"Nu exista guvern al Romaniei, indiferent ce structura politica are, care sa nu sustina 3 lucruri fundamentale in politica externa: Romania in NATO, Romania in Uniunea Europeana, relatia strategica Romania-Republica Moldova. Acestia sunt 3 piloni de politica externa fundamentali pentru Romania si sunt piloni recunoscuti de toate partidele, indiferent de orientarea lor politica." Nu exista "niciun risc" la adresa relatiilor moldovo-romane, "indiferent ce guvern se instaleaza la Bucuresti", a declarat presedintele Traian Basescu dupa intalnirea cu presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. ​

Nicolae Timofti si Traian Basescu Foto: Agerpres

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

  • Domnul presedinte Timofti a declarat procesul de integrare in UE ca fiind un proiect national. Asta imi aduce aminte de abordarea Romaniei atunci cand si-a propus ca obiectiv integrarea in UE.
  • In acest cadru am dezvoltat si o serie de subiecte legate de parteneriatul strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrare in UE.
  • Am discutat si chesiuni de ordin bilateral.
  • Am avut discutii cu privire la modul in care putem contribui la legarea Republicii Moldova de UE prin intermediul Romania ca tara de frontiera pentru Rep. Moldova.
  • Am decis impreuna accelerarea dezvoltarii proiectelor deja stabilite: gazoductul Iasi-Ungheni; liniile de electrificare Falciu, Gotesti si Suceava Balti; montarea fibrei optice intre Isaccea si Chisinau, modernizarea caii ferate Iasi-Ungheni-Chisinau, consolidarea podurilor peste Prut etc.
  • Gazoductul care sa interconecteze sistemul de gaze al Romaniei si al Rep. Moldova este partial finantat de UE urmand ca cele doua state sa isi aduca propriile contributii in realizarea proiectului.

  • Am discutat despre confuzia creata in unele relatii internationale cu privire la minoritatea moldoveneasca si am concluzionat ca suntem doua state independente si suverane avand ca locuitori, in mod preponderent, romanii. Ne leaga istoria, limba, traditiile, bucuriile si necazurile care au trecut peste romani in ultimele secole.
  • Pentru anul scolar urmator, vom avea 5000 de burse acordate tinerilor din Rep. Moldova, cu perspectiva ca in anii urmatori, in functie de resursele bugetare, sa urcam pana la 10 mii de burse.
  • Am discutat problema transnistreana, un subiect extrem de important pentru integritatea teritoriala a Rep. Moldova, si l-am asigurat de totala noastra sustinere a punctului de vedere al Chisinaului legat de Transnistria.
  • L-am informat pe domnul presedinte ca daruim, cu ocazia vizitei dansului la Bucuresti, o biserica de lemn maramureseana, care sa fie asezata intr-un loc stabilit de presedintia moldoveana, undeva in raionul Soroca, si 1 milion de carti in limba romana donate guvernului Rep. Moldova.

Intrebare: Exista garantii ca noul guvern al Romaniei va mentine pe aceeasi linie relatiile moldo-romane si va mentine proiectele initiate?

Traian Basescu: Va pot da un raspuns ferm si fara echivoc. Nu exista guvern al Romaniei, indiferent ce structura politica are, care sa nu sustina 3 lucruri fundamentale in politica externa:

1. Romania in NATO;

2. Romania in Uniunea Europeana;

3. Relatia strategica Romania-Republica Moldova.

Acestia sunt 3 piloni de politica externa fundamentali pentru Romania si sunt piloni recunoscuti de toate partidele, indiferent de orientarea lor politica. Niciun risc, indiferent ce guvern se instaleaza la Bucuresti.

Citeste si: