Asociatia FAR (Forumul Academic Roman) solicita primului ministru desemnat Victor Ponta sa faca o alta nominalizare pentru Ministerul Educatiei, subliniind necesitatea unui "management educational mult mai exigent, centrat pe valorile profesionale care se doresc cultivate". "Cum va putea dansa sa contribuie la credibilizarea, depolitizarea si ridicarea standardelor profesionale avand la baza un curriculum vitae de profesor universitar si rector marcat de lipsa vizibilitatii stiintifice, inacuratetea informatiilor, neatasare la transparenta si lipsa credintei in necesitatea evaluarii obiective? (...) Coabitarea politico-academica a celor care doresc sa exceleze in ambele domenii sufoca deja societatea", se arata intr-un comunicat transmis sambata de Asociatia FAR si sustinut de mai multi profesori universitari.

Comunicatul integral al Asociatei FAR:

Asociatia FAR a fost una din primele organizatii civice care a lansat public in noiembrie 2003 un amplu proiect de reforma a invatamantului superior din Romania, document care a fost transmis ulterior si organizatiilor europene. Dintre principiile enuntate atunci redam:

- Redefinirea autonomiei universitare prin reconsiderarea raportului dintre cadrul universitar si institutia publica.

- Restabilirea demnitatii profesionale si morale a cadrului didactic universitar.

- Redefinirea criteriilor de apreciere stiintifica si didactica a universitarilor.

- Combaterea coruptiei universitare, a despotismului universitar, a politizarii universitatilor.

- Asigurarea transferului intre generatii prin promovarea valorii.

- Eliminarea conflictelor de interese din cadrul comisiilor decizionale.

- Transparenta deciziilor si accesul la informative.

- Ocuparea posturilor universitare pe baza recunoasterii valorii stiintifice prin criterii obiective.

- Definirea si respectarea varstei de pensionare.

- Obligativitatea cadrelor didactice de a avea publicatii recente in reviste de circulatie internationala.

- Evaluarea periodica a corpului profesoral.

- Evaluarea periodica a institutiilor universitare.

- Reorganizarea sistemului de obtinere a titlului stiintific de doctor.

- Limitarea mandatelor in functiile de conducere.

Aceste principii si-au dovedit in timp necesitatea implementarii motiv pentru care s-au regasit intr-o anumita masura si in noua lege a educatie. Fara a se solidariza cu modalitatea fortuita, marcata de politizare si dialog minimal prin care a fost adoptata actuala lege a educatiei, Asociatia FAR subliniaza necesitatea continuarii procesului de reforma a educatiei si cercetarii. In acest context, avand in vedere recenta nominalizare a doamnei Dumitrescu pentru functia de ministru al educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, Asociatia FAR constata discrepante grave intre principiile enuntate mai sus si valorile academice dupa care d-na Dumitrescu si-a cladit profilul profesional.

Cum va putea dansa sa contribuie la credibilizarea, depolitizarea si ridicarea standardelor profesionale avand la baza un curriculum vitae de profesor universitar si rector marcat de lipsa vizibilitatii stiintifice, inacuratetea informatiilor, neatasare la transparenta si lipsa credintei in necesitatea evaluarii obiective? Asociatia FAR face un apel de responsabilizare catre toata clasa politica sa redea educatia si cercetarea acelor foarte multi, care desi lipsiti de beneficiile materiale care sa le respecte efortul, pun inca pasiune in profesia lor. Coabitarea politico-academica a celor care doresc sa exceleze in ambele domenii sufoca deja societatea. Aceasta situatie impune inclinarea balantei spre un management educational mult mai exigent, centrat pe valorile profesionale care se doresc cultivate. Cu speranta ca noul guvern impartaseste aceste puncte de vedere, ii solicitam primului ministru desemnat Victor Ponta sa faca o alta nominalizare pentru ministerul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.

Citeste si: Scrisoare deschisa semnata de 20 de profesori universitari catre Victor Ponta: Va rugam sa nominalizati o alta persoana pentru portofoliul Ministerului Educatiei