Un grup de 29 parlamentari ai PDL si UDMR au depus in Parlament un proiect de modificare a Codului penal prin care dezincrimineaza conflictul de interese in domeniul creatiei artistice si a drepturilor de autor. Recent, Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia formulata de deputatul PDL Brandusa Novac fata de raportul de constatare al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care sustine ca parlamentarul a incalcat legislatia conflictelor de interese. In 2011, ANI a emis un raport in care arata ca Brandusa Novac era actionara unei companii care a incheiat 11 contracte in valoare de 1,1 milioane lei cu Circul Globus unde tot ea detinea functia de director. Contractele care stau la baza conflictului de interese sunt contracte de creatie artistica care, daca propunerea legislativa va fi adoptata, urmeaza sa fie dezincriminate.

  • Doi dintre deputatii care au semnat propunerea sunt acuzati de ANI de conflict de interese

Pe 28 martie la Parlament a fost inregistrata propunerea de modificare a Codului penal prin care se dezincrimineaza conflictul de interese in domeniul drepturilor de autor a creatiei artistice. Iata cum suna propunerea legislativa:

  • 1. Articolul 2531 se modifică şi se completează după cum urmează Art.2531 Conflictul de interese
  • (1)Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.
  • Dispoziţiile alin.(1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative, precum si in cazul încheierii unui act, a luarii unei decizii ori a participării la luarea unei hotarari in ceea ce priveşte creaţia literara, ştiinţifica, creaţia, interpretarea si execuţia artistica, care fac obiectul dispoziţiilor legale privind drepturile patrimoniale de autor si conexe.

Expertii in cazuistica ANI spun ca aceasta exceptie se aplica in cazul deputatului PDL Brindusa Novac acuzata de ANI de conflict de interese. In 2011, ANI a emis un raport in care arata ca Brandusa Novac era actionara unei companii care a incheiat 11 contracte in valoare de 1,1 milioane lei cu Circul Globus unde tot ea detinea functia de director.

In mai 2011 inspectorii ANI au sesizat parchetul ICCJ in cazul democrat-liberalei Brandusa Camelia Novac. Inspectorii de integritate sustin ca deputata s-ar afla in conflict de interese. ANI a constatat ca "in calitate de persoana fizica, precum si in calitate de asociat in cadrul S.C. SIDUS ARTIS S.R.L, a incheiat un numar de 11 contracte de colaborare precum si contracte pentru realizarea unor spectacole de catre Circul Globus Bucuresti (in prezent "Circ & Variete Globus" Bucuresti), unde ocupa functia de Director/ manager". Valoarea totala a celor 11 contracte fiind de 1.194.000 lei. ANI a transmis un comunicat public in care explica de ce deputata PDL se afla in conflict de interese. Iata ce spun inspectorii ANI in comunicatul oficial.

Propunerea legislativa a fost semnata si de catre un deputat UDMR Csilla Maria Peto. In noiembrie 2011, ANI a constatat ca deputata UDMR Csilla Maria Peto a incalcat legea conflictelor de interese. Potrivit ANI, Csilla Maria Peto a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiicei sale, Dalma Csilla Peto, incepand cu data de 01.02.2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor. Beneficiul patrimonial obtinut a fost de 34.333 Lei (aproximativ 8.175 Euro), sustine ANI.

Vezi aici cine sunt deputatii care au semnat proiectul de lege.

In expunerea de motive initiatorii sustin ca doresc sa-i protejeze pe artisti sa nu fie incadrati ca infractori:

  • Iniţiativa legislativă vizează completarea şi actualizarea unor prevederi din Codul Penal al României din 2 iunie 1936, care, la vremea respectivă se referea strict la realităţile sociale şi economice anterioare anului 1989. In prezent mulţi manageri din cultură sunt, în paralel, şi autori si/sau artişti interpreţi, aceasta fiind profesia lor de bază, în timp ce calitatea de conducători ai unor instituţii publice de cultura nu reprezintă decât o modalitate de a le recunoaşte meritele şi talentul artistic.
  • Creaţiile acestor manageri-artişti interpreţi/autori sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind drepturile de autor, dar privind lucrurile din punctul de vedere al Codului Penal, la nivelul anului 1986, toţi aceştia pot fi încadraţi ca infractori. Şi asta pentru că se poate aprecia că sunt în conflict de interese, fiind managerii unor instituţii de cultură si autori/interpreti, ei punandu-si în slujba acestor instituţii pe care le conduc creaţiile si talentul lor artistic. (expunere de motive)