea fiind facuta in sedinta Colegiului de Florin Abraham, membru CNSAS, transmite Agerpres.

Andrei MargaFoto: Agerpres

"In sedinta de astazi (n.r. - marti) a Colegiului CNSAS am solicitat demararea unei proceduri accelerate pentru verificarea din oficiu a membrilor noului Guvern al Romaniei. O atare masura, adoptata de Colegiul CNSAS, este necesara pentru a elimina atacurile politice manipulatoare asupra unei institutii fundamentale ale statului roman. Solicitarea a plecat de la speculatiile cu iz calomnios ale domnului Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential si ministru al Muncii, potrivit caruia 'asa am auzit, ca a avut un prieten imaginar in perioada comunista, un alter ego, Andrei Muresan', cu referire la dl. Andrei Marga, ministru al Afacerilor Externe, subtextul fiind al unui nume conspirativ sub care dl. Marga ar fi colaborat cu Securitatea", a precizat Florin Abraham.

Potrivit acestuia, o atare speculatie "este cel putin hazardata", daca se ia in considerare Decizia nr. 1516/10.05.2007 prin care se certifica faptul ca Andrei Marga ''nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste''.

"Personal, regret intoxicarea spatiului public cu afirmatii care nu sunt confirmate de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, alegatii ce ar putea afecta capacitatea de actiune politico-diplomatica a ministrului Afacerilor Externe, aducand astfel prejudicii intereselor de stat ale Romaniei", a precizat reprezentantul CNSAS.

Potrivit cadrului legislativ in vigoare - Ordonanta nr. 24 din 2008 - CNSAS ii verifica din oficiu pe membrii Guvernului.

Ministrul Andrei Marga a preluat marti mandatul MAE, ocazie care i-a prilejuit sa clarifice aluzia lui Sebastian Lazaroiu potrivit careia ar fi fost colaborator al Securitatii. Marga a spus ca n-a colaborat cu fosta politie politica, nu are dosar si nu are emotii in acest sens.

"Domnul Lazaroiu fabuleaza, si in acest caz a fost o fabulatie, se poate verifica dosarul meu nu m-a chemat niciodata cineva sa cooperez cu Securitatea, nu am semnat nimic, nu am colaborat niciodata. Fiti sigura ca s-a cautat de multa vreme un dosar, dar n-am nicio emotie in aceasta privinta. Sigur, ca sa raspund la intrebare, daca ar aparea mi-as da demisia," a spus Marga.