Peste 90 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor si-au pierdut dreptul de a purta arma, in urma verificarilor Politiei Romane fiind anulate 38 de permise de arma, zece dintre acestea pentru ca nu mai erau indeplinite conditiile psihologice si medicale.

Purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Christian Ciocan, a declarat, miercuri, pentru Mediafax ca in urma verificarilor facute de structurile teritoriale arme, explozivi si substante periculoase, la nivel national, in perioada 9-15 martie, 38 de permise de port-arma au fost anulate conform Legii 295/2004.

Din cele 38 de permise de port-arma, pentru zece anularea a fost determinata de pierderea calitatii care a determinat autorizarea, in 18 cazuri angajatii MAI nu s-au prezentat pentru prelungirea valabilitatii permisului, iar alti zece nu mai indeplineau conditiile psihologice si medicale.

Totodata, in 20 de cazuri permisele au fost suspendate deoarece impotriva respectivilor angajati a fost inceputa urmarirea penala pentru diverse fapte.

In alte 34 de cazuri, angajatii Ministerului Administratiei si Internelor au renuntat la permisul de port arma.

Potrivit lui Christian Ciocan, verificarile au vizat 3.434 de dosare in perioada 9-15 martie.

Politia Romana a precizat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca in 30 martie a fost declansata actiunea privind "verificarea conditiilor de bonitate judiciara si comportamentala a tuturor detinatorilor de arme si munitii letale din Romania".

In cadrul actiunii, care se va finaliza in 30 iunie, vor fi verificati 86.062 detinatori, care au in total 114.528 de arme.

La sfarsitul anului trecut a fost finalizata activitatea de verificare a persoanelor detinatoare de arme si munitii neletale cu domiciliul in municipiul Bucuresti, in cadrul careia au fost verificate 26.145 de persoane, din totalul celor 27.612 detinatori legali inregistrati in Capitala.

In urma verificarilor au fost constatate 35 de infractiuni, fiind indisponibilizate in vederea confiscarii 34 de arme si 52 de bucati de munitie, si au fost aplicate 457 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 227.512 lei. Totodata, pentru 1.333 de persoane au fost anulate autorizarile, iar in 51 de cazuri acestea au fost suspendate.

Ministrul Internelor, Gabriel Berca, declara, in 25 martie, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, ca in urma verificarilor dispuse au aparut deja semne de intrebare privind 52 de angajati care detin arme letale si care sunt in analiza Directiei Medicale pentru ca au avut probleme de natura psihologica.

Ministrul Gabriel Berca a spus ca in cazul lui Gheorghe Vladan problema nu este faptul ca avea permis de port-arma, ci ca Ministerul Administratiei si Internelor nu a avut o activitate de cunoastere a comportamentului acestuia.

"Nu este o problema daca ai permis de port-arma si mergi la vanatoare. Avem nevoie de oameni in sistem pe care sa ne bazam din toate punctele de vedere, adica oameni cu integritate in familie, oameni care nu au deviatii de comportament", a spus ministrul.

"Avem vreo 52 de cazuri cu semne de intrebare. In momentul in care vom avea toate aceste date, vom vedea cati astfel de oameni, potentiali infractori sau potentiali oameni care pot sa le creeze probleme cetatenilor, avem si vom vedea ce vom face. Avem deocamdata 52 de oameni, nu care au un comportament deviant, ci care au avut probleme de natura psihologica si care in acest moment sunt in analiza Directiei medicale, si pentru care vom lua masurile de urgenta", a spus atunci ministrul Gabriel Berca.

Ulterior, Ministerul Administratiei si Internelor preciza ca, in urma analizei privind situatia angajatilor MAI care detin arme letale, facuta de Directia Medicala, aproximativ 50 de lucratori ai MAI sunt cunoscuti in evidentele medicale cu probleme care au necesitat si consiliere psihologica.

In cazul acestora, la propunerea Directiei Medicale au fost demarate procedurile de suspendare temporara a permiselor de port-arma pana la o noua evaluare medicala si neimplicarea lor in misiuni operative.

Ministrul Gabriel Berca a cerut verificarea tuturor detinatorilor de arme letale, inclusiv a politistilor, precum si a angajatilor din sursa externa.

Decizia a fost luata la o saptamana dupa ce agentul de politie Gheorghe Vladan, sofer la Policlinica MAI, si-a impuscat mortal sotia si o colega a acesteia, ranind alte sase persoane, angajati si clienti ai coaforului din complexul Perla din Capitala.