Profesorul Radu Carp a discutat online despre succesul lui Francois Hollande: "Dupa o suita de imitatori ai lui De Gaulle, exista o supra-saturatie a figurilor de forta"

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Duminică, 6 mai 2012, 22:45 Actualitate | Esenţial


Radu Carp
Foto: Arhiva personala
Schimb de stafeta la Elysee, socialistul Francois Hollande a devenit noul presedinte al Frantei. Cum va arata Franta condusa de Hollande? Ce accente vor fi puse de noua administratie pe parteneriatul Romania-Franta? Profesorul universitar Radu Carp a raspuns acestor intrebari intr-o discutie cu cititorii HotNews.ro.

Radu Carp este profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universitatii din Bucureşti si director general al Institutului Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe (2010 -2012). A fost secretar ştiinţific al Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional Românesc (2008). Are doctor in drept si are master in studii europene si relatii internationale. A fost profesor asociat la mai multe universitati europene, a publicat articole in reviste de specialitate din Europa si mai multe carti de drept si stiinte politice.

Nota Redactiei:

    * Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
    * Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
    * Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
    * Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu realizat de Anne-Marie Blajan.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4558 vizualizari

 • Franta - Romania (Duminică, 6 mai 2012, 23:03)

  neaga1900 [utilizator]

  Din cate stiu Romania a vut intotdeauna o buna relatie cu o Franta a socialistilor!Nu cred , ca de data aceasta va fi altfel... totusi are Franta timp , sa se preocupe de Romania?
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:00)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui neaga1900

   Prioritatea noului presedinte este politica interna si reasezarea Frantei in Uniunea Europeana. Abia peste cateva luni vom vedea care va fi pozitia fata de tarile din Europa Centrala si Orientala
 • Căsătorii între persoane de același sex (Duminică, 6 mai 2012, 23:14)

  UnCurios [anonim]

  Cum credeți că poziția încurajatoare a noului președinte francez referitor la căsătoriile între persoanele de același sex va influența legislația franceză, europeană, și implicit românească?
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:01)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui UnCurios

   Aceasta pozitie trebuie raportata la legislatia franceza, mai avansata decat a altor tari europene in privinta drepturilor cuplurilor de acelasi sex. Nu va avea decat o influenta simbolica, fiecare atar este suverana in a alege regimul juridic aplicabil.
 • Dacă domnul Hollande își respectă promisiunile... (Luni, 7 mai 2012, 1:25)

  timantius-raptor [anonim]

  ... care au un caracter populist, nu va reuși să declanșeze în cele din urmă „mama tuturor crizelor”?
  Prin aceasta nu va accelera prăbușirea zonei euro?
  Fapt care, în final, nu va declanșa începutul sfârșitului UE?
  Iar în final nu pot decât să sper că nu vă veți concentra pe demontarea acuzațiilor de populism adresate programului noului președinte francez...
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:04)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui timantius-raptor

   Aceste promisiuni vor fi puse in aplicare cu conditia ca PS sa castige si alegerile legislatie. Daca ne raportam la ce s-a intamplat in 2007, are foarte multe sanse sa repete performanta UMP. Hollande nu este impotriva uniunii economice si monetare, dealtfel sicialistii farncezi au fost in favoarea monedei unice inca de la inceput - ase vedea pozitia lui Mitterand, Delors, etc.
 • Evolutii viitoare (Luni, 7 mai 2012, 8:21)

  Stimache Victor [anonim]

  Care credeti ca va fi evolutia relatiei intre Franta si Germania si cum va influenta aceasta evolutie relatia dintre Germania si Italia?
  Va multumesc in avans pentru raspun.
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:08)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stimache Victor

   Germania are nevoie de continuarea tandemului cu Franta, au mai existat situatii in care stanga franceza a colaborat cu crestin-democratii germani aflati la putere. Exemplul cel mai bun este cuplul Mitterand - Kohl. Nu vad vreo legatura cu Italia, aflata in acest moment intr-o etapa de transformari politice. Toate cele trei tari au un interes comun - mentinerea politicii comune monetare si stimuarea cresterii economice, prin urmare nu va fi o surpriza alinierea celor trei tari cu ocazia votarii unor chestiuni importante pentru viitorul Europei in cadrul Consiliului.
 • tratatul fiscal (Luni, 7 mai 2012, 8:21)

  Dana [anonim]

  Cum credeti ca va evolua relatia dintre Hollande si Europa, liderii europeni, cu Angela Merkel in special.

  In ce masura poate pune in aplicare ceea ce a zis in campanie: de a cere renegocierea tratatului fiscal?

  Exista, odata cu venirea lui Hollande la putere, si avand perspectiva alegerilor in mai multe tari in Europa anul acesta si cel viitor ca UE sa schimbe fominatia guvernelor majoritar dreapta cu cele de stanga?

  Multumesc
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:11)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dana

   Nu va fi nevoie de o renegociere a tratatului fiscal, este foarte posibil sa se reia intregul proces de negociere a acestuia, in functie de rezultatul referendumului din Irlanda.
   Stanga europeana marcheaza un rezultat foarte bun, de natura a incuraja si ate partide de stanga sa aiba atitudini mai curajoase. Insa nu stanga a casigat alegerile prezidentiale din Franta, ci lipsa de unitate a dreptei franeze.
 • impozitare (Luni, 7 mai 2012, 9:02)

  Oana [anonim]

  Domnule profesor, Hollande a vorbit despre impozitarea cu 75% a marilor averi. In ce masura poate fi pusa in aplicare o astfel de masura? Ce efecte ar avea? Si aveti idee cam cat din populatia Frantei ar fi afectata de o astfel de masura?
  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:13)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana

   Este vorba e o promisiune electorala, pentru a atrage electoratul de stanga sa participe la alegeri. Este posibil sa se aplice dar intr-o forma mai edulcorata. Franta nu este campioana decalajelor intre bogati si saraci in cadrul UE, rezultatul unui amestec de politici de dreapta si de stanga din ultimele trei decenii.
 • intrebari (Luni, 7 mai 2012, 9:08)

  Victor [anonim]

  Buna ziua,
  De ce credeti ca Franta l-a ales pe Hollande, un candidat care a avut norocul sa se afle in pozitia asta dupa scandalui DSK. In alte cuvinte, ce profil avea Hollande - a fost destul de discret ca partener al lui Segolene - si cum a reusit sa isi creasca profilul in asa masura incat a reusit sa fie ales presedinte?

  Pana la urma, care au fost atuurile sale, care l-au transformat dintr-un politician low profile in presedinte?

  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:17)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Victor

   Exact acest profl l-a avantajat foarte mult, prin opozitie totala cu temperamentul contra-candidatului. Profilul a fost bine prelucrat de strategii de campanie. Dupa o suita de imitatori ai lui De Gaulle, exista o supra-saturatie a figurilor de forta. O atitudine nemarturisita si asumata pana la capat de francezi care a fost bine speculata de Hollande.
 • intrebare (Luni, 7 mai 2012, 9:11)

  Diana [anonim]

  Hollande este primul presedinte francez necasatorit in momentul in care preia puterea. Ma gandesc ca in America, probabil ca n-ar fi avut mari sanse sa fie ales, avand situatia civila pe care o are el. Credeti ca aceasta e o trasatura a europenismului nostru? Situatia sa civila - e adevarat, are o partenera de viata de ani de zile - n-a fost niciun moment subiect dediscutie, nu-i asa? Cum explicam asta?
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:21)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   Intotdeauna vata privata nu a stat in cenrul dezbaterilor electorale in Franta. Electoratul francez nu a fost interesat de vata intima a lui Mitterand. Abia odata u episdul DSK atitudinea a inceput sa se schimbe dar nu decisiv. Francezii nu au pus in prim plan familia pentru ca in general Franta nu pune in centrul dezbaterii publice valorile traditionale. Profilul lui Hollande este radical diferit de cel al lui Gauck, datorita culturilor politice diferite din Franta si Germania.
 • Impactul oricarei schimbari si asteptarile noastre (Luni, 7 mai 2012, 9:12)

  vamaiot [anonim]

  Domnule profesor, prezenta dumneavoastra pe acest site este o ocazie majora pentru cititori, de a intelege politica externa. Daca complexitatea politicii interne starneste intrebari, dezbateri si comentarii virulente cum puteti observa acest eveniment politic european nu a intrigat vizibil cititorii HN. De aceea, am fi bucurosi daca ne-ati explica cum afecteaza in general relatiile externe o astfel de schimbare, si care sunt efectiv domeniile cu risc de instabilitate in relatia RO-FR pentru perioada urmatoare!
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:25)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui vamaiot

   Alegerea lui Hollande poate marca o schimbare de paradigma referitor la politicile de austeritate. Exemplul sau ar putea fi urmat si de alti lideri europeni. Am rezerve asupra rezultatelor unei asemenea atitudini pentru ca nu cred ca exista deocamdata o alternativa la austeritate, cel putin in urmatorii 3 - 4 ani.
   Migratia, problema romilor vor fi subiecte delicate pe agenda bilaterala. Intr-un climat post-aderare la Schengen, Franta va cauta alte instrumente de a stopa imigratia, nu va mai putea fi folosita retorica anti-Schengn ci vor trebui inventate noi mecanisme pentru a explica opiniei publice din Franta o anumita conduita politica.
 • Viitorul democratiei (Luni, 7 mai 2012, 10:38)

  Cetatean [anonim]

  Cum vede Francois Hollande viitorul capitalismului? Dumneavoastra cum il vedeti?
  Exista o legatura intre dezvoltarea partidelor extremiste si cresterea inechitatii sociale in democratiile consolidate?
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:29)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   Hollande nu este impotriva capitalismului si nci macar candidatul situat mai la stanga, Melenchn nu a propus un sistem alternati, ci corectarea sistemului existent rin masuri de stanga.
   Nu exista alternativa la piata libera, ot exista corectii ale exceselor pietei. Sunt adeptul economiei sociale de piata care corecteaza anumite dezechilibre fara a generaliza o atitudine asistentialista.
 • Promisiuni electorale (Luni, 7 mai 2012, 11:02)

  Pepi [utilizator]

  Urmarind nu de la foarte mare distanta ce s-a intamplat in Franta in ultimii ani, concluzia mea referitoare la aceste alegerie ca de fapt acum nu a fost o victorie a lui Hollande sau a stangii, ci mai degraba o infrangere PERSONALA a lui Sarkozy.
  Avand in vedere ca in Franta taxarea reprezinta deja 44% din PIB (a doua dupa Suedia 47% in Europa - D si UK au in jur de 40%) si datoria publica e peste 80% din PIB, considerati ca noul guvern din Franta va trebui sa-si "amane" promisiunile electorale si sa aplice masuri reale de austeritate?
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:32)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pepi

   De acord. Sarkozy nu a stiut sa negocieze cu ceilalti contracandidati iesiti din cursa din turul I.
   Nu vad o schimbare majora de politici fiscale in Franta. Hollande va incerca mai intai sa gaseasca n consens mai larg european pentru masurile pe care le va pune efectiv in practica. Asteptarile de a schimba cursul politicii actuale nu sunt in Franta atat de mari precum in Grecia de exemplu.
 • despre romi (Luni, 7 mai 2012, 12:08)

  Baltaretu [utilizator]

  Dl presedinte Francois Hollande. va impune in programul de guvernare in persepectiva alegerilor din iunie, masuri privind imigrantii ( cu precadere imigrantii romi), pentru eliminarea modului de habitat si trai a acestora, care deranjeaza francezii?E o tema cu care se pot cistiga procente
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 12:45)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Baltaretu

   Avem deocamdata o singura pozitie a lui Hollande privind problematica romilor, intr-un interviu dat presei franceze si nu in programul sau electoral. Trebuie asteptat pentru a vedea in ce masura aceste afirmatii vor avea un echivalent in masuri concrete. Acum este momentul efectiv pentru a face mai mult lobby in vederea oferirii de solutii concrete, lobby venit din partea Romaniei. Ulterior, se va alege un curs de actiune care are toate sansele sa ramana constant. Insa nici noi nu prea avem solutii si nici canale de comunicare foarte potrivite. Problema este a noastra si Franta asteapta mai multa colaborare in vederea identificarii de solutii concrete.
 • les frontière ethniques et religieu (Luni, 7 mai 2012, 13:00)

  catalin [anonim]

  va reusi Hollande sa elimine les frontière ethniques et religieu in Franta ?
  • raspuns (Luni, 7 mai 2012, 13:15)

   Radu Carp [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin

   Franta va fi in permanenta divizata intre doua atitudini, diametral opuse, referitor la religie. Cat despre chestiunea etnica, Franta nu recunoaste minoritati nationale, se considera ca exista o singura natiune, dreapta si stanga partajeaza aceasta idee. A schimba acest mod de gandire inseamna a schimba fundamentele statului francez ori Hollande nu are acest obiectiv.
 • Mai sunt posibile "corectii" ? (Luni, 7 mai 2012, 21:28)

  utug [anonim]

  "Hollande nu este impotriva capitalismului si nci macar candidatul situat mai la stanga, Melenchn nu a propus un sistem alternativ, ci corectarea sistemului existent rin masuri de stanga.
  Nu exista alternativa la piata libera, pot exista corectii ale exceselor pietei."
  ~~~~~
  Corectii ale exceselor pietii ? "Epoca de Aur" a capitalismului s-a incheiat cam prin anii '70 ai secolului trecut. O intoarcere la acea epoca de aur nu mai este posibila. Democratia nu este compatibila cu dominatia globala a oligarhiei financiare a capitalismului de prada lipsit principii morale. S-a incheiat si epoca corectiilor. Omenirea nu are inca o soluti ready- made si "It's Time to Invent" spune Prabhat Patnaik. Credeti ca mai sunt posibile corectii ? In Romania in Decembrie '89 cei saraci reprezentau 7%, numarul lor s-a triplat in prezent - Catalin Zamfir.

  In:
  Interview with Prabhat Patnaik
  http://rethinkingcapitalism.ucsc.edu/

  [http://www.amazon.com/Confessions-Economic-Hit-John-Perkins/dp/0452287081/ref=pd_sim_b_2 ]
 • franta (Miercuri, 9 mai 2012, 20:16)

  maria [anonim]

  Hollande s-ar putea sa nu aiba majoritatea la legilative atunci este obligat sa lucreze cu dreapta care ii va pune piedici in toate pentruca francezii spun ca a castigat presedentia facand o campanie antidemocratica si ca a fost o diferenta de 1,62 punte asa ca este greu pentru el si va fii ,iar Europa nu prea il agreaza din cele ce a spus contra Europei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by