Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au depus doua petitii la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pe tema cotizatiilor sindicale, a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos. "In speta sindicatele au reclamat faptul ca sunt discriminate pentru ca Ministerul Educatiei nu retine cotizatiile membrilor de sindicat", a spus Asztalos, precizand ca cele doua petitii au fost respinse.

Csaba AsztalosFoto: AGERPRES

"Hotararile sunt in curs de comunicare, iar petitiile se refereau la faptul ca in invatamantul superior s-ar strange aceste contributii", a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD. Potrivit lui Csaba Asztalos, conditiile de finantare sunt diferite in sistemul preuniversitar de invatamant si in cel universitar, astfel ca cele doua cazuri nu pot fi comparate.

In plus, "nu exista un drept incalcat, nu scrie nicaieri in lege ca exista un drept al membrului de sindicat de a avea cotizatiile sindicale stranse de cineva", a explicat Csaba Asztalos.

Amintim ca astazi Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar de anulare a ordinului emis de Funeriu prin care nu se mai retineau cotizatiile profesorilor la sindicat direct de pe statul de plata, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea acestora de a obliga MECTS se revina la retinerea cotizatiilor printr-un nou ordin de ministru, potrivit surselor citate, care au precizat ca decizia poate fi atacata la Inalta Curte.

In aprilie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) i-a cerut premierului demis Mihai Razvan Ungureanu sa reintroduca incasarea cotizatiilor sindicale ale cadrelor didactice pe statele de plata, in invatamantul preuniversitar.

Dezbaterile pe aceasta tema au aparut dupa ce in noiembrie 2011 in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educatiei de la acea vreme, Daniel Funeriu, al ministrului Finantelor Gheorghe Ialomitianu si al ministrului Internelor Traian Igas care pune la dispozitia scolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de retinere direct din salariile profesorilor a cotizatiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. sau a ratelor bancare.

Practic, Ministerul Educatiei a stopat astfel retinerea automata a cotizatiilor direct din salariile profesorilor membri de sindicat. Surse din sistem au declarat pentru HotNews.ro ca sindicatele din invatamantul preuniversitar pierd anul acesta peste 10 milioane de euro, ca urmare a acestui ordin ministerial.

Dupa publicarea acestui ordin, cele trei federatii sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" (FSI "Spiru Haret") si Federatia Educatiei Nationale (FEN) - au cerut in instanta suspendarea executarii ordinului.

Citeste si: