Majorarea salariilor este prioritara pentru guvernul USL, dar creeaza probleme de deficit, a declarat luni premierul desemnat Victor Ponta, dupa intalnirea cu delegatia FMI.

"Reintregirea salariilor si masurile de relansare reprezinta prioritatea numarul unu. Contributia incasata ilegal de 5,5% pentru pensii este prioritatea numarul zero", a precizat acesta, intrebat daca viitorul guvern va majora salariile si va plati pensionarilor contributiile de asigurari sociale declarate neconstitutionale.

Majorarea salariilor "creaza probleme de deficit dar reprezinta pentru noi o prioritate. Cam tot ce prezinta pentru noi o prioritate eu cred ca se va intampla", a adaugat acesta.

"Din cifrele existente, sunt premise, dar asta presupune o schimbare a tintei de deficit", a adaugat Victor Ponta.

El nu a dorit sa ofere un raspuns mai exact, notand ca "acum chiar trebuie sa fiu foarte serios in tot ceea ce spun".

"Ce va pot spune sigur si ce reprezinta o preocupare in plus pentru noi e ca in ultimele 18 luni, prin lipsa de actiune a guvernului in ce priveste restituirea proprietatilor, s-a creat Romaniei o situatie extrem de complicata. Vom cauta solutii pentru aceasta situatatie extrem, extrem de grava"

El a precizat ca CEDO a dat un termen de 18 luni Romaniei pentru a adopta o serie de masuri in acest sens, iar acest termen expira in data de 12 iulie. Aceasta data ar putea fi, eventual, prelungita pana la inceputul lunii septembrie, "mai mult nu".

Marti seara urmeaza sa fie prezentata lista noului guvern, urmand ca miercuri conducerile celor trei partide care formeaza USL-ul sa discute, incepand cu ora 11,00, aceste propuneri.

Victor Ponta a adaugat ca are "in minte" lista noilor ministri si nici macar acestia nu sunt la curent cu propunerile care vor fi avansate. Alegerea acestor ministri s-a facut pe baza "experientei, a profesionalismului si a integritatii".

"Daca obtinem sprijinul politic pentru lista noilor ministri, dupa acest vot sper ca tot miercuri sa am o discutie politica cu celelalte grupuri din parlament care eventual ar putea sa ofere un sprijin la investitura noului guvern", a precizat el.

Victor Ponta a precizat ca liderul PNL, Crin Antonescu, nu va fi membru al guvernului si acesta este motivul pentru care nu a fost prezent la discutiile cu FMI de luni.

"In timp ce eu acum negociez cu FMI, presedintele (Traian Basescu, n.r.), asa cum este si normal, este la mare", a comentat el, ironic.

Premierul desemnat a mai spus ca in decurs de o luna va prezenta un audit al activitatii guvernului Mihai Razvan Ungureanu.