Cum poti castiga 6.000 de euro brut lunar din invatamant si cercetare

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 25 aprilie 2012, 11:09 Actualitate | Esenţial


La Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, fostul rector si fostul prorector au castigat anul trecut, fiecare, in jur de 6.000 de euro lunar brut. Banii provin din salariile de la universitatea de stat si din proiecte de cercetare, acestea din urma fiind mai mari decat salariile de rector, respectiv prorector. "Noi am respectat intocmai legislatia si pentru proiecte de cercetare exista o lege a Ministerului Educatiei care spune care sunt plafoanele de salarizare pentru profesor si noi ne-am ghidat dupa ele", a declarat pentru HotNews.ro Mirela Praisler, fost prorector al universitatii clasificate in categoria a II-a, a Universitatilor de Educatie si Cercetare Stiintifica.

Care sunt salariile castigate de fostul rector si prorector anul trecut

Mirela Praisler a fost prorector responsabil cu Cercetarea stiintifica si relatii internationale la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, din 2006 si pana la inceputul anului cand au avut loc alegerile universitare. Potrivit declaratiei de avere, Mirela Praisler a castigat anul trecut aproximativ 6.000 de euro lunar, brut, din activitatea desfasurata in cadrul universitatii.  

Defalcat, veniturile salariale de la universitate sunt urmatoarele:
- 112.141 Lei venit brut pe anul 2011 din Venituri salariale la functia de baza de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati
- 174.991 Lei venit brut pe anul 2011 din Venituri salariale in afara functiei de baza, tot de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati

Contactata de HotNews.ro, Mirela Praisler a declarat ca veniturile din afara functiei de baza se refera la veniturile generate de proiectele de cercetare in care a fost implicata.

Tot anul trecut, fostul prorector a castigat si 6.300 de euro din activitatea de Evaluare de proiecte in cadrul Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA), organism al Comisiei Europene. "Activitatea pe care o derulez in cadrul proiectelor de cercetare este complet diferita de cea de evaluator, pentru ca este vorba despre programe diferite. La EACEA am lucrat pe proiecte Comenius, care sunt pe educatie, iar ce fac eu la universitate sunt proiecte de cercetare. Nu au nici cea mai mica legatura si nu am avut in viata mea vreun proiect Comenius. De altfel, nici nu ma selectau daca era cea mai mica urma de problema", a declarat Praisler pentru HotNews.ro.

Referitor la proiectele de cercetare dezvoltate din cadrul universitatii in care a fost implicata anul trecut, patru dintre acestea sunt granturi de cercetare, iar doua sunt proiecte POSDRU.

Descarca Declaratia de Avere si Declaratia de Interese pe 2011

Primul proiect de cercetare se numeste "Screening-ul rapid si identificarea de droguri ilegale prin spectroscopie de absorbtie in infrarosu si cromatografie de gaze" ("Rapid screening and identification of illegal Drugs by IR Absorption spectroscopy and gas Chromatography"). El este condus de o echipa din Italia si are 10 institutii partenere. Responsabilitatea partii romane este sa dezvolte un sistem expert capabil sa recunoasca un pattern prin compararea unui set de date experimentale cu o baza de date pentru a stabili asemanari chimice cu compusi de pe "lista neagra".   

Un alt proiect se numeste "The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges". Institutia coordonatoare a acestui proiect este International Centre for Higher Education Research de la Universitatea Kassel din Germania.

Un alt proiect, prin POSDRU, este "Cresterea calitatii in formarea cercetatorilor pe baza de programe doctorale imbunatatite in parteneriat".

Vezi aici mai multe proiecte la care a luat parte Mirela Praisler

Viorel Nicolae Minzu a fost rector al Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati in perioada 2006-2012. Potrivit declaratiei de avere pe 2011, fostul rector a avut anul trecut un venit salarial de la universitate de aproape 7.000 de euro pe luna, brut.

Defalcat, veniturile salariale de la universitate sunt urmatoarele:
- 160.427 Lei venit brut pe anul 2011 pentru activitatea de profesor universitar si rector la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati
- 209.846 Lei venit brut pe anul 2011 din proiecte, contracte de cercetare si fonduri structurale

Declaratia de avere arata ca proiectele de cercetare dezvoltate din cadrul universitatii in care acesta a fost implicat anul trecut sunt prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Mai exact, Viorel Nicolae Minzu a facut parte anul trecut din 6 astfel de proiecte, potrivit declaratiei sale de interese.

Descarca Declaratia de Avere si Declaratia de Interese pe 2011

Primul proiect se numeste "Dezvoltarea si implementarea unui program-pilot integrat pentru cresterea accesului la invatamantul superior pentru persoane cu dizabilitati".  

Un alt proiect se desfasoara in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti si cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca si se numeste "Organizarea scolii postdoctorale de interes national 'biotehnologii aplicate' cu impact in bioeconomia romaneasca". Este un proiect POSDRU, pe axa prioritara "Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere".

Un alt proiect se numeste "Formarea personalului universitar si a studentilor in utilizarea instrumentelor informatice moderne in domeniul managementului universitar" si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. In cadrul acestuia, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati are ca parteneri Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Valahia din Targoviste, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si S.C. The Red Point S.A.

Tot prin POSDRU, alte doua proiecte se numesc "Eficientizarea activitatii studentilor din cadrul ciclului de studii doctorale" si "Calitatea si continuitatea formarii in cadrul ciclului de studii doctorale".


Citeste mai multe despre   


10483 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  da (Miercuri, 25 aprilie 2012, 11:25)

  woe [anonim]

  tara noastra aur poarta / tragem targa pe uscat, ca se poarta
   #showComment
 • +10 (10 voturi)    
  Mda (Miercuri, 25 aprilie 2012, 11:39)

  ion [anonim]

  Poate aici nu ii cazul, dar ii o mare mafie si cu programele astea de cercetare. In o buna parte din cazuri de fapt asistentii fac toata treaba si profesorul numai isi pune semnatura. Asta ca sa nu zicem de smecheriile in care pe foaie scrie ca lucreaza 5 oameni , se primesc bani de 5 oameni dar in realitate lucreaza vreo 3, ceilalti 2 sunt ceva studenti trecuti acolo ca sa dea la numar
 • +9 (9 voturi)    
  asa e cutuma (Miercuri, 25 aprilie 2012, 12:03)

  marius [anonim]

  ei si voi acuma, vreti ca sefii sa nu ia si ei caimacul? Traim totusi in Ro, unii fac proiectele, alearga si se lupta cu imensa birocratie ce exista in aceste proiecte, altii figureaza cu numele si iau salarii imense. Nu ai ce face, rectorii/prorectorii isi pun numele in frunte, nu poti da mai departe proiectul fara ei, mai ales la aceste universitati de mina a doua! Degeaba impun acum restrictii, vine USL-ul si aranjeaza si mai rau lucrurile, mai ales ca multi din acesti sefi sunt pro-USL, va spun asta pentru ca cunosc bine situatia. Tara noastra viitor de aur are!
 • -1 (7 voturi)    
  6000 brut nu e chiar asa mult (Miercuri, 25 aprilie 2012, 12:10)

  ttus [anonim]

  nu mi se pare 6000 brut chiar asa mult pentru un rector si profesor. atata vreme cat face treaba buna, ceea ce eu nu pot judeca.

  adevarat ca de multe ori asistentii universitari sunt niste sclavi ai profesorilor. dar asta sa intampla cand nu sunt capabili sa-si deschida orizonturile si sa-si creeze propria nisa
   #showComment#showComment
 • +1 (7 voturi)    
  capra vecinului-tipic Ro (Miercuri, 25 aprilie 2012, 12:15)

  Andrei [anonim]

  Ce e cu acst articol, ca nu inteleg, sunt puse doua persoane din mediul academic la "stalpul infamiei" pentru ca ar castiga cateva mii de euro lunar , mare parte din PROIECTE. Consider ca e un articol rauvoitor, comandat de inamicii lor sau ziaristii sunt frustrati la maxim. In primul rand, daca va uitati la lista de proiecte, la prorector cele mai multe sunt proiecte cu coordonator extern, de cercetare, nu vreo sinecura politica/locala. La rector sunt multe proiecte POSDRU, unele chiar f. ok, cum pare a fi cel pentru studentii cu dizabilitati. Era mai bine daca dadeau "tunuri" ca sa castige aceiasi bani sau sa faca "afaceri"? De cand in Ro munca legala si cinstita, chiar daca platita bine, e o problema? cu astfel de atitudini, nu ne vom ridica niciodata din mocirla actuala. Credeti ca directorii din privat, de la banci, de ex, care iau salarii de mii si uneori zeci de mii de euro sunt mai indreptatiti moral sa primeasca aceste salarii? Nu am o relatie directa cu dansii insa mi se pare un articol de mizerie, dezamagitor pt Hotnews sa arunce cu noroi pentru venituri legale. (PS: stiti cat incaseaz statul lunar din asemenea salarii? calculati si voi cati bugetari si pensionari beneficiaza de pe urma impozitelor retinute la asemenea salarii!). Daca nu ar fi deloc acestea ar fi mai bine oare?
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • -2 (4 voturi)    
  nesimtire (Miercuri, 25 aprilie 2012, 12:30)

  liviu [anonim]

  Pe perioada de criza este o nesimtire fara margini. Cei 6000 de Euro sunt platiti de noi. Si n-am auzit ca o luat vreun premiu Nobel cineva de la Galati...
  Aceeasi situatie si la UTCN (Poli Cluj)
   #showComment
 • +2 (2 voturi)    
  sunt mici copii (Miercuri, 25 aprilie 2012, 12:31)

  vic [anonim]

  Sunt mici copii fata de Institutul P.Poni -Iasi
   #showComment
 • -3 (3 voturi)    
  haos (Miercuri, 25 aprilie 2012, 12:35)

  titi [anonim]

  cine poate poate cine nu nu....asta e romania...nu exista o politica prin care toti sa fie egali...sau sa dam o bucatica la toti....haos

  exista mii de doctoranzi in romania...mii...sunt cateva sute doar la o sectie...stau si invart hartii...iar un biet profesor face naveta intr un colt de romanie si nu ia nimic....sunt mii de doctoranzi...sunt sute care au un loc caldut undeva pe scaun, iar altii mor de foame, emigreaza sau se sinucid...pe politica dupa mine sa moara toti...e un haos, haos total....sunt profesori care nu au iesit afara sau nu au fost undeva cu anii....programe de cercetare...ha ha ha...cercetarea cui? niste opcit uri obosite, publicate intr o fituica de universitate...niste torpilari ordinare....toti....cei mai mari lingai,chefuitori sunt profesorii universitari...cercetare...lumea moare si baba se piaptana...cercetare...haos...un haos total....plimba niste hartii...sunt profesori care...
 • 0 (2 voturi)    
  si scopul articolului este? (Miercuri, 25 aprilie 2012, 12:46)

  Idioteque [anonim]

  Eu vad doar o insiruire de date fara cap si fara coada. Da, salarii foarte mari pentru Romania. Ca ei sunt si altii.
  Dar de unde si pana unde acest articol? Cu ce ocazie? Si care este scopul?
  E o acuzatie? E o lauda? Urmeaza o serie de articole cu aceleasi informatii de la alte universitati? (Ar fi interesant, dar mergea o comparatie. Si-un articol de introducere)
 • 0 (0 voturi)    
  mai multe informatii (Miercuri, 25 aprilie 2012, 13:18)

  TomaN [anonim]

  in priviinta proiectelor internationale: Se stabileste pentru fiecare partener o manopera in MP (Man Power) in nr de luni.
  Fiecare tara are un plafon al venitului brut maxim pe cercetator. In RO este ~6400 euro din care >40% pleaca la buget. In Belgia poate ajunge la 12000euro/luna (un exemplu), Germania 11.000, Chiar si Ucraina depaseste 3000.
  Daca manopera bruta a partenerului roman ar fi scazuta, ex 1000 de euo/pm/luna, suma totala absorbita de RO ar fi foarte mica pentru aceeasi munca prestata.
  Pentru o luna de munca partenerul belgian primeste 12000 euro iar cel roman si asa doar max 6400. Daca acesta suma ar fi mai mica suma primita de la CE ar fi si ea mai mica. Deci nu vad care ar fi beneficiul ca persoanele care aduc proiecte internationale sa fie platite foarte prost.
  Atuci cand se scriu aceste articole va recomand sa prezentati toate informatiile nu numai aspectele de tip cancan: uite ce de banii castiga ala, poae si ce de proiecte scriu ca sa castige unul, in competitie cu toate institutele straine.
   #showComment
 • -1 (1 vot)    
  contabilitatea (Miercuri, 25 aprilie 2012, 14:06)

  Dedalus [anonim]

  Nu imi dau seama cat a castigat de fapt.

  "6000 EUR brut" mie nu imi spune nimic.

  Cu exceptia doameni care fost angajata de CE, pentru ceilalti de ce avem salarii exprimate in EUR!?

  Si de ce apar sume ca salarii brute?! Ca sa fie pe inteles, ar fi fost poate potrivit sa fie date fie salarii nete, fie cheltuieli cu salariile.
 • +1 (1 vot)    
  cine este madam praisler (Miercuri, 25 aprilie 2012, 14:14)

  comentator [anonim]

  2007-2010: proiect Parteneriate - Plan National "ARHEOPOLICE" - 300.000 euroi incasati la tescherea. Escrocheria-escrocheriilor, cica identifica prin microscopie electronica falsurile ceramice de tip Cucuteni. Numai ca:
  1. NIMENI nu a falsificat vreodata ceramica Cucuteni
  2. Ca sa analizezi SEM trebuie sa tai un mic fragment de vas - ceea ce nu accepta nici un colectionar sau muzeu
  Concluzia cucoanei prorector? Cica ceramica recenta si falsa are granulatia uniforma si mai mica decat cea de acum sapte mii de ani. Pai nu e normal, ca doar s-au imbunatatit tehnicile de olarit? Aceste extraordinare rezultate au fost acceptate doar intr-o jalnica revista galateana, fiind respinse ca impostura de peste tot. A dat cucoana asta vreun ban inapoi la bugetul cercetarii, cum e normal sa faca impostorii la sfarsitul proiectului? Aiurea, i-a pastrat bine-mersi. De ce? Pentru ca, evident e pedeseristo-uslinoasa, plus ca 90% dintre "colegii" ei universitarii sunt de aceeasi teapa, in frunte cu de-alde abramburica sau anton-beton, curaj sau kkdemicianul dumitrache.
 • 0 (0 voturi)    
  com (Miercuri, 25 aprilie 2012, 15:22)

  Anonim [anonim]

  problema nu e de ce au castigat atat de multi bani ci sa-i intrebam ce au facut efectiv pentru acei bani...
 • +3 (3 voturi)    
  sa vedeti in Arad salarii la univeristati !! 10000 (Miercuri, 25 aprilie 2012, 15:31)

  anonim [anonim]

  de curiozitate verificati pe Lizica Mihut de la Univ Aurel Vlaicu Arad , Ardelean de la Univ de Vest Vasile Goldis, Grosan de la Camera de Comert si industrie.Sa vedeti acolo salarii de 10.000 euro pe luna. Si uite asa amaratii de pensionari si bugetari au trebuit sa suporte criza iar sefii impreuna cu protejatii se imbuiba in bani statului roman.Si asa este de vreo 15 ani doar ca nimeni nu vede sau se face ca nu vede.Halal tara!
   #showComment
 • +4 (4 voturi)    
  calificare (Miercuri, 25 aprilie 2012, 18:46)

  claudia [anonim]

  Eu mai am o nedumerire in ceea ce priveste competentele profesionale ale acestor genii. De pilda domana e chimist, sociolog, psiholog, specialist in resurse umane...ce este de fapt? Cum poate fi calificata in atatea directii? De aptitudinile administrative nu incape discutie pentru ca, se pare, stapaneste perfect managementul timpului si cel financiar.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Banii... (Miercuri, 25 aprilie 2012, 20:04)

  partizanul [anonim]

  I-as cita pe cei de la Partizan

  "Banii, melodie, banii, tragedie
  Banii, comedie, banii sunt la fel.
  Banii, ce culoare/savoare, banii se inmultesc cu ani
  Ce savoare/culoare, banii sunt la fel."

  http://www.youtube.com/watch?v=p5erPu4h1y8

  Pai, filosofia este simpla: vrei mere, te duci la mar. Degeaba scuturi parul ca nu vor pica mere.

  Banii sunt la EU. Prin urmare, scriem si participam in proiecte EU. Btw, Romania contribuie la greu cu bani la pusculita europeana. Asadar, cu totii ar trebui sa ne bucuram ca unii dintre concetatenii nostrii reusesc sa-i repartieze in tara.

  Calitatea muncii produse de cei implicati in aceste proiecte este evaluata de comisii specializate ale EU. Daca cei abilitati nu zic sa dea banii inapoi, ce ne doare pe noi capul ca astia baga banii in buzunarele lor?

  Aaaaa... ca suntem invidiosi ca altii sunt mai destepti ca noi, asta-i alta poveste.
 • 0 (0 voturi)    
  Care e de fapt mesajul articolului? (Joi, 26 aprilie 2012, 8:45)

  Justin Puscasu [anonim]

  Ca se castiga ingrozitor de bine in invatamantul superior (si ar fi cazul sa mai aplicam o reducere)?.
  Grila de salarizare o gasiti aici: http://www.ugal.ro/index.php?page=pages.pa&title=Gril%C4%83%20salarii&PHPSESSID=tovfwrygnflqk si veti observa ca un sef de lucrari cu 25 de ani vechime castiga net cam 1200 RON/luna si, de banii astia, i se cere sa faca cercetare de elita, fara a avea macar un abonament institutional la revistele de specialitate.
  Ca un profesor castiga din functia de baza de 8-10 ori mai mult?
  Ca granturile de cercetare (care nu sunt bani europeni) se acorda dupa criterii discutabile daca un profesor de engleza poate fi simultan specialist in cromatografie?
  Ca Dl. Minzu si doamna Praisler si-au pierdut functiile de conducere in urma alegerilor recente si niscai adversari au prins curaj?
  E clar ca sunt multe lucruri strambe in invatamantul superior si ele merita discutate, dar nu in modul asta superficial. Tentativa lui Funeriu de a face ordine n-a facut decat sa tulbure apele si a accentuat unele inechitati.
 • 0 (0 voturi)    
  ce a publicat madame de banii castigati? (Joi, 26 aprilie 2012, 10:56)

  lumy [anonim]

  nu am vazut o lucrare originala care sa iasa dintr-o institutie universitara din romania. doar cate un ONG mai scoate cate o documentare bine structurata si cu analiza. s-a mai gasit inca o metoda de furt care e usor de acoperit.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version