La Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, fostul rector si fostul prorector au castigat anul trecut, fiecare, in jur de 6.000 de euro lunar brut. Banii provin din salariile de la universitatea de stat si din proiecte de cercetare, acestea din urma fiind mai mari decat salariile de rector, respectiv prorector. "Noi am respectat intocmai legislatia si pentru proiecte de cercetare exista o lege a Ministerului Educatiei care spune care sunt plafoanele de salarizare pentru profesor si noi ne-am ghidat dupa ele", a declarat pentru HotNews.ro Mirela Praisler, fost prorector al universitatii clasificate in categoria a II-a, a Universitatilor de Educatie si Cercetare Stiintifica.

Care sunt salariile castigate de fostul rector si prorector anul trecut

Mirela Praisler a fost prorector responsabil cu Cercetarea stiintifica si relatii internationale la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, din 2006 si pana la inceputul anului cand au avut loc alegerile universitare. Potrivit declaratiei de avere, Mirela Praisler a castigat anul trecut aproximativ 6.000 de euro lunar, brut, din activitatea desfasurata in cadrul universitatii.

Defalcat, veniturile salariale de la universitate sunt urmatoarele:

- 112.141 Lei venit brut pe anul 2011 din Venituri salariale la functia de baza de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati

- 174.991 Lei venit brut pe anul 2011 din Venituri salariale in afara functiei de baza, tot de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati

Contactata de HotNews.ro, Mirela Praisler a declarat ca veniturile din afara functiei de baza se refera la veniturile generate de proiectele de cercetare in care a fost implicata.

Tot anul trecut, fostul prorector a castigat si 6.300 de euro din activitatea de Evaluare de proiecte in cadrul Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA), organism al Comisiei Europene. "Activitatea pe care o derulez in cadrul proiectelor de cercetare este complet diferita de cea de evaluator, pentru ca este vorba despre programe diferite. La EACEA am lucrat pe proiecte Comenius, care sunt pe educatie, iar ce fac eu la universitate sunt proiecte de cercetare. Nu au nici cea mai mica legatura si nu am avut in viata mea vreun proiect Comenius. De altfel, nici nu ma selectau daca era cea mai mica urma de problema", a declarat Praisler pentru HotNews.ro.

Referitor la proiectele de cercetare dezvoltate din cadrul universitatii in care a fost implicata anul trecut, patru dintre acestea sunt granturi de cercetare, iar doua sunt proiecte POSDRU.

Descarca Declaratia de Avere si Declaratia de Interese pe 2011

Primul proiect de cercetare se numeste "Screening-ul rapid si identificarea de droguri ilegale prin spectroscopie de absorbtie in infrarosu si cromatografie de gaze" ("Rapid screening and identification of illegal Drugs by IR Absorption spectroscopy and gas Chromatography"). El este condus de o echipa din Italia si are 10 institutii partenere. Responsabilitatea partii romane este sa dezvolte un sistem expert capabil sa recunoasca un pattern prin compararea unui set de date experimentale cu o baza de date pentru a stabili asemanari chimice cu compusi de pe "lista neagra".

Un alt proiect se numeste "The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges". Institutia coordonatoare a acestui proiect este International Centre for Higher Education Research de la Universitatea Kassel din Germania.

Un alt proiect, prin POSDRU, este "Cresterea calitatii in formarea cercetatorilor pe baza de programe doctorale imbunatatite in parteneriat".

Vezi aici mai multe proiecte la care a luat parte Mirela Praisler

Viorel Nicolae Minzu a fost rector al Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati in perioada 2006-2012. Potrivit declaratiei de avere pe 2011, fostul rector a avut anul trecut un venit salarial de la universitate de aproape 7.000 de euro pe luna, brut.

Defalcat, veniturile salariale de la universitate sunt urmatoarele:

- 160.427 Lei venit brut pe anul 2011 pentru activitatea de profesor universitar si rector la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati

- 209.846 Lei venit brut pe anul 2011 din proiecte, contracte de cercetare si fonduri structurale

Declaratia de avere arata ca proiectele de cercetare dezvoltate din cadrul universitatii in care acesta a fost implicat anul trecut sunt prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Mai exact, Viorel Nicolae Minzu a facut parte anul trecut din 6 astfel de proiecte, potrivit declaratiei sale de interese.

Descarca Declaratia de Avere si Declaratia de Interese pe 2011

Primul proiect se numeste "Dezvoltarea si implementarea unui program-pilot integrat pentru cresterea accesului la invatamantul superior pentru persoane cu dizabilitati".

Un alt proiect se desfasoara in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti si cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca si se numeste "Organizarea scolii postdoctorale de interes national 'biotehnologii aplicate' cu impact in bioeconomia romaneasca". Este un proiect POSDRU, pe axa prioritara "Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere".

Un alt proiect se numeste "Formarea personalului universitar si a studentilor in utilizarea instrumentelor informatice moderne in domeniul managementului universitar" si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. In cadrul acestuia, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati are ca parteneri Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Valahia din Targoviste, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si S.C. The Red Point S.A.

Tot prin POSDRU, alte doua proiecte se numesc "Eficientizarea activitatii studentilor din cadrul ciclului de studii doctorale" si "Calitatea si continuitatea formarii in cadrul ciclului de studii doctorale".