Analiza ceruta de ministrul demis al Mediului, Attila Korodi, in legatura cu evaluarea proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii, recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil, informeaza Mediafax. Intr-un comunicat de presa transmis HotNews.ro, Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) informeaza ca "legea spune ca procedura de evaluare trebuie finalizata imediat" si ca "RMGC are un Certificat de Urbanism emis in 2010 si valabil pana in Aprilie 2013. Mai mult, acest certificat a fost confirmat de 4 instante judecatoresti. Legislatia in vigoare la momentul depunerii studiului de impact nu cerea existenta unui Certificat de Urbanism."

"Astazi (n.r. joi) mi-au parvenit rezultatele analizei cerute in problema Rosia Montana. Juristii consultati de noi afirma ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil", a declarat Attila Korodi, joi, pentru agentia de presa citata.

Auditul la care se refera ministrul demis al Mediului a fost realizat de Societatea Civila de Avocati Leaua si Asociatii, cea care a reprezentat ministerul in toate litigiile pe tema proiectului de la Rosia Montana. Auditul si concluziile sale au fost preluate de Directia Juridica a ministerului.

"Printr-o nota inregistrata la cabinetul demnitarului, Directia Juridica a inaintat aceste concluzii", a mai declarat Attila Korodi adaugand ca statutul sau de ministru demis, precum si actualul context "de personal" al institutiei, nu-i permit sa ia vreo masura in urma concluziilor juristilor.

"Este o opinie juridica pe care eu, ca ministru demis, recomand succesorului meu sa o inainteze Comitetului de Analiza Tehnica, pentru ca membrii acestui comitet sa le analizeze si sa ceara clarificari suplimentare de la companie sau sa ia masurile pe care le considera oportune", a declarat Attila Korodi.

Ministrul demis a precizat ca nu poate inainta el insusi respectivul document pentru ca CAT nu se poate intruni in absenta unui secretar de stat al Ministerului care sa-l conduca, situatie creata odata cu demiterea secretarului de stat Marin Anton, care era presedinte al respectivului for.

In cazul in care CAT isi va insusi concluziile juristilor, Consiliul Local de la Rosia Montana va trebui sa aprobe noi planuri de urbanism in baza carora compania sa obtina, conform legii, de la aceeasi autoritate locala, un nou certificat de urbanism.

Auditul judiciar a fost cerut de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, la cateva zile dupa instalarea sa in functie, pentru a decide o eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Rosia Montana in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazeaza certificatul de urbanism si alte acte ale proiectului au fost declarate nule.

"Inca de cand am preluat mandatul am fost intrebat daca decizia judecatoreasca de la Alba Iulia impune oprirea proiectului minier. O asemenea decizie nu poate fi luata fara consultarea specialistilor juristi, astfel ca am cerut atat Directiei juridice din minister cat si, prin intermediul acesteia, casei de avocatura cu care ministerul lucreaza de mai multi ani, sa imi spuna ce trebuie facut din punct de vedere juridic in situatia generata de respectiva decizie judecatoreasca defintiva", a declarat miercuri Attila Korodi pentru Mediafax.

Korodi a mai precizat cu acea ocazie ca l-a anuntat de acest demers chiar si pe seful statului, la consultarile de vineri pe care UDMR le-a avut cu presedintele dupa demiterea Cabinetul. "I-am spus despre acest lucru si sefului statului. L-am anuntat inca de vineri ca 95% evaluarea impactului proiectului asupra mediului ar trebui oprita si ca asteptam confirmarea acestei situatii juridice de la specialisti", a mai spus atunci Attila Korodi.

Korodi Attila se afla in proces cu investitorul de la Rosia Montana dupa ce, in 2008, in precedentul sau mandat ministerial, tot in urma unei hotarari judecatoresti prin care certificatul de urbanism al proiectului a fost anulat, a decis oprirea procesului de evaluare a impactului proiectului minier asupra mediului.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil, in 5 aprilie, in urma unei reclamatii depusa de trei organizatii non-guvernamentale, Hotararea numarul 1 din 2009 a Consiliului Local Rosia Montana prin care a fost validata procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation.

Pozitia Rosia Montana Gold Corporation: Legea spune ca procedura de evaluare trebuie finalizata imediat

Intr-un comunicat de presa transmis HotNews.ro, Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) informeaza ca "legea spune ca procedura de evaluare trebuie finalizata imediat" si ca "RMGC are un Certificat de Urbanism emis in 2010 si valabil pana in Aprilie 2013. Mai mult, acest certificat a fost confirmat de 4 instante judecatoresti. Legislatia in vigoare la momentul depunerii studiului de impact nu cerea existenta unui Certificat de Urbanism."

RMCG precizeaza ca "procedura de evaluare a impactului asupra mediului privind proiectul Rosia Montana se deruleaza in temeiul Ordinului 860/2002, iar nu a Ordinului 135/2010" astfel incat "nu cere existenta ori depunerea unui Certificat de Urbanism si nici nu prevede cazuri de suspendare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, cu atat mai mult pentru lipsa unui document oricum necerut (certificatul de urbanism) ori ca urmare a unor modificari in documentatia urbanistica. Cazurile in care o procedura poate fi suspendata sunt expres prevazute de lege, iar prevederile legale procedurale sunt de stricta interpretare si aplicare."

"Nu cunoastem continutul opiniei legale emise catre Ministrul Korodi si nici baza legala a acestei opinii, nu exista insa baza legala ca, in momentul in care avem deja un certificat de urbanism valabil si in vigoare, Ministrul Korodi sa ne solicite un alt certificat de urbanism. Principiul separatiei puterilor in stat statuat de Constitutia Romaniei este foarte clar si arata ca un act administrativ este in vigoare atata timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca prin care sa se stabileasca contrariul. Opinia celor mai mari case de avocatura din Romania consultate de catre RMGC este ca procedura de mediu trebuia sa se fi incheiat deja intr-un termen rezonabil, dupa ce au trecut mai mult de 6 ani de asteptare", se arata in comunicatul de presa al Rosia Montana Gold Corporation.