"As insista sa clarificam un termen. Va spune un sef de stat autorizat: nimeni nu are in vedere crearea unui tampon intre NATO si Federatia Rusa sau intre UE si Federaria Rusa utilizand Moldova. Termenul este depasit avand in vedere tehnologiile militarea ale momentului. Cum va imaginati ca Republica Moldova poate fi un tampon pentru ce? Doar pentru ca Romania are un numar de rachete pe teritoriul sau? Cand impreuna cu partenerii nostri strategici pe linie de securitate, cu SUA, am stabilit instalarea elementelor scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei, nimeni nu a luat in consideratie ca Federatia Rusa ar putea fi un risc la adresa securitatii nationale a Romaniei sau a unor state NATO", a declarat presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea cu presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Raspunzand unei intrebari cu privire la posibilitatea ca Republica Moldova sa fie o zona tampon intre Rusia si NATO, in conditiile amplasarii scutului antiracheta pe terioriul Romaniei, seful statului roman a precizat ca acesta are drept scop punerea in siguranta a cetatenilor impotriva puterilor militare emergente ce incearca sa obtina arme nucleare, impotriva tarilor care dezvolta rachete cu raza scurta sau medie ce ar putea lovi tarile UE si impotriva gruparilor teroriste care ar putea obtine armament modern.

"Avem in vedere, din punct de vedere strategic, punerea in siguranta ta cetatenilor din Europa de sud-est, nu numai a cetatenilor Romaniei impotriva unor puteri militare emergente care acum au vise de dezvoltare a armelor nucleare, impotriva unor puteri care dezvolta rachete cu raza scurta si medie de actiune care ar putea lovi teritoriul Romaniei sau sud-estul Europei. Si nu avem in vedere numai state. Este clar ca riscul ca armament extrem de modern de tipul rachete cu raza medie de actiune pot sa intre si in mana unor grupari teroriste avand in vedere deficientele de securitate in unele state" a declarat presedintele Basescu.

"Uitati ideea ca Republica Moldova este, in viziunea vreunui strateg, un tampon intre NATO si Federatia Rusa", i-a indemnat Traian Basescu pe jurnalisti.

Presedintele si-a manifestat increderea ca guvernul rus intelege motivele amplasarii scutului in Europa: "Am convingerea ca la Moscova se intelege tot mai mult ca nimeni nu are in vedere ca elementele de scut antiracheta din Romania, care vor deveni operationale in 2015, vor pune sub semnul intrebarii securitatea din Fed. Rusa."

Traian Basescu a precizat ca Romania isi doreste ca Republica Moldova sa devina "stat de frontiera al UE si nu tampon".

In incheierea conferintei de presa, seful statului roman a declarat: "Uitati posibilitatea ca vreodata intre UE si Federatia Rusa sa fie conflicte militare, e nerealist sa construiti un asemenea scenariu."

Citeste si: