Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, ca are emotii in legatura cu felul in care poate sa puna in aplicare hotararea Curtii Constitutionale prin care unii dintre pensionari trebuie sa primeasca inapoi de la stat niste sume de bani, dar si pentru felul in care va putea sa reintregeasca salariile bugetarilor, precizand insa ca este vorba de "emotii pozitive".

"Cineva spunea ca emotiile ar trebui sa existe pentru ca sunt inerente activitatii primului-ministru. Emotia mea, de exemplu, in momentul de fata este cum pot sa pun in aplicare o hotarare a Curtii Constitutionale in asa fel incat pensionarii sa capete ceea ce Curtea pe buna dreptate le da. Acolo am emotii. Tot asa cum am emotii sa stiu cum pot sa fac sa reintregesc salariile bugetarilor. Astea sunt adevaratele emotii. Sunt emotii pozitive, vorbim de lucruri bune, nu vorbim de lucruri rele", a spus Ungureanu, dupa ce a fost intrebat daca are emotii in legatura cu motiunea de cenzura, informeaza Agerpres.

"In fata motiunii, orisice parlamentar da seama in primul rand propriei constiinte", a spus premierul.

Ungureanu a adaugat in legatura cu sumele restituite pensionarilor ca trebuie sa faca un calcul care in primul rad sa multumeasca pe toata lumea si in al doilea rand "sa ne dea mai departe nadejdea ca aceasta tara isi pastreaza stabilitatea macroeconomica".

"In momentul de fata analizam toate optiunile tehnice si, sa fie foarte clar, decizia CCR se pune in aplicare. Noi nu discutam chestiunea asta. Conform Constitutiei, o decizie CCR se pune in aplicare", a afirmat premierul.

El a mai spus ca in opinia sa pensionarii nu ar trebui sa se adreseze justitiei pentru a-si obtine banii pe care statul trebuie sa-i ramburseze.

Comisiile de munca si protectie sociala ale Camerei Deputatilor se reunesc, miercuri, in sedinta comuna, de la ora 11,30, la ea fiind invitati sa participe ministrii Muncii, Claudia Boghicevici, si Sanatatii, Ladislau Ritli, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, si presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Doina Parcalabu.

Potrivit unui comunicat transmis presei de cele doua comisii, pe ordinea de zi a sedintei se afla dezbaterea proiectului de Lege privind aprobarea OUG 107/2010 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, analiza situatiei create ca urmare a aparitiei deciziilor Curtii Constitutionale, precum si dezbateri cu privire la adoptarea unor masuri legislative referitoare la restituirea sumelor retinute cu titlul de contributie de asigurari sociale de sanatate.

"Daca motiunea de cenzura trece, noul guvern trebuie sa propuna foarte clar, cu date, cu sume, cu act normativ, calendarul restituirii banilor la pensionari. Sunt aici ca sa arat sprijinul politic al USL fata de votul dat de catre comisia de sanatate si de munca inca din luna noiembrie, 5 luni puteau fi economisite daca PDL-ul nu ar fi blocat votul dat aici. Astazi sunt convins ca pentru a treia oara se va vota acelasi lucru. Trebuie sa facem dreptate dupa 5 luni", a spus Victor Ponta, aflat la Parlament.

Din ianuarie 2011 si pana in prezent, Guvernul a impozitat cu 5,5% drept contributie la sanatate toate pensiile de peste 740 de lei, taxa aplicata pensiei in integralitate.

Curtea Constitutionala a decis, pe 13 martie, ca impozitul trebuie sa fie aplicat doar diferentei intre 740 de lei si cuantumul total al pensiei.

Decizia CCR are putere doar pe viitor si Ministerul Muncii a anuntat ca in termen de 45 de zile va aplica impozitele dupa noua regula, lucru ce va duce la o scadere a bugetului de sanatate cu 1 miliard de lei. In tot acest timp, zeci de mii de pensionari, incurajati de deciziile unor instante care le-au admis cererile si de sindicate sau de catre FACIAS, se imbulzesc la instantele din tara si solicita in justitie sa le fie returnate sumele oprite pana acum din pensii.

Sumele pretinse se refera la impozitul aplicat la 740 de lei pe luna si in total, in 16 luni, ajung la peste 650 de lei de pensionar.

Ministerul Muncii spune ca nu exista, in prezent, niciun temei legal sa restituie sumele retinute pana acum si ca orice pensionar se poate adresa oricand justitiei, nu doar in aceste zile.