Ministrul desemnat al Finantelor, Florin Georgescu, a sugerat miercuri ca Romania va renegocia cu FMI tinta de deficit pentru acest an, care se va mentine insa sub nivelul de 3%. El a precizat ca salariile vor fi reintregite si se vor gasi solutii pentru platile catre pensionari, "cu respectarea stricta a tintei de deficit, asa cum va fi negociata si convenita".

"Ne vom stradui si sunt sigur ca vom gasi solutiile necesare pentru satisfacerea promisiunilor referitoare la reintregirea salariilor si platile catre pensionari, cu respectarea stricta a tintei de deficit, asa cum va fi negociata si convenita cu reprezentantii" FMI, UE si BM, a spus el, subliniind ca in 2012 Romania va inregistra "sub 3% deficit bugetar dupa standardele de contabilitate europene".

"Va fi sub 3% in acest an cu toate aceste cheltuieli care vor fi efectuate pentru reparatii materiale catre cetateni", a adaugat Georgescu.

"Noi vom respecta in mod strict tinta de deficit pe 2012 din acordurile cu UE, care va fi negociata in zilele urmatoare. Vom negocia in asemenea conditii si avand asemenea restrictii de a ne incadra intr-un anumit deficit care va fi convenit prin negocieri, incepand de maine dupa amiaza", a continuat ministrul desemnat al Finantelor.

El a tinut sa sublinieze, "ca principiu si coordonata fundamentala a Guvernului Ponta, continuarea acordurilor incheiate cu UE, FMI si BM, "in forma in care ele vor fi discutate si finalizate ca efect al negocierilor in zilele urmatoare".

Acestea reprezinta o "conditie strict necesara pentru a se asigura finantarea externa a Romaniei, a deficitului bugetar, a contului curent, cu atat mai mult cu cat pietele internationale manifesta o anumita nervozitate, investitorii au o anumita aversiune fata de risc in urma unor evolutii, incertitudini din zona tarilor UE".

"Noua ne trebuie aceasta umbrela de securitate financiara, care asigura un acces mai facil si credibilitate pe pietele financiare internationale" a explicat acesta.

Aceste modificari de deficit si structura a cheltuielilor vor atrage in mod automat si o rectificare bugetara.

Florin Georgescu a mai spus ca nu poate inainta o data pentru reintregirea salariilor inainte de finalizarea negocierilor cu FMI.