Premierul desemnat Victor Ponta si Florin Georgescu, nominalizat pentru portofoliul Finantelor, se intalnesc, luni dimineata, cu delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, anunta Mediafax. Discutiile au loc in cursul diminetii, la Palatul Parlamentului, cu o ora inainte de audierea in comisiile parlamentare a ministrilor nominalizati in Cabinetul Ponta. "Am avut astazi de dimineata o discutie sa zicem finala. Acordul de principiu este finalizat. Imi doresc ca astazi Parlamentul sa dea votul de incredere Guvernului, pentru ca maine in prima sedinta de Guvern sa putem aproba scrisoarea de intentie cu FMI, sa putem da un semnal de stabilitate", a declarat Victor Ponta la finalul intalnirii.

Negocierile care au avut loc cu FMI, la sfarsitul saptamanii, s-au incheiat cu succes, dupa doua zile de discutii la BNR partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.

Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes si asta reprezinta o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii, declara, sambata, Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.

"Practic, acordul este negociat si incheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor si reformelor structurale, sectoriale cuprinse in acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana pentru acest an si de asemenea respectand angajamentele fata de Fondul Monetar International", adauga Georgescu.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.