Programul de guvernare al Guvernului Ponta prevede dezvoltarea si consolidarea profilului Romaniei in UE si NATO si punerea in valoare cu mai mare eficacitate a beneficiilor ce decurg din statutul Romaniei de membru al celor doua structuri. Un alt obiectiv al Guvernarii Ponta este legat de politica externa a Romaniei care trebuie sa promoveze activ trasformarea vecinatatii Romaniei intr-o zona democratica de prosperitate, securitate si predictibilitate, necesare pentru asigurarea securitatii nationale in sensul sau cel mai larg.

Politica externa a Romaniei trebuie sa fie, pentru a-si atinge obiectivele, o politica de consens national.

Dupa aderarea Romaniei la UE si NATO politica externa a Romaniei trebuie sa constientizeze ca este momentul recuperarii "suflului" in actiunea externa a statului roman.

Obiectivele principale privind politica externa a Romaniei:

-Concentrarea tuturor eforturilor de actiune diplomatica pentru protejarea si promovarea intereselor nationale ale Romaniei si ale cetatenilor ei din punct de vedere politic, de securitate, economic, social si cultural.

-Dezvoltarea si consolidarea profilului Romaniei in UE si NATO si punerea in valoare cu mai mare eficacitate a beneficiilor ce decurg din statutul Romaniei de membru al celor doua structuri.

-Promovarea activa, ca prioritate esentiala de politica externa, a obiectivului de transformare a vecinatatii Romaniei, atat in Balcanii de Vest, dar mai ales in Vecinatatea Estica, intr-o zona democratica de prosperitate, securitate si predictibilitate, necesare pentru asigurarea securitatii nationale in sensul sau cel mai larg.

-Continuarea eforturile de promovare si actiunile ferme de sustinere a aspiratiilor de integrare europeana ale Republicii Moldova.

-Consolidarea parteneriatelor pe care Romania le-a dezvoltat in ultimii ani si promovarea de noi parteneriate, pentru eficientizarea actiunii diplomatice in context european si global. Se vor avea in vedere tarile BRIC, respectiv Brazilia, Rusia, India, China, state din regiunea extinsa a Marii Negre, inclusiv Caucazul de Sud, Asia si in special Asia Centrala, precum si alte state din G 20.

-Intarirea cooperarii bilaterale cu statele din vecinatate.

-Atingerea tintelor strategice de cooperare consolidata cu state de pe alte continente catre care pot fi orientate interesele economice ale tarii noastre.

-Apararea si promovarea activa a drepturilor persoanelor care apartin comunitatilor/ minoritatilor romanesti din statele din vecinatatea Romaniei, in conformitate stricta cu standardele europene si, acolo unde este aplicabil, in consonanta cu aspiratiile acestor state de apropiere de Uniunea Europeana, pe baza criteriilor politice de aderarea la UE

Citeste si: