Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat miercuri, dupa intalnirea cu presedintele Consiliului European Herman van Rompuy, ca a discutat cu acesta despre situatia economica din Romania si despre perspectivele economice pe termen scurt si mediu si asigurandu-l ca guvernul este capabil sa gestioneze "elementele macroeconomice bugetare cu prudenta si responsabilitate, tinanad insa cont de faptul ca tinta noastra este o crestere durabila, o economie care sa isi recapete avantul si o crestere a numarului de locuri de munca."

Principalele declaratii ale premierului Mihai Razvan Ungureanu:

  • Acum 7 ani a fost semnat tratatul de aderare al Romaniei la UE si toti cei care, de partea romana, au participat la eveniment sunt astazi inca prezenti in executivul Romaniei.
  • In capitala tarii astazi aflandu-se domnul Van Rompuy, ne da ocazia sa aruncam o privire retrospectiva asupra a ceea ce inseamna Uniunea Europeana pentru noi.
  • Cetatenii Romaniei cer de la propria administratie un comportament european, posibilitatea de a isi valorifica sansele personale, profesionale, de viata, mai bine si pe buna dreptate asteapta o imbunatatire a nivelului de trai, o schimbare profunda, de structura, a administratiei. Aceasta transformare se produce, este vizibila si trebuie continuata in ritm sustinut.
  • Nu toate asteptarile noastre poate au fost atinse inca, dar aceasta ne arata ca insasi constructia europeana nu este responsabila, ci si actiunile noastre, iar pariul acestui guvern, datoria sa fundamentala, este ca, in fiecare zi care trece, sa transforme Romania din ce in ce in mai mult, pe seama aspiratiilor sale, intr-o tara cu adevarat europeana: de la structuri la oameni, de la mentalitati la obiceiuri.
  • Incerc sa raspund si cuvintelor pe care domnul Van Rompuy le-a adresat parlamentului si cetatenilor Romaniei.
  • Avem nevoie de foarte multa Europa, avem nevoie de o crestere a gradului de integrare la nivelul intregii Uniuni, avem nevoie de promovarea si asimilarea larga a valorilor europene.
  • Cu putin timp in urma ati pledat pentru consolidarea proiectului european; va sunt alaturi si in calitate de prim-ministru dar si ca cetatean si va repet ce v-am mai spus deja: acela este discursul care trebuie auzit in parlamentul unei tari membre a UE, care inalta nivelul dialogului, care considera dialogul drept radacina actiunii morale in politica, iar actiunea politica se orienteaza catre viziune si nu doar catre rezolvarea lucrurilor marunte.
  • Ati vorbit despre extremism si violenta. Din pacate, si violenta si extremismul politic sunt probleme curente in Europa. Si dumneavoastra ca si mine dispretuim agresivitatea ascunsa in discursul politic si credem ca pe seama dialogului politic bine condus, in termeni morali, violenta, agresivitatea, instigarea la extrema nu pot sa isi faca loc.
  • Ati spus ca nu va puteti imagina UE fara Romania. Va raspund ca nu imi pot imagina Romania fara UE. Romania in care cred eu este pe masura Uniunii Europene pe care dumneavoastra o reprezentati: o Romanie in care nu exista populism, unde nu exista tendinte xenofobe, unde UE inseamna principiu si morala. Dar acelasi lucru il doresc si de la celelalte state europene, in asa fel incat sub privirea dumneavoastra raspunsul tuturor sa fie acelasi. Ideea europeana are nevoie de o sansa noua.
  • Am discutat despre situatia economica din Romania si despre perspectivele economice pe termen scurt si mediu.
  • L-am asigurat pe domnul presedinte ca suntem capabili sa gestionam elementele macroeconomice bugetare cu prudenta si responsabilitate, tinand insa cont de faptul ca tinta noastra este o crestere durabila, o economie care sa isi recapete avantul si o crestere a numarului de locuri de munca.
  • Credem ca putem fi pregatiti sa intram in Zona Euro in 2015.