Senatorul Mircea Diaconu, propus pentru postul de ministru al Culturii, a anuntat miercuri ca isi va retrage recursul impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, pe care o considera acum "impecabila", in conditiile in care in aceasta decizie se precizeaza ca "petentul nu este responsabil din punct de vedere contraventional, civil sau penal".

El a citit miercuri dimineata, in fata ziaristilor, cateva pasaje din decizia Curtii, in care se arata ca situatia creata "este culpa unui tert pentru care petentul nu poate fi declarat responsabil".

"Am sa retrag recursul pentru ca aceasta hotarare este exceptionala. (...) Nu are niciun sens, hotararea este impecabila, sunt absolut de acord cu ea, si cu asta basta", a precizat Mircea Diaconu.

El a sustinut ca "scrie tot felul de hartii despre mine" si "emite aceste hartii pe prezumtii, i se pare ca e un lucru sau altul".

In ceea ce priveste acuzatia ANI legata de postul ocupat de sotia sa, Diana Lupescu, la teatrul la care Mircea Diaconu fusese director, senatorul nu considera ca exista vreo problema.

"Diana Lupescu care intamplator, din pacate pentru ea, este sotia mea, a fost promovata, fiind actor, pe functia de regizor artistic al teatrului si i-a scazut salariul cu trei milioane de lei pe luna. S-a angajat pe acest salariu pierzand bani pentru ca Teatrul Nottara sa castige bani. Doar Diana Lupescu ma poate ataca pe conflict de interese", a explicat el.

"Probabil ca o sa ma indrept impotriva unor oameni de la ANI pentru a-i da banii inapoi Dianei Lupescu, pentru ca eu i-am taiat banii", a adaugat acesta.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul ICCJ au declansat, in ianuarie, urmarirea penala fata de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind in faza de finalizare, potrivit unui raspuns comunicat Mediafax de catre Biroul de presa al Ministerului Public.

In octombrie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul instantei supreme sa-l cerceteze pentru abuz in serviciu si conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator si director la Teatrul "C.I.Nottara", pentru ca ar fi favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor la teatru.

Potrivit ANI, in 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, sotia lui Mircea Diaconu, in calitate de salariat al Teatrului "C.I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, in data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, in perioada 19 noiembrie 2001 - 15 august 2007, actor in cadrul Teatrului "C.I. Nottara".

Cererea sa a fost aprobata de catre directorul Teatrului "C.I. Nottara", Mircea Diaconu, desi nu indeplinea conditiile inscrise in fisa postului de regizor artistic, de minim un an experienta in domeniul regiei, Diana Diaconu avand la acea data numai doua luni de la absolvirea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti, Sectia "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)".

In cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost presedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate in care i-a acordat sotiei sale calificativul maxim. In 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovata in functia de regizor artistic.

Beneficiul patrimonial, constand in veniturile salariale obtinut in perioada 2007 - 2010 de catre Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.