Aplicarea Hotararii de Guvern privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures a fost suspendata, vineri, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF, informeaza Mediafax. Hotararea Curtii de Apel este executorie, dar poate fi atacata cu recurs in 5 zile de la pronuntare.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de reprezentantii Curtii de Apel Targu Mures, instanta a admis, vineri, cererea de suspendare a aplicarii HG 230 din 27 martie 2012, privind infiintarea Facultatii de Medicina si Farmacie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

"Astazi, 4 mai 2012, Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Targu Mures s-a pronuntat in dosarul 160/43/2012 si a admis cererea de suspendare a executarii actului administrativ reprezentat de HG 230/27.03.2012, privind infiintarea Facultatii de Medicina si Farmacie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures pana la pronuntarea in fond a cauzei avand ca obiect cererea de anulare a actului administrativ atacat", se arata in comunicat.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Targu Mures, Anuta Dusa, a precizat ca solicitarea de suspendare a executarii HG 230 din 27 martie 2012 a fost formulata de conducerea UMF Targu Mures, sentinta de vineri fiind executorie, dar si atacabila cu recurs, in cinci zile de la comunicare.

Potrivit aceleiasi surse, pe rolul Curtii de Apel Targu Mures a fost inregistrat un alt dosar, in care o asociatie cere anularea HG 230/2012. Pentru acesta a fost fixat primul termen de judecata in 6 decembrie.

"In ceea ce priveste dosarul 67/43/2012 avand ca obiect anularea actului administrativ reprezentat de Carta UMF, care a avut termen de judecata tot astazi, in cadrul aceleiasi sectii, va informam ca aceasta cauza a ramas in pronuntare pentru data de 11 mai 2012", se mai arata in comunicat.

Tot in 11 mai este programata, la Tribunalul Mures, o cauza in care Asociatia Maghiara de Pregatire Medicala si Farmaceutica din Romania a reclamat UMF Targu Mures, tot pe tema Cartei universitatii.

Hotararea de Guvern privind infiintarea liniilor maghiare de studii la UMF din Targu Mures a fost aprobata la sfarsitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.

Actul normativ stabileste ca la universitate va fi infiintata o noua facultate, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.

Respectiva HG a fost una dintre temele motiunii de cenzura a USL in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu.